Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 08 08

Daržovių konservavimo abėcėlė

Dabar pats šviežių daržovių pikas. Viskas noksta, bręsta, auga... Žinia, daržovės maistingiausios šviežios. Tačiau neprošal pasiruošti šį bei tą ir žiemai. Taigi trumpai aptarkime populiariausius atsargų ruošimo būdus.
Konservuotos daržovės
Konservuotos daržovės / Fotolia nuotr.

Džiovinimas. Namų sąlygomis, t. y. orkaitėje, gerai išdžiūsta smulkios uogos arba gana plonai supjaustytos daržovės. Iš pradžių džiovinama 50°C karštumo praviroje orkaitėje apie 12 val. Paskui dar kelias valandas – 70–80°C temperatūroje. Tiesa, pastaruoju metu atsirado ir elektrinių džiovyklių. Jei mėgstate džiovintas gėrybes, tokį prietaisą galbūt verta įsigyti – jis tinka ne tik vaisiams, uogoms, daržovėms, bet ir vaistažolėms, grybams džiovinti ir net mėsai vytinti.

Karštas pilstymas. Taip konservuojamos nepjaustytos daržovės. Paruošti produktai sudedami į stiklainius ir užpilami verdančiu vandeniu. Paskui pridengiami ir 5 min. paliekami pastovėti. Tada vandenį reikia nupilti, vėl užvirinti ir supilti į stiklainius. Trečią kartą pilti verdantį marinatą, stiklainius tuoj pat sandariai uždaryti, pastatyti dugnais į viršų ir palikti ataušti.

Marinavimas. klasikinis marinatas verdamas iš 1 l vandens, 100 ml acto (9 proc.), 50 g druskos, 50 g cukraus, poros laurų lapelių ir kelių pipirų grūdelių. Marinatu užpiltas daržoves galima konservuoti karšto pilstymo būdu arba pasterizuoti.

Pasterizavimas. Tinka sultims, marinuotoms daržovėms, padažams konservuoti. Stiklainius pripildykite taip, kad iki viršaus liktų 2 cm tarpelis, sandariai užsukite dangtelius, stiklainius įstatykite į puodą su vandeniu ir 65–95°C temperatūroje kaitinkite 10–60 min. (nelygu stiklainių dydis).

Rauginimas. Taip galima ruošti daugelį daržovių, grybus. Tinka mediniai kubilai, molinės puodynės, stiklainiai. Produktus į indus dėkite kuo talpiau, užpilkite sūrymu (10 l vandens – 350 g druskos) ir kelias dienas palaikykite kambario temperatūroje. Paskui išneškite į šaltą patalpą arba sudėkite į stiklainius, užpilkite tuo pačiu sūrymu ir pasterizuokite.

Sterilizavimas. Labai patikimas konservavimo būdas, tinkamas daržovių mišrainėms, sriubų ruošiniams, grybams konservuoti. Pripildytus stiklainius ne sandariai uždarykite, o tik pridenkite dangteliais ir įstatykite į puodą su karštu vandeniu. Ant dugno reikia patiesti nedidelę šluostę, tuomet stiklainiai tikrai nesuskils. Vandeniui užvirus, stiklainius verdančiame vandenyje palaikykite bent 5–10 min. Karštus indus iš puodo imkite labai atsargiai, geriausia – žnyplėmis su ilga rankena.

Šaldymas. Šaldyti vaisius ir uogas – ne tik sveikiausias, bet ir paprasčiausias būdas išlaikyti juos ilgesnį laiką. Daržoves labai kruopščiai nuplaukite ir apdžiovinkite ant popierinio rankšluosčio. Supjaustykite tokio dydžio gabaliukais, kad būtų galima iš karto dėti į puodą. Šaldykite dviem etapais: iš pradžių paruoštą žaliavą viena eile suberkite ant padėkliuko ir laikykite šaldiklyje, kol sustings. Sušalusius daržovių gabaliukus suberkite į maišelius ir talpiai sudėkite į šaldiklį.

Užpylimas. Labiau tinka nepjaustytoms daržovėms konservuoti. Į stiklainius sudėkite verdančiu vandeniu nuplikytus produktus, užpilkite paruoštu užpilu, pridenkite dangteliais ir palaikykite 5 min. Paskui skystį nupilkite, dar kartą užvirinkite, verdantį supilkite į stiklainius ir tuoj pat sandariai uždarykite.

Virimas. Šiuo būdu dažniausiai ruošiamos daržovių tyrės, padažai. Į juos paprastai dedama ne tik įvairių prieskonių, bet ir cukraus. Jei cukrų sumaišysite su kokiu nors tirštikiu (pektinu, „Gelfix“ milteliais) tyrė ar padažas bus tirštesnis, ilgiau neges.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas