Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 27

„Didysis šuolis“ – milijonų mirtimis pasibaigusi ekonominė komunistų avantiūra

„Didžiuoju šuoliu“ vadinamas komunistinės Kinijos planas efektyviai ir praktiškai stebuklingai greitai industrializuoti šalies agrarinę ekonomiką. Ši programa, vykdyta 1958-1962 metais atskleidė absoliučią sistemos nekompetenciją, kurios dėka priimti absurdiškiausi sprendimai sukėlė badą ir nuo 18 iki 42 milijonų žmonių mirtį. Sveiki atvykę į Kinijos liaudies respubliką.
Didysis šuolis Kinijoje
Didysis šuolis Kinijoje / Vida Press nuotr.

Kam išvis buvo reikalingas ekonominis šuolis?

Nėra vieningo atsakymo, kodėl gi Kinijos valdantysis Komunistų partijos elitas su Mao Dzedunu priešakyje nusprendė imtis šalies industrializacijos, kadangi daug istorinių šaltinių nurodo kiek skirtingas priežastis.

Laikotarpiu, apie kurį kalbame (šeštas XX amžiaus dešimtmetis), Sovietų Sąjunga turėjo užėmusi puikias pozicijas. Jos tarpukario reformos iš esmės buvo sėkmingos (nes šaliai nerūpėjo, kiek žmonių dėl jų mirė), o ir Antrojo pasaulinio karo „nugalėtojos“ (vėlgi, niekam nerūpėjo kokia jos kaina) titulas bei dominavimas didelėje Europos dalyje leido šiai šaliai būti linksniuojamai kaip supervalstybei.

Natūralu, jog 1949 metais įkūrus komunistinę Kiniją, akys iškart nukrypo į „draugus“ rusus ir matant jų pasiekimus, kilo noras vytis.

123RF.com nuotr./Kinai stengėsi mokytis iš savo „draugų“ Sovietų
123RF.com nuotr./Kinai stengėsi mokytis iš savo „draugų“ Sovietų

Siekdama industrializacijos tikslų, Sovietų Sąjunga suprato, ir visai neblogai, jog tam, kad šalyje staiga atsirastų stipri pramonė, reikia ir stipraus žemės ūkio, nes tiesiog nebus kuo maitinti statybininkų bei fabrikų darbininkų. Dėl šios priežasties rusai tuo pačiu stiprino žemės ūkio sektorių. Tačiau rusai, net ir stengdamiesi stiprinti sektorių, vis viena sugebėjo sukelti didžiulius bado protrūkius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas