Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 02

Beatrice Vio – dėl meningito neteko galūnių, tačiau dukart iškovojo paralimpinį auksą

2016 metų Rio de Ženeiro paralimpinėse žaidynėse italei Beatrice Vio buvo 19-ka, kai ji tapo fechtavimo čempione (B kategorija), nugalėjusi savo varžovę iš Kinijos Jingjing Zhou. Tokijo paralimpinėse, kurios vyksta šiuo metu, Bebe Vio (kaip ji yra vadinama) rateliuose vėl teko susikauti su ta pačia varžove. Italė 15:9 nugalėjo kinę ir pasipuošė aukso medaliu.
Beatrice „Bebe“ Maria Vio
Beatrice „Bebe“ Maria Vio / „Scanpix“ nuotr.

Italijos sporto žvaigždė

Italės džiaugsmas buvo neišpasakytas. Olympics.com sportininkė sakė: „Italija yra mano mėgstamiausia vieta pasaulyje. Ir aš verkiu kiekvieną kartą, klausydamasi savo šalies himno.

Nuostabu būti su futbolo komanda (Italija laimėjo Europos čempionatą – red.), su Gianmarco Tamberi, kuris tapo šįmet olimpiniu čempionu (lengvaatletis, šuolininkas į aukštį). Mes taip didžiuojamės būdami didingos Italijos dalimi.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Beatrice „Bebe“ Maria Vio
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Beatrice „Bebe“ Maria Vio

Sporto ikona Bebe Vio tapo po Rio paralimpinių žaidynių. Jos įspūdinga ir emocinga pergalė sukėlė Italijoje pasididžiavimo bangą, kuri nenuslūgsta iki šiol. 24-erių atletė, instagrame turinti beveik 1,2 mln. sekėjų, atsidūrė ant populiaraus žurnalo „Vanity Fair“ viršelio.

Neteko galūnių

Beatrice „Bebe“ Maria yra puikus pavyzdys merginos, kurios vaikystėje patirta baisi liga nepalaužė.

Kai Bebe buvo 11-ka, ji susirgo sunkia meningito forma, rašo segmento.com.au. Medikams teko priimti sprendimą, kuris išgelbėjo mergaitei gyvybę – amputuoti kojas iki kelių ir rankas iki alkūnių. Po ligos ant Bebe kūno ir veido liko ryškių randų.

Intensyvi reabilitacija truko keletą mėnesių. Mergaitei buvo sukurtas specialus protezas, kad ji galėtų grįžti prie savo aistros, tapusios gyvenimo meile – fechtavimosi. Šiuo sportu ji susižavėjo būdama penkerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Beatrice Vio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Beatrice Vio

Kaip Beatrice vėliau pasakojo, po reabilitacijos ji nuėjusi į protezavimo centrą ir išrėžusi: „Darykite ką nors, duokite ką nors, bet aš noriu vėl fechtuotis!“ Centre dirbantys profesionalai jai pasakojo apie galimybę fechtuotis vežimėlyje. Bebe atsakė: „Fechtuotis vežimėlyje? Ne, tai yra dalykas neįgaliems žmonėms, aš to nenoriu!“

Vėliau ji prisipažino, kad nieko nebuvo apskritai žinojusi apie paralimpinį pasaulį ir galimybę sportuoti neįgaliesiems.

Ryžtinga ir valinga mergina

Tačiau nuo šios pasiūlytos minties Bebe gyvenimas pradėjo skleisti kita vaga. Mergina iki šiol demonstruoja neįtikėtiną vidinę jėgą, kuri lydi kiekvieną jos gyvenimo dieną.

Viskas, ko Bebe pasiekė, yra jos stiprybės, optimizmo ir varžybų dvasios troškulio pasekmė. Niekas, net jos pačios tėvai, netikėjo, kad Beatrice gali sugrįžti į sportą ir laikyti rapyrą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Beatrice Vio (kairėje) ir Jingjing Zhou kova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Beatrice Vio (kairėje) ir Jingjing Zhou kova

Aišku, neriekia pamiršti iš atletės trenerių – Federikos Berton ir Alice Esposito: būtent jos skatino ir spaudė Bebe dalyvauti 2010 m. vykusiose fechtavimo vežimėliuose varžybose.

Nepaisant jos jauno amžiaus, nuo tos dienos ji pelnė daugybę sporto apdovanojimų, o štai tik keli jų: Europos fechtavimo čempionė (2014 ir 2016 m.), pasaulio čempionė tris kartus iš eilės (2015, 2017 ir 2019 m.), dukart iškovojo auksą paralimpinėse žaidynėse. Beatrice yra bene populiariausia Italijos sportininkė rateliuose.

„Kai fechtuojiesi stovėdamas, jei bijai, visuomet gali pabėgti. Sėdėdamas pabėgti negali. Todėl tu negali bijoti“, – sakė Beatrice apie pasikeitusį varžybų pobūdį.

„Netflix“ dokumentinėje juostoje „Rising Phoenix“ Beatrice sakė: „Kai grįžau prie fechtavimo, pasakiau: „Gerai, aš esu Bebe ... Be rankų ir kojų, bet noriu fechtuotis.“ Tai neįmanoma. Nes neturiu tos kūno dalies, kurios reikia fechtavimui. Tai buvo neįmanoma. Tačiau iš pradžių viskas atrodo neįmanoma. Tiesiog reikia tikėti savimi.“

Veikla neapsiriboja sportu

Beatrice ryžtas, valia ir neįtikėtini pasiekimai paskatino jos tėvus įkurti ne pelno organizaciją. „Art4sport Onlus“ skatina jaunuolių, kurie neteko galūnių, sportą ir remia jų pastangas.

Merginos pėdsakas ryškus ne tik sporte – Beatrice aktyviai dalyvauja skiepų nuo meningokokinės infekcijos kampanijose, vienoje tokių ji pozavo garsiai Australijos fotografei Anne Geddes.

Taip pat ji yra įkvepiančių kalbų sakytoja, aktorė, dažna TV laidų viešnia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Beatrice „Bebe“ Maria Vio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Beatrice „Bebe“ Maria Vio

Gerbėjai myli šią merginą ne tik dėl jos pasiekimų, altruizmo, bet ir dėl saviironijos. Kaskart, kai Bebe ką nors pakomentuoja, negali nenusišypsoti. Štai savo feisbuke ji parašė: „Mama man visada kartojo, jog gyvenime galiu tapti bet kuo... Todėl nusprendžiau būti asmenukės lazda!“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Beatrice „Bebe“ Maria Vio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Beatrice „Bebe“ Maria Vio

Šis įrašas buvo prie nuotraukos, kurioje Bebe darosi asmenukę, naudodama dešinį protezą. Nereikia nė sakyti, kad įrašas sulaukė tūkstančių „Like“ ir „Share“ vos per kelias valandas.

Beatrice yra tikra kovotoja. Kovotojus likimas myli.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas