Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 26

Didžiausios pavasarinio tvarkymosi klaidos, kurias žmonės daro kasmet

Pašvietus saulei daugeliui kyla noras į rankas griebti šluostę ir imtis generalinės tvarkos. Langai, įvairūs paviršiai, grindys, kilimai ir užuolaidos – tai tik dalelė namų tvarką užtikrinančių dalykų. O kur dar įvairūs sandėliukai, užgrūsti metų metus kaupiamu šlamštu?
Pavasarinė tvarka
Pavasarinė tvarka / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Dulkės Švara Namas

Imdamiesi tvarkos galime pridaryti ir nemažai klaidų, kurios norą tvarkytis sumažins iki minimumo ar net privers viską mesti darbų įkarštyje. Su kokiomis klaidomis susiduriama dažniausiai? Apie tai rašo cheapism.com.

Norite padaryti daugiau, nei įmanoma

„Žmonės būna motyvuoti užsiimti pavasariniu tvarkymusi, bet pernelyg daug užsimoja padaryti“, – kalba tvarkymosi ekspertė Stacey Agin Murray. Tuomet jie paprasčiausiai pervargsta ir išvis nustoja tvarkytis. Specialistė pataria didelius projektus suskaidyti į mažesnes užduotis: pavyzdžiui, žiemos daiktų pakavimas, sodo reikmenų inventorizacija ar paplūdimio žaislų peržiūrėjimas. Tokios tvarkymosi „užduotys“ neturėtų užtrukti ilgiau nei valandą.

Tvarkymosi eiga

Pirmiausia nuspręskite, kas jus erzina labiausiai, ir tai padarykite prieš pradėdami generalinę namų tvarką, o ne po jos. Kaip sako profesionali valytoja Cyrus Bedwyr, „nėra reikalo pirmiausia idealiai iššveisti virtuvę, o paskui imti tvarkyti įvairius daiktus. Taip ne tik sukelsite netvarką iš naujo, bet ir ką tik sutvarkytą virtuvę vėl teks valyti“.

123RF.com nuotr./Netvarka
123RF.com nuotr./Netvarka

Pradėkite nuo viršaus

Žiūrėkite į viršų, o ne į apačią – būtent nuo viršaus turėtumėte pradėti valyti kiekvieną kambarį. „Gali būti, kad norėsite pradėti tvarkytis nuo kilimų, grindjuosčių ar baldų“, – sako Natalie Wise, knygos „The Modern Organic Home“ autorė. Ji priduria, kad geriausia pradėti nuo lubų, paviršių ir objektų, pavyzdžiui, šviestuvų, kurie yra aukštai, nes kitu atveju visos dulkės ir nešvarumai kris ant jau švarių ir išvalytų grindų ar paviršių, kurie yra žemai.

Medinių grindų valymas garais

Ekspertai sako, kad medinės grindys ir garų valytuvai retai kada dera tarpusavyje. Patarimas – išsiaiškinkite, ar jūsų prietaisas tinka medinėms grindims, kruopščiai išstudijavę instrukciją.

„Kai valote medines grindis, jūsų tikslas – kad vanduo kuo greičiau išgaruotų. Naudojant garus, ant paviršių gali patekti labai daug vandens ir tas vanduo gali pažeisti medines grindis, jeigu pati mediena nėra tinkamai paruošta. Mikropluoštas kur kas labiau tinka jūsų grindims ir dažniausiai jo visiškai pakanka“, – mano namų tvarkymo įmonės generalinis direktorius Alberto Navarrete.

Fotolia nuotr./Grindų valymas
Fotolia nuotr./Grindų valymas

Medinių grindų asociacijos viceprezidentas Brettas Milleris sako, kad reguliariai priežiūrai pakanka šluoti, šluostyti dulkes ar siurbti siurbliu, o giluminiam valymui siūlo pasikliauti profesionaliomis medinių grindų priežiūros priemonėmis.

Ar stiklo valikliai tinka elektronikai, granitui?

Jeigu manote, kad jie tinka viskam, gerai pagalvokite, sako Jackas Prenteris, valymo įmonės įkūrėjas. Jis sako, kad tam tikri stiklo valikliai sudėtyje turi amoniako, todėl elektronikos paviršiams gali būti labai šiurkštūs ir juos stipriai pažeisti. Yra valiklių, kurie skirti būtent elektronikai, tačiau čia išgelbėti jus gali ir paprasčiausia mikropluošto šluostė.

Įvairūs pačių pasidaryti valikliai su actu netinka granitui.

Tokie valikliai netiks ir akmeniniams stalviršiams, sako Lenny Sciarrino, įmonės, gaminančios granito paviršius, direktorius. Pasak jo, tai gali pažeisti paviršius, išblukinti spalvas. Taip pat priduriama, kad įvairūs pačių pasidaryti valikliai su actu taip pat visiškai netinka granitui, todėl siūloma naudoti tik profesionalius valiklius, skirtus natūraliems akmenims, arba indų ploviklį su vandeniu.

Muilo apnašos ir įprasti valikliai

Daugelis įprastų universalių valiklių neįveikia muilo likučių duše ar vonioje. Nustebsite, tačiau pašalinti tokias apnašas galite džiovyklei skirtomis servetėlėmis, sako Kathy St. Croix, valymo įmonės direktorė.

Ji prideda, kad dar vienas būdas – ant nuosėdų užpurkšti kepimo aliejaus, tiesa, nedaug, ir rinktis be priedų. „Užpurkškite aliejaus ir tuomet nuvalykite švelnia šluoste“, – teigia specialistė.

Langų valymo paslaptys

Merin Jay iš langų įmonės sako, kad supranta žmonių norą šveisti ir grandyti langus, tačiau pataria nepersistengti su šiurkščiu valymu, įvairiais šepečiais ir grandikliais. Taip, jūs nuvalysite langus nuo nešvarumų, tačiau galite pažeisti stiklus ir langų rėmus.

Ji siūlo lygiomis dalimis sumaišyti vandenį ir actą bei gautu mišiniu apipurkšti langus. Nuvalyti patariama minkšta mikropluošto šluoste ar kempine. Mikropluošto šluostės, pasak specialistų, yra kur kas geresnis pasirinkimas nei anksčiau naudoti laikraščiai, galintys palikti ant stiklų dar daugiau nešvarumų.

Vida Press nuotr./Langų valymas
Vida Press nuotr./Langų valymas

Neleidžiate valikliams atlikti savo darbo

Jeigu pavasarinis valymas jums atrodo itin varginantis, gali būti, kad jūs kažką atliekate ne taip. Pavyzdžiui, neleidžiate valikliams atlikti savo darbo. Tikinama, kad valiklius reikia užpurkšti ir palikti penkiomis minutėms, jog jie pradėtų veikti. Tačiau tikslus laikas yra labai individualus ir priklauso nuo paties valiklio, todėl būtinai paskaitykite naudojimo instrukciją.

Jeigu net ir valiklis nepadeda įveikti nešvarumų, gali būti, kad naudojate nepakankamai stiprias priemones arba nešvarumai yra pernelyg įsisenėję ir darbo reikės daugiau.

Maišote skirtingus valiklius

Specialistai pabrėžia, kad negalima maišyti skirtingos paskirties priemonių. Tai gali būti labai pavojinga, ypač, kai priemonės yra balinamosios ar su amoniaku. „Šių dviejų medžiagų sumaišymas yra toksiškas ir mirtinai pavojingas“, – sako Sophie Kaemmerle ir prideda, kad net ir natūralūs ingredientai gali sukelti chemines reakcijas, todėl pataria laikytis atsargumo.

Visiems paviršiams naudojate tą pačią šluostę

Gali būti, kad turite mėgstamiausią šluostę, tačiau nereikėtų jos naudoti visiems kambariams, sako žurnalo Modern Castle redaktorius Derekas Halesas. „Taip ne tik pernešite bakterijas nuo vieno paviršiaus ant kito, bet ir galbūt šluostant liks ruožai“, – sako jis. Tad patariama šluostę keisti laiku ir skirtingiems paviršiams turėti atskiras.

123RF.com nuotr./Valo langus
123RF.com nuotr./Valo langus

Nešvarus dulkių siurblys

Greičiausiai daugelis pamiršta, kad dulkių siurblį reikia reguliariai išvalyti. Norėdami, kad jis gerai siurbtų ir atliktų darbą maksimaliai efektyviai, nepamirškite patikrinti šepetėlių, filtrų, ištuštinti dulkių talpyklos, nuvalyti sausa šluoste ir atlikti kitų priežiūros darbų.

Grubiai valote kilimus

Specialistai sako, kad valydami kilimus visa jėga, galime sulaukti nekokio rezultato – jie pradės irti, bus pažeistas pluoštas ir padaryta negrįžtama žala. Vietoj šveitimo, verčiau pabandykite dėmes nuvalyti drėgnu skudurėliu ir švelniais valikliais.

Dulkių gausa

Norėdami nuvalyti dulkes, jūs galite jas dar labiau paskleisti po patalpą. Ką galite padaryti? Patariama rinktis tinkamas valymo priemones dulkėms valyti, taip pat išsirinkti geriausią šluostę. Specialistai sako, kad geriausiai dulkes „sugaudo“ mikropluošto šluostė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas