Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 30

Dėl menko derliaus gamtai negrūmokite – svarbu tinkama priežiūra

Kiekvienais metais sodininkai–daržininkai pavasarį pasitinka su nerimu – kokie bus orai, ar pavyks išvengti vėlyvųjų šalnų? Tačiau nuspėti neįmanoma, tai kaip būrimas iš kavos tirščių – jei pasėsi anksti ir orai lepins šiluma, pasiseks sulaukti gero derliaus. Tačiau spustelėjus šaltukui, gali nueiti perniek visos pastangos.
Daržovės
Daržovės / 123RF.com nuotr.

Augalams įtaką daro šaltas pavasaris ar vasara, ilgai trunkantys karščiai ir sausros. Nepalankių oro sąlygų nepakeisime, tačiau derlių naikina ir augalų ligų sukėlėjai, kenkėjai bei piktžolės – tai irgi gamtos dalis. Kaip padėti augalams, kokiomis priemonėmis kovoti su nepalankiomis sąlygomis – pataria „Agrochemos“ agronomas–konsultantas Andrej Lenart.

Nuo šalčių apsaugo agroplėvelė

„Jokia priežiūra nekompensuos nepalankių oro sąlygų. Jei daržas įrengtas atvirame lauke ir augalams trūksta šilumos, gero derliaus neužauginsime“, – sako Andrej Lenart.

Žinoma, šiek tiek sušvelninti oro sąlygas galima. „Jei daržoves pasėjate ar pasodinate anksčiau, racionalu lysves uždengti agroplėvele. Tokiu būdu augalams pagerinate sąlygas, padidinate temperatūrą ir galite sulaukti ankstyvesnio derliaus. Tiesa, agroplėvelė apsaugo nuo šalčio iki tam tikros ribos. Jei oro temperatūra nukrenta žemiau 5 laipsnių, plėvelė neapsaugos ir augalai nukentės“, – atkreipia dėmesį agronomas.

Visas priemones reikia naudoti tikslingai, tik tuomet tai duos teigiamą rezultatą.

123RF.com nuotr./Salotos
123RF.com nuotr./Salotos

Vargina ilgai trunkantys karščiai

Lietuvoje klimatas permainingas, augalai nukenčia ne tik nuo šalnų, bet ir nuo karščių. Pastaruoju metu vasaromis vargina ilgai trunkantys karščių periodai – per aukšta temperatūra augalus gali ir pražudyti.

Pasak A.Lenart, nuo karščių augalų neapsaugosite, nebent gali padėti laistymo sistemos, kurios purškia vandenį virš sodo ar daržo: „Tai šiek tiek atvėsina augalus, bet vandens reikia naudoti labai daug. Jei vanduo siurbiamas iš atvirų vandens telkinių, problemos nėra, bet jei reikia naudoti vandentiekio vandenį, kažin, ar ekonomiškai apsimoka. Kitos išeities nematau.“

123RF.com nuotr./Kopūstas
123RF.com nuotr./Kopūstas

Vanduo turi pasiekti augalų šaknis

Kartu su karščiais ateina ir sausros periodai, augalams pradeda trūkti drėgmės. Šią problemą pastebime iš karto – pradeda vysti augalų lapai, o veja ima geltonuoti. Tai pirmi požymiai, kurie pastebimi vizualiai.

„Jei norime įsitikinti, koks tikras drėgmės poreikis, kastuvu praskleiskite dirvožemį ir pažiūrėkite, kaip giliai sudrėkusi žemė. Augalų šaknys siekia 10–15 cm, reikia labai daug vandens, kad pasiektų giluminius sluoksnius“,– teigia A.Lenart.

Vaismedžių šaknys gilios, todėl ne taip greitai išdžiūsta, tačiau ir sodui reikia pakankamai vandens. „Svarbu daržą ir sodą laiku palaistyti, kad augalams užtektų drėgmės“, – pataria specialistas.

123RF.com nuotr./Daržovės
123RF.com nuotr./Daržovės

Lepesnės veislės – daugiau priežiūros

Pastaruoju metu klimatas šiek tiek keičiasi, šiltesnės ne tik vasaros, bet ir ruduo bei žiema, tačiau pastovumo nėra – tai parodė praėjusi šalta žiema. „Jei susigundėte įsigyti lepesnių augalų, jie gali išgyventi švelniame klimate, tačiau svarbu nepamiršti pasirūpinti augalais, jei oro sąlygos keičiasi“, – sako A.Lenart.

Dažnai sodai nukenčia nuo vėlyvųjų šalnų – pradėjus žydėti vaismedžiams oro temperatūra nukrenta žemiau nulio, apsninga žiedlapius. „Medžių agroplėvele neuždegsite. Jei šalna nedidelė, didelių problemų nebus, tačiau rimčiau pašalus, gali nukentėti būsimas derlius. Tenka pasikliauti augalų atsparumu nepalankioms oro sąlygoms, todėl svarbu pasirinkti tinkamas veisles“, – pataria specialistas.

Pasak A.Lenart, klimato sąlygos priklauso ir nuo regiono, sodo ar daržo orientacijos namo atžvilgiu – šiaurinėje pusėje visada bus šalčiau: „Skirtingai juda ir oro srautai, nors jų nematome, jie turi savo kelius, todėl vienoje vietoje augalai nušąla, o vos už kelių žingsnių – lieka sveiki.“

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

Šiltesni orai privilioja kenkėjus

Ilgiau trunkantys karščio periodai, šiltesnis ruduo ir žiemos lemia tai, kad išgyvena daugiau kenkėjų ir ligų sukėlėjų. Pasak agronomo, jų populiacija didėja, jiems reikia daug maisto, todėl jie puola augalus ir gali suvalgyti net visą mūsų derlių: „Dėl palankių oro sąlygų atsiranda naujų kenkėjų ar ligų sukėlėjų, kurių anksčiau nebuvo.“

Nauji kenkėjai ir ligų sukėlėjai į Lietuvą atkeliauja įvairiais būdais – gali patekti kartu ir su atvežtiniais augalais. Nors vykdoma augalų apsaugos sanitarinė kontrolė, kuri pristabdo naujų kenkėjų plitimą, tačiau visiems kelio neužkerta.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos

„Ūkininkai pastebi, kad atsirado ir naujos piktžolių rūšys“, – teigia agronomas.

Kenkėjai, ligų sukėlėjai ir piktžolės – taip pat gamtos dalis. Piktžolės naudoja tas pačias maisto medžiagas, kuriomis maitiname kultūrinius augalus. Kadangi piktžolės daug aršesnės, jos atima maisto medžiagas ir jų nelieka augalams derliui išauginti. „Jei karaliauja piktžolės, nieko gero darže neturėsime“, – teigia A.Lenart.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos

Pasak agronomo, jei renkamės daržoves, vaisius ar uogas, kurios skanesnės ir gražesnės, bet neatsižvelgiame į veislės atsparumą, reikės daugiau pastangų ir priemonių kovoti su ligomis ir kenkėjais.

Sodininkams ir daržininkams kovai su augalų kenkėjais ir ligomis A.Lenart pataria naudoti augalų apsaugos priemones. Kovai su kenkėjais rekomenduojama naudoti „Mavrik“, nuo ligų – „Score“, „Topas“, „Infinito“ ir „Revus“. Visi šie produktai skirti individualiam naudojimui.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos

Kad padidintume augalų atsparumą kenkėjams ir ligoms, reikia nepamiršti jų patręšti. Stiprūs augalai geriau ištveria nepalankias augimo sąlygas. Atsižvelgiant į augalų rūšis ir tręšimo laikotarpį, rekomenduojama rinktis universalias trąšas, pavyzdžiui, birias lietuviškas trąšas „Pavasaris“, „Vasara“ ar „Ruduo“ arba specializuotas pagal auginamą augalų rūšį „Braškėms“, „Bulvėms“, „Šilauogėms“, „Agurkams “, „Pamidorams“ ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas