Jums reikės keleto dalykų: vidutinio dydžio puodo, indų, dažomųjų priemonių, vandens, acto – jis padeda paryškinti spalvą, ir, žinoma, kiaušinių.
Kiaušinius siūloma rinktis dažyti baltus, nes šie geriau „nukanda“ spalvą nei rudi. Ir prieš dažant juos gerai išvirti, kad būtų kieti.
Spalvai išgauti šįkart naudosime kavą, arbatą, sultis ir vyną.
Kiaušinių dažymas arbata
Patys patogiausi, mažiausiai laiko reikalaujantys dažymo būdai – kai užtenka kiaušinius pamerkti į tam tikrus dažus. Taigi vienas tokių natūralus dažymo būdų yra naudojant arbatą. Nereikia nieko smulkinti, pjaustyti, ilgai virti.
Spalvų, iš kurių galima rinktis, – tikrai gausu, o kai kurios – labai netikėtos. Raudonoji rooibos arbata suteiks švelnią raudono gintaro spalvą, kinrožė – urbanistinę pilkšvą, uogų arbata – melsvą, violetinę, Pietų Amerikos matė – žalsvą, ciberžolė – geltoną, mėlynojo žirnio žiedai – smaragdinę (o jei dažant pilsite acto ar citrinos – violetinę), rašoma pranešime žiniasklaidai.
Jums reikės: 3 valg. šaukštų arbatos ir kiaušinių.
Kaip atlikti? Pavirę arbatą apie 10 minučių kartu su kiaušiniais, gausite lengvo, šviesaus atspalvio margučius. Daugiau spalvų kiaušiniai įgaus užplikytoje arbatoje juos palikus per naktį, 8–10 valandų.
Ieškantys šio to naujo ir mažiau įprasto mūsų kraštams gali pasigaminti kitokių margučių: kiniškų „arbatos kiaušinių“. Tai – kietai virti kiaušiniai, marinuoti ir dažyti juodojoje arbatoje ir prieskoniuose.
Kadangi prieš marinuojant jų lukštas yra švelniai suskaldomas šaukštu, gražiais marmuro raštais nusidažo pats kiaušinio baltymas, o kiaušinis prisigeria egzotiško arbatos, prieskonių ir sojų mišinio. Tokį „margutį“ smagu lupti, nes taip pamažu atsiskleidžia visas kiaušinio margumas ir grožis, o jo skonis paįvairins Velykų stalą.
Kiaušinių dažymas kava
Puode užvirinkite vandenį ir įberkite kelis šaukštus maltos kavos. Virkite ant nedidelės ugnies apie 30 minučių. Leiskite vandeniui atvėsti iki kambario temperatūros.
Perkoškite ir gautus dažus supilkite į stiklainį ar kitą indą. Į perkoštą nuovirą galite įpilti acto – jis padeda paryškinti spalvą (2 ar 3 valg. šaukštus stiklinei vandens). Tada sudėkite išvirtus kiaušinius ir laikykite tame kavos nuovire valandą, keletą valandų ar net per naktį, kol kiaušiniai įgaus spalvą.
Jei norite, kad ant stalo pūpsantys margučiai blizgėtų, prieš serviruodami patepkite jų lukštą alyvuogių ar kitu turimu aliejumi.
Kiaušinių dažymas natūraliomis sultimis
Kiaušiniams dažyti tinka ir natūralios sultys: spanguolių, mėlynių, juodųjų serbentų, vynuogių (bet tikrų, natūralių). Galite išspausti sunką ir į ją sudėti virtus kiaušinius, pamirkyti keletą valandų, kol išvysite kokį nors rezultatą. Arba sutrinti uogas, įpilti vandens ir šiame mišinyje išvirti kiaušinius, o paskui dar palikti kurį laiką pastovėti.
Kiaušinių dažymas vynu
Dar vienas kiaušinių dažymo būdas – pamerkti juos į vyną. Į puodą vienu sluoksniu sudėkite kambario temperatūros kiaušinius, supilkite raudonąjį saldų vyną, kad apsemtų juos, užvirkite ir virkite 5–7 minutes. Leiskite atvėsti ir laikykite kiaušinius tame puode per naktį. Ryte juos pamatysite žėrinčius! Kiaušinių nešluostykite.
Kitas būdas: į puodą su saldžiu vynu jau dėti virtus kiaušinius (galima ir rudu lukštu – spalva bus intensyvesnė) ir palikti per naktį.
Kitą rytą galėsite mėgautis kosminėmis dulkėmis papuoštais, nakties mėliu blizgančiais kiaušiniais.