Auginimui namuose labiausiai tinka saulėtos, šiltos, nuo skersvėjo apsaugotos palangės. Taip pat svarbu parinkti tinkamiausią žemės mišinį. Tam paprasčiausia būtų klausti patarimo jas perkant, ir žinoma, pasirūpinti pora ar keliais būtiniausių įrankių. Pateikiame kelias namų darželio idėjas, kurios pradžiugins ir akį, ir gomurį, rašoma pranešime spaudai.
Pipirnės
Bene lengviausiai užauginamas mikrožalumynas. Pasirinkite negilų indą, žemes paskleiskite plonu sluoksniu, dosniai užbarstykite sėklų ir šiek tiek apipurkškite vandeniu – sluoksnio ant viršaus neberkite.
Galite pabandyti užsiauginti netgi ant vatos. Taip pasodintas sėklas laikykite uždengtas, kol gerai sudygs, ir patiekalus jomis gardinti galėsite jau po poros savaičių.
Gražgarstės
Dėl specifinio skonio šis augalas suskaidė žmoniją į dvi dalis – jo nekentėjus ir mylėtojus. Jeigu priklausote pastarajai grupei, gražgarstę užsiauginti nesudėtinga ir namie. Bus gera proga palyginti su tomis, kurias galite įsigyti prekybos centre.
Gražgarsčių auginimui pasirinkite gilesnį indą ar vazoną su skylutėmis dugne vandeniui nubėgti – jos nemėgsta pernelyg drėgnos dirvos. Sėklas įterpkite apie 1,5 cm gylyje kas kelis centimetrus. Turėkite mintyje, kad krūminės gražgarstės gali gerokai išsikeroti, ypač jeigu dažniau skinsite lapelius.
Salotos
Dar viena lengvai užauginama palangės gėrybė. Sėklas įterpkite į žemę apie 1 cm gylyje, tarpus parinkite pagal jų rūšį, rekomendaciją ant pakelio. Daigindami indą pridenkite, vėliau negailėkite vandens, kad salotos neapkarstų. Jau po mėnesio galėsite traškinti šviežutėles salotas.
Aitriosios paprikos
Jų entuziastai teigia, kad šį augalą galima auginti visus metus, tačiau pasodinus jas dabar, vaisiai kaip tik sušildys artėjant žiemos darganoms. Nepriklausomai nuo rūšies, sėklas patariama keliolika minučių pamirkyti itin silpname kalio permanganato tirpale, tai apsaugos nuo ligų ir užtikrins tolygų sudygimą.
Augalas nemėgsta persodinimo, todėl galite sodinti arba į daigyklas, arba iškart į vazonus. Būkite atsargūs dėl vieno dalyko – aitriųjų paprikų auginimas gali tapti priklausomybe.
Lapinis kopūstas
Supermaistu pramintas lapinis kopūstas, arba tiesiog kale, yra puikus ląstelienos ir geležies šaltinis. Šalia sodybų jis sodinamas ir dėl grožio, tad kodėl jo neužveisus ant palangės? Sėklas įterpkite 1–1,5 cm gylyje, po to dosniai papurkškite vandens.
Kol išdygs, laikykite uždengę. Planuodami palangės erdvę, atminkite, kad prieš derliaus nuėmimą augalas užims apie 60 cm diametro erdvę.
Špinatai
Juos auginti lengva, tik prieš sėją reikia truputį padirbėti. Iš pradžių sėklas reikėtų kelias dienas pamirkyti vandenyje, kol pabrinks. Vėliau padžiovinkite (tik nepersistenkite) ir sodinkite paviršiuje, ne giliau nei 1 cm gylyje, kas porą centimetrų.
Dirvą atsargiai palaistykite, ir viskas – retkarčiais papurkšdami augalus, šviežutėlius špinatus galėsite naudoti jau po mėnesio.
Ridikėliai
Namie užauginsite gal tik porą ar kelias saujas ridikėlių šakniavaisių, tačiau jų pasėti verta ir dėl kitos priežasties – lapų. Pavyzdžiui, salotoms švieži ridikėlių lapeliai suteiks naujų atspalvių. Tačiau ridikėlių ryšulėlis turguje ar parduotuvėje, kad ir koks šviežias, jau yra pavytęs, netekęs išvaizdos, todėl savi – daug skanesni.
Į žemę sodinkite kas 4–5 centimetrus, iki 2 cm gylyje. Augant gausiai laistykite – vandeniu aprūpinti šakniavaisiai bus daug minkštesni ir sodresnio skonio.
Žemuogės
Išties neįprastas augalas namie, tačiau kiek džiaugsmo suteiks tos kelios kvapnios uogos! Žemuoges daiginkite durpių tabletėse, sudarykite joms šiltnamio sąlygas. Indą su skylutėmis apačioje uždenkite plėvele, bet nuolat pravėdinkite ir pasirūpinkite, kad nebūtų pernelyg drėgna – nesugertą vandenį išpilkite.
Į nuolatinį auginimo indą persodinkite kelių centimetrų ūglius, jeigu auginsite kelis augalus vienoje vietoje, po kurio laiko ištempkite tarp jų virvutę.
Bazilikai
Šį prieskoninį augalą sodinkite panašiai, kaip matote prekybos centruose – į vazonėlį ar indą sėklų berkite dosniai, užpilkite ant viršaus apie 1,5 cm žemių, šiek tiek paspauskite ir gerai apipurkškite vandeniu.
Po gerų trijų savaičių matysite, kaip sėkloms sekėsi – jeigu jų išdygs itin daug, šiek tiek praretinkite. Dar po poros ar trijų mėnesių iš užaugusios puokštės jau galėsite pagaminti nuostabiai gardų itališką pesto pagardą.
Krapai
Ar jūs priklausote tiems žmonėms, kurie, pamatę dar visai mažyčius šviežius burokėlius, puola gaminti šaltibarščius? Kol ateis toks metas, galite užsiauginti ir savų krapų.
Sėkite negiliai, per daug sėklų nebarstykite, nes gali tekti retinti. Indą laikykite ant šviesiausios palangės, augalui negailėkite vandens ir, kai ateis šaltibarščių sezonas, galite turėti net metro aukščio krapą.