Klasikiniai šokoladiniai triufeliai – vienas puikiai žinomų šokolado gaminių. Tokie triufeliai ruošiami iš šokoladinio ganašo (angl. ganache – tirpintas grietinėlės ir šokolado mišinys), tuomet glaistomi tirpintu šokoladu ar apvoliojami kakavos milteliuose, milteliniame cukruje, smulkintuose riešutuose. Patys paprasčiausi šokoladiniai triufeliai dažnai yra gardinami įvairiais priedais, kurių dėka galime paruošti įspūdingą saldainių asorti: šokoladinį ganašą galite gardinti kava, likeriu, viskiu, citrusinių vaisių žievelėmis, cinamonu, aitriosiomis paprikomis, mėtomis, jūros druska, karamele, riešutais, uogomis ir kitais priedais. Kiekvienas iš jų šokoladiniams triufeliams suteikia subtilų skonį ir ryškų charakterį – išbandykite kelias rūšis ir atraskite savo mylimiausią derinį!
Triufelių forma, priešingai nei kitų saldainių, neprivalo būti taisyklinga. Tiesą sakant, tai – viena iš triufelių ypatybių, dėl kurios jie atrodo išskirtinai bei žaviai.
Viena šokoladinių triufelių atsiradimo istorija pasakoja, kad pirmą kartą šokoladinius triufelius 1895-ųjų metų gruodį pagamino N. Petruccelli Prancūzijoje. Taip pat egzistuoja ir kita versija, daug romantiškesnė: apie garsų prancūzų kulinarą A. Escoffier ir jo praktikantą. Vieną 1920-ųjų metų dieną šis ruošė konditerinį kremą, tačiau visiškai netyčia pakaitintą grietinėlę supylė į dubenėlį su šokoladu (o ne su kiaušiniais, kur turėjo supilti). Kremui sustingus, jis pastebėjo, kad lengvai jį gali suformuoti į nedidelius saldainius, o apvoliojęs kakavos milteliuose pirmą kartą pagamino šiandien tokius garsius šokoladinius triufelius!
Prancūziškus triufelius, gaminamus iš šviežios riebios grietinėlės ir tikro šokolado, padengtus kakavos sluoksniu, turėtume vadinti pačiais tikriausiais.
1902-aisiais vienoje Londono šokolado parduotuvėje pristatyti šokoladiniai triufeliai sulaukė žmonių dėmesio ir pripažinimo, o vėliau pamažu išpopuliarėjo ir kitose pasaulio šalyse. Šiandien yra išskiriama daugybė šokoladinių triufelių rūšių: amerikietiški, kalifornietiški, europietiški, prancūziški, šveicariški ir kt. Prancūziškus – gaminamus iš šviežios riebios grietinėlės ir tikro šokolado, padengtus kakavos sluoksniu – turėtume vadinti pačiais tikriausiais; juk tai – šokoladinių triufelių gimtoji šalis. Vis dėlto šiais laikais terminas „šokoladiniai triufeliai“ gali klaidinti, kadangi taip įprasta vadinti daugelį saldainių, padengtų šokoladu, nepaisant jų įdaro.
Šokoladiniai triufeliai dėl savo itin sodraus skonio dažnai vadinami prabangiu desertu. Tikra tiesa, vienas vienintelis geras ir kokybiškas triufelis gali atstoti didžiulį pyrago gabalą ir visą pakuotę sausainių. Patikėkite, nuo šokoladinių triufelių tikrai apsąla širdis!
Ingredientai
Medus:
1.00 valg. š. (0,5)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (¼ - aitriųjų arba Kajeno paprikų)
Sviestas:
20.00 g (kambario temperatūros)
Druska:
1.00 žiupsnelis (jūros)
Kakava:
1.00 st. (¼ puodelio - miltelių)
Kaip gaminti
- Į dubenėlį sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą ir atidėkite į šalį.
- Į nedidelį prikaistuvį supilkite grietinėlę, cinamoną ir aitriąją arba Kajeno papriką.
- Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol grietinėlė beveik užvirs, t. y. prikaistuvio kraštuose ims kilti burbuliukai. Išjunkite ugnį ir karštą grietinėlę supilkite į dubenėlį su šokoladu.
- Leiskite pastovėti apie minutę, kol šokoladas aptirps, o tuomet išmaišykite. Įmaišykite sviestą ir žiupsnį jūros druskos.
- Maišykite, kol sviestas ištirps, iki vientisos masės.
- Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 1 valandą, kartais pamaišydami, kol masė bus tiršta, tačiau ne kieta.
- Pasiruoškite formuoti triufelius: padėklą, kepimo skardą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi.
- Triufelių formavimui geriausiai tiktų mažas ledų kaušelis ar panašus įrankis, tačiau jeigu jo neturite, galite naudoti ir įprastą šaukštelį.
- Merkite įrankį, kurį naudojate, į karštą vandenį, paskui pasemkite tirštos šokoladinės masės.
- Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus.
- Jei reikia, paformuokite juos šiek tiek sudrėkintomis rankomis, kad būtų gražios, nebūtinai idealiai apvalios triufelių formos.
- Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus. Indą su triufeliais dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
- Į lėkštę suberkite kakavos miltelius. Juose apvoliokite iš šaldytuvo išimtus triufelius.
- Iki patiekimo laikykite šaldytuve. Skanaus!
Suskleisti
Ingredientai
Apelsinai:
1.00 vnt. (didelis - nutarkuotos žievelės)
Sviestas:
20.00 g (kambario temperatūros)
Kakava:
1.00 st. (¼ - puodelio tamsios)
Kaip gaminti
- Į dubenėlį sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą ir atidėkite į šalį.
- Į nedidelį prikaistuvį supilkite grietinėlę, suberkite nutarkuotas apelsino žieveles ir cinamoną.
- Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol grietinėlė beveik užvirs, t. y. prikaistuvio kraštuose ims kilti burbuliukai. Išjunkite ugnį ir karštą grietinėlę supilkite į dubenėlį su šokoladu.
- Leiskite pastovėti apie minutę, kol šokoladas aptirps, o tuomet išmaišykite. Įmaišykite sviestą. Maišykite, kol sviestas ištirps, iki vientisos masės.
- Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 1 valandą, kartais pamaišydami, kol masė bus tiršta, tačiau ne kieta.
- Pasiruoškite formuoti triufelius: padėklą, kepimo skardą ar didelę plokščią lėkštę išklokite kepimo popieriumi. Triufelių formavimui geriausiai tiktų mažas ledų kaušelis ar panašus įrankis, tačiau jeigu jo neturite, galite naudoti ir įprastą šaukštelį.
- Merkite įrankį, kurį naudojate, į karštą vandenį, o tuomet juo pasemkite tirštos šokoladinės masės.
- Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus. Jei reikia, paformuokite juos šiek tiek sudrėkintomis rankomis, kad būtų gražios, nors nebūtinai idealiai apvalios, triufelių formos.
- Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus. Indą su triufeliais dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
- Į lėkštę suberkite kakavos miltelius. Juose apvoliokite iš šaldytuvo išimtus triufelius.
- Iki patiekimo laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Ingredientai
Kava:
1.00 arbat. š. (tirpios)
Sviestas:
20.00 arbat. š. (kambario temperatūros)
Kakava:
1.00 st. (¼ - puodelio - tamsios)
Kaip gaminti
- Į dubenėlį sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą ir atidėkite į šalį.
- Į nedidelį prikaistuvį supilkite grietinėlę, suberkite tirpios kavos miltelius ir išmaišykite. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol grietinėlė beveik užvirs, t. y. prikaistuvio kraštuose ims kilti burbuliukai.
- Išjunkite ugnį ir karštą grietinėlę supilkite į dubenėlį su šokoladu. Leiskite pastovėti apie minutę, kol šokoladas aptirps, o tuomet išmaišykite.
- Sudėkite sviestą ir išmaišykite, kol ištirps.
- Supilkite viskį ir išmaišykite.
- Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 1 valandą, kartais pamaišydami, kol masė bus tiršta, tačiau ne kieta.
- Pasiruoškite formuoti triufelius: padėklą, kepimo skardą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi. Triufelių formavimui geriausiai tiktų mažas ledų kaušelis ar panašus įrankis, tačiau jeigu jo neturite, galite naudoti ir įprastą šaukštelį. Merkite įrankį, kurį naudojate, į karštą vandenį, o tuomet juo pasemkite tirštos šokoladinės masės.
- Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus. Jei reikia, paformuokite juos šiek tiek sudrėkintomis rankomis, kad būtų gražios triufelių formos.
- Indą su triufeliais dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
- Į lėkštę suberkite kakavos miltelius. Juose apvoliokite iš šaldytuvo išimtus triufelius.
- Iki patiekimo laikykite šaldytuve. Skanaus!
Suskleisti