Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 12

Daržas be chemijos: efektyvūs būdai atbaidyti kenkėjus natūraliomis priemonėmis

Kiekvienas sodininkas ar daržininkas trokšta gero derliaus ir sveikai atrodančių vešlių augalų. Tačiau kenkėjai nesnaudžia ir tik pajutę progą skuba sudoroti jūsų ilgai puoselėtą darbą.
Agurkai
Agurkai / Vida Press nuotr.

Kaip jų išvengti? Padėti gali natūralios priemonės, tiesa, iš pradžių jas išmėginkite nedideliuose plotuose, kad nepersistengtumėte, rašoma myjane.ru.

Nuo miltligės padės valgomoji soda, augalinis aliejus ir skystas muilas – sumaišykite šiuos ingredientus lygiomis dalimis (po 1 valg. š.), o tuomet supilkite į vieną litrą vandens ir gerai išmaišykite. Perpilkite į butelį su purkštuvu ir sausu dienos metu apipurkškite augalus kartą per savaitę.

Tuo metu, kai noksta vynuogės, sodos tirpalas gali padėti jas apsaugoti nuo pilkojo puvinio, sulaukti geresnio derliaus ir saldesnių uogų. Jums reikia 70 g sodos, kurią ištirpinkite kibire vandens ir tuomet gautu tirpalu apipurkškite šakeles ir antžeminę vynuogių dalį.

Tas pats tirpalas padės išvengti ir kopūstinio baltuko atakų. Galite soda pabarstyti kopūstų lysves.

Jeigu ant agurkų lapų atsirado dėmių, apipurkškite juos sodos tirpalu – tai prailgins vaisių vedimo laikotarpį, padės sulaukti gausesnio derliaus. Soda taip pat padeda neutralizuoti dirvos rūgštingumą, naikinti piktžolės, dezinfekuoti sėklas.

Jeigu jūsų sode yra gausu skruzdėlių, vadinasi, sulauksite ir amarų antpuolio, kurie kalti dėl grybinių ir bakterinių ligų. Ką galite padaryti, kad jų išvengtumėte? Pasodinkite sode vaistinį skaistenį, kuris kenkėjimas labai nepatinka ir efektyviai juos atbaido. Šis augalas nepatinka ir įvairioms blakėms.

Skruzdes išprašyti iš sodo ar daržo gali padėti actas. Jums reikės tiesiog palaistyti tas vietas, kur skruzdžių daugiausia. Actas puikiai kovoja ir gybelinėmis ligomis, pelėsiu, augalų rūdimis. Pastaraisiais atvejais atvejais 30 g acto sumaišykite su keliais litrais vandens ir apipurkškite pažeistus augalus anksti ryte arba vakare, kad jų nenudegintų saulės spinduliai.

Vaismedžius nuo grybinių ligų apsaugos akmens druskos tirpalas – jums reikia 1 kg druskos 1 dideliam kibirui vandens. Gautu tirpalu apipurkškite medžius.

Dar viena įkyri kenkėja – svogūninė musė, kenkianti visiems svogūniniams augalams. Šiuo atveju vėlgi padės druskos tirpalas – jums reikės 0,5 stiklinės druskos ištirpinti viename kibire vandens ir gautu tirpalu laistyti augalus.

Saldesnių ir skanesnių burokėlių padės sulaukti druskos tirpalas. Jums reikia 10 g druskos ištirpinti viename kibire vandens. Toks kiekis druskos tirpalo skirtas palaistyti 1 kv. metrą dirvos. Pirmą kartą laistykite, kai burokėliai turės šešis lapelius, antrą – kai šakniavaisis bus iškilęs 3 cm nuo dirvos, trečią – praėjus 15 dienų nuo antrojo palaistymo. O nuo kenkėjų galite apipurkšti lapus – 1 l vandens reikia 6 g druskos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas