Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 13

Būkite budrūs – augintiniui įsisiurbusi erkė pavojinga ir jo šeimininkui

Sušilus orams linksmi ir laimingi augintiniai laksto po parkus, pieveles, miškus ir susiduria su pavojais – piktomis erkėmis, kurios savo aukos tyko žolėse ir krūmuose. Tai sunkiai pastebimi parazitai, pavojingi ne tik keturkojams, bet nuo jų kailio gali peršokti ir įsisiurbti žmogui.
Kotryna Barcytė ir asociatyvi nuotr.
Kotryna Barcytė ir asociatyvi nuotr. / 123rf.com ir „PetCity“ arch. nuotr.

Jeigu jūsų augintinis miega kartu su jumis lovoje, nuolat būna prisiglaudęs, tai labai didelė tikimybė, kad šiais parazitais gali pasidalinti ir su jumis. Po kiekvieno pasivaikščiojimo apžiūrėkite šuns kailį, kad laiku užkirstumėte kelia erkių platinamoms ligoms.

Erkės aklos, bet puikiai jaučia savo auką – vos prisiartinus keturkojui ir braukiant žolės stiebelį, ant kurio tupi erkė, ji gali peršokti ant augintinio ir įsikabinti į jo kailį. Jei augintinio šeimininkai nepasirūpina apsauga, erkė gali įsisiurbti į šuns odą ir užkrėsti sunkiomis ligomis.

Erkės gyvena ne tik miške, bet ir mieste

Veterinarijos klinikos „PetCity“ veterinarijos gydytoja Kotryna Barcytė teigia, kad erkių aktyvumas priklauso nuo temperatūros kaitos: „Jeigu naktį ir dieną temperatūra laikosi virš nulio, erkių sezonas gali trukti ištisus metus. Kai lauke temperatūra svyruoja, net ir pasnigus, erkės išlieka aktyvios ir gali įsisiurbti augintiniams. Erkės nepavojingos tik tada, kai ilgesnį laiką oro temperatūra nukrenta žemiau nulio.“

„PetCity“ arch. nuotr./Kotryna Barcytė
„PetCity“ arch. nuotr./Kotryna Barcytė

Veterinarijos gydytoja paneigia paplitusį mitą, kad erkės gali įsisiurbti ten, kur yra aukšta žolė, krūmynai. Erkės aptinkamos ne tik miesto parkuose ar miškuose, jos apsigyvena net ir nušienautoje vejoje prie gyvenamųjų namų, kotedžų kiemuose ar miesto pėsčiųjų alėjoje, nes ten jas atneša tie patys gyvūnai iš miškų.

„Po pasivaikščiojimo visada rekomenduojama apžiūrėti augintinį, ar ant jo kailio nėra erkių. Reikėtų apžiūrėti visą kailį, kruopščiau patikrinti kojas, snukio sritį, papilvę – šiose vietose dažniausiai prisikabina erkės. O įsisiurbti jos gali aplink ausis, keteros ir kaklo srityje, pažastyse, kirkšnyse“, – pasakoja K.Barcytė.

Gydytoja akcentuoja, kad daugiau dėmesio reikia skirti augintiniams, turintiems ilgo plauko kailį. Apžiūrėti ir pastebėti jų kailyje ropojančią erkę yra sudėtingiau, todėl šie šunys turi didesnę riziką sirgti erkių pernešamomis ligomis.

Svarbu laiku atlikti tyrimus

Svarbu erkę pašalinti per pirmąsias dvi paras po įsisiurbimo, kad ji neužkrėstų augintinio pavojingomis ligomis.

Ištraukti erkę reikia su specialiu ištraukėju. Pasak K.Barcytės, erkę reikia suimti už galvos, kuo arčiau įsisiurbimo vietos prie odos. „Mokslinėje literatūroje nurodomi du traukimo variantai: traukti tiesia linija nuo odos paviršiaus arba sukti erkę švelniu judesiu prieš laikrodžio rodyklę“, – pataria veterinarijos gydytoja.

123RF.com nuotr./Šuo operacinėje
123RF.com nuotr./Šuo operacinėje

Rekomenduojama įkandimo vietą dezinfekuoti prieš traukiant erkę ir po ištraukimo.

Nepavykus erkės ištraukti patiems, tai padės padaryti veterinarijos klinikų specialistai – svarbiausia nedelsti.

„Jei po erkės įsisiurbimo praėjus kelioms dienoms ar net kelioms savaitėms augintiniui pasireiškia šie simptomai – vangumas, apatija, apetito sumažėjimas, karščiavimas, pakitusi šlapimo spalva, šlubavimas, patinsta sąnariai ar sutrinka koordinacija, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į veterinarijos kliniką ir atlikti tyrimus ar jūsų augintinis neužsikrėtęs erkių pernešamomis ligomis“, – perspėja K.Barcytė.

Įsisiurbus erkei augintinis gali susirgti babezioze, erlichioze, anaplazmoze, borelioze ir erkiniu encefalitu.

Į namus parneštos erkės pavojingos ir žmonėms

Anot gydytojos, augintiniams pavojingiausios erkių rūšys Lietuvoje yra Dermacentor reticulatus – pievinė erkė, daugiausia sukelianti šunų babeziozę ir

Ixodes ricinus – miškinė erkė, erkinio encefalito ir Laimo ligos pernešėja, pavojinga žmonėms.

„Iš lauko augintinis gali atnešti erkę į namus. Nepasimaitinusi erkė namuose gali išgyventi nuo paros iki kelių parų laiko. Iš augintinio kailio iškritusi erkė gali įsisiurbti žmogui ar kitiems namuose gyvenantiems augintiniams“, – sako K.Barcytė ir priduria, kad jeigu jūsų augintinis miega kartu su jumis lovoje, nuolat būna prisiglaudęs, tai labai didelė tikimybė, kad šiais parazitais gali pasidalinti ir su jumis.

Gydytoja perspėja, kad katės, kurios išeina į lauką, taip pat turi būti apsaugotos nuo erkių, nes jas gali parnešti namo – o tai pavojinga žmogui. Nuo erkių įsisiurbimo ir jų platinamų ligų reikia apsaugoti ir kitus augintinius – triušius, šeškus ir kt.

123RF.com nuotr./Šuo
123RF.com nuotr./Šuo

Pasirinkite tinkamiausias apsaugos priemones

Augintinių apsaugai nuo erkių naudojamos tabletės, lašiukai, antkakliai – priemonės priklauso nuo gyvūno veislės, amžiaus, gyvenamosios vietos ypatumų.

„Kaip papildomą ir apsauginį poveikį sustiprinančią priemonę galima naudoti aerozolinius purškalus, kurie atbaido erkes“, – pataria gydytoja.

K.Barcytės teigimu, nė vienas preparatas neapsaugo augintinių 100 proc. nuo erkių įkandimo, todėl svarbu nuolat apžiūrėti jų kailį, stebėti, ar nėra ropojančių erkių.

„Rekomenduojame pasirinkti jūsų augintiniui labiausiai tinkamas apsaugos priemones, o jei kyla klausimų, pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju“, – sako K.Barcytė.

Atvykus įsigyti apsaugos priemonių nuo erkių į „PetCity“ klinikas, augintinių šeimininkai visada supažindinami su teisingu priemonės naudojimu ir atsakoma į iškilusius klausimus.

Saugokite savo augintinius ir patys būkite sveiki!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas