Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugelis susizgrimba per vėlai: apie ką būtina pagalvoti kuriant sodą

Dėliojant būsimo sodo planus tenka atsižvelgti į daugybę aspektų, tokių kaip augalų spalvos, tekstūros, jų rūšys, na, ir gyvenimo sąlygos: vienmečiai ar daugiamečiai augalai žydės.
Ingos Šidliauskienės sodas
Ingos Šidliauskienės sodas / Asmeninio I.Šidliauskienės archyvo

Daugelis susizgrimba per vėlai ir apgailestauja sodo kūrimo procese nepagalvoję apie aromatingus želdynus. Būtent kvapas suteikia kraštovaizdžiui papildomo sodrumo.

Net jei neturite prie namo ar sodybos daug hektarų žemės, vis tiek galite mėgautis kvepiančių augalų prabanga, – rašo countryliving.com.

„Tekstūra, spalva ir sezoniškumas yra svarbios sąvokos, tačiau kuriant sodą dažnai nepaisoma kvapo“, – pastebi Boyce'as Tankersley, Čikagos botanikos sodo gyvų augalų skyriaus vadovas.

K.Kanišauskaitės-Šaltmerės nuotr./Sodui tinkama paukščių girdykla
K.Kanišauskaitės-Šaltmerės nuotr./Sodui tinkama paukščių girdykla

Žinoma, būtina apgalvoti ir apie zonas, kur būtent verčiausia sodinti kvepiančius augalus: rekreacinėse erdvėse, prie langų ar namų terasų, kur dvelktelėjus vasaros vėjeliui, galėtumėte pajusti jų kvapus.

Siekiant gyvų ir vilnijančių augalų prie sodybų įspūdžio, verta pamąstyti ir apie vandens talpyklas, kurios itin patiktų paukščiams kaitriomis vasaros dienomis, o gėlynai iš to laimėtų dekoratyvumo.

Rožės

123RF.com nuotr./Bulgarija, rožės
123RF.com nuotr./Bulgarija, rožės

„Kiekviename sode turi būti bent viena rožė“, – sako B.Tankersley.

„Jos nėra tokios įmantrios, kaip daugelis žmonių mano, o daugelis naujesnių rožių taip pat yra atrinktos dėl atsparumo vabzdžiams ir ligoms."

Rinkdamiesi augalą perskaitykite etiketes ir ieškokite tų, kuriose konkrečiai nurodyta, kad jie kvepia, nes kai kurios rūšys buvo išvestos labiau dėl formos, o ne dėl kvapo.

Bijūnai

VDU Botanikos sodo nuotr./Pražydę bijūnai
VDU Botanikos sodo nuotr./Pražydę bijūnai

Šį krūminį daugiametį augalą su tamsiai blizgančiais žaliais lapais gali tekti surišti, kad jo gausūs žiedai nenukristų į pažemes, tačiau dėl šių žiedų verta šiek tiek padirbėti.

Nereikėtų šių augalų sodinti per giliai, nes nežydės. Na, o jei pastebėsite bijūnų pumpurais ar kotais skruzdes žingsniuojant, neišsigąskite, jos nėra kenkėjos, tiesiog malonus žiedų nektaras joms gardus.

Kvapieji pelėžirniai

123RF.com nuotr./Pelėžirniai
123RF.com nuotr./Pelėžirniai

Šis vienmetinis vijoklinis augalas, turėdamas tinkamą atramą ant grotelių ar sienos, gali užaugti ir iki aštuonių pėdų aukščio. Iš Viduržemio jūros regiono kilęs augalas skleidžia subtilų gėlių ir medaus aromatą, džiugina įvairiaspalviais žiedais ir pritraukia margaspalvius drugelius ir bites.

Jam patiks saulėta ir puvininga vieta, geriau be skersvėjų ir užuovėjų.

Natūraliai Lietuvoje auga 10 rūšių pelėžirnių – visi daugiamečiai ir 3 atvežtiniai, iš kurių net du vienmečiai – lietuviškuose darželiuose pamėgtas kvapusis pelėžirnis ir vis dažniau įvairių atvežtinių mišinių sudėtyje pasitaikantis sėjamasis pelėžirnis.

Magnolijos

Asmeninio arch.nuotr./Tado Ivanausko sodyboje žydi magnolijos
Asmeninio arch.nuotr./Tado Ivanausko sodyboje žydi magnolijos

Nėra nieko saldesnio už šių didelių žiedų, kurie skleidžiasi pavasarį ir vasarą, priklausomai nuo veislės, kvapą.

Magnolijoms patinka saulėtos vietos, todėl ypač gerai klestės atokaitoje, taip pat svarbu, kad netrūktų erdvės. Jos tai tikrai įvertins: kai kurios pasieks įspūdingas aukštumas.

Na, ir reikia apsispręsti, kokios spalvos žiedai labiausiai pradžiugintų. Paletė įvairi: nuo baltų, iki rožinių, geltonų, bordo, švelniai violetinių atspalvių.

Alyvos

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus VU Kairėnų botanikos sode – pats alyvų žydėjimo įkarštis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus VU Kairėnų botanikos sode – pats alyvų žydėjimo įkarštis

Alyvos labiausiai vertinamos dėl saldžiai kvepiančių žiedų ir ikoniškų pastelinių atspalvių – nuo ​​violetinės iki rožinės, baltos ir kreminės spalvų.

Šios ištvermingos gražuolės auga ant krūmų, kurie gali žydėti daugiau nei 100 metų, ir geba pritraukti drugelius.

Per patį pavasario gražumą pražystančios alyvos gana dažnas sodybų mylėtojų pasirinkimas. Vertinamos jos už tai, kad nereikalauja ypatingos priežiūros.

Europiečių sodybas jos puošia panašiai nuo1563 m.

Derlingesnę ir kalkingą žemę mėgstančios alyvos gerai augs ir priesmėlyje ar priemolyje.

Alyvoms nebūtina ir kitų augalų draugija, todėl jas galima sodinti kaip pavienį akcentą.

Norint gausesnių alyvų žiedų, rekomenduojama pirmaisiais metais nukirpti nužydėjusius jų žiedynus, tuomet jos žydės dar gausiau.

Įprastai nuo 3 iki 7 metrų aukščio užaugančias alyvas galima formuoti ir kaip medžius, ir kaip krūmus.

Jazminai

Asmeninio archyvo nuotr./Jazminai
Asmeninio archyvo nuotr./Jazminai

Žydintį jazminų krūmą pirmiau užuosite nei pamatysite: saldžiai stiprus jo aromatas dvelkiant gegužės vėjui juntamas ir už keliolikos metrų.

Sodybose ir miestuose augantys jazminai nėra mūsų platumų gyventojai: į mūsų kraštą atkeliavę jie ne taip ir seniai, prieš kelis šimtus metų, kai buvo kuriami dvarų parkai, o juos kuriantys svetimšaliai sodininkai atgabendavo įvairių, dar nematytų mūsų kraštuose egzotinių augalų.

Lietuvoje auginamos šios jazminų rūšys: žemasis (mergautinis) jazminas, lenktašakis jazminas, anksčiau dar vadintas Lemano jazminu; bekvapis, kuris iš tiesų nors ir gražiai žydi, bet neturi kvapo; kaukazinis bei kiti.

Levandos

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Levandos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Levandos

Aromatingas ir spalvingas augalas, žydintis įvairiais atspalviais, nuo violetinės iki mėlynos, baltos ir rožinės spalvos žiedų.

Aromaterapijoje ir valgomiesiems gaminiams naudojamas augalas ypač mėgstamas Provanso kvapų mylėtojų.

Liepos–rugpjūčio mėnesiais žydinčio augalo žiedeliai nedideli, pailgos formos žiedynas, levandos ypač vertinamos dėl eterinių savybių.

Lietuvoje pirmą kartą levandos pradėtos auginti Kauno Botanikos sode 1924 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas