Daugiau straipsnių

Ekspertai apie tai, kaip susikurti jaukų ir estetišką vonios kambarį: svarbu žinoti šias detales

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Sutikite, vonios kambarys svarbumo skalėje greičiausiai nesiskiria nuo virtuvės – tai erdvė, kurioje norime atsipalaiduoti ir pailsėti, todėl estetika čia vaidina ypatingą vaidmenį. Būtent todėl svarbu įvertinti ne vieną niuansą kuriant vonios kambarį, kadangi jame patogumas, komfortas ir pasirinkta įranga yra lemiamas aspektas. Nuo ko pradėti? Pataria „Senukų“ ekspertai.

Vonios interjeras

Naujausia vonios kambario tendencija – estetikos triumfas

Pati ryškiausia tendencija yra ta, kad vonia iš funkcinės higienos zonos virsta svarbia namų interjero visumą apimančia patalpa, kuriai skiriamas vis didesnis dėmesys estetikos atžvilgiu. Kuriamas darnus interjeras, derinami stiliai, atspalviai ir formos. Pavyzdžiui, rankšluosčių džiovintuvai atlieka vis didesnį interjero akcento vaidmenį – klientai renkasi įvairesnius atspalvius, išskirtines formas.

Siekdami užtikrinti harmoningą interjerą vonioje, daugelis gerai žinomų prekinių ženklų pristato vieningas kolekcijas visam vonios kambariui – nuo maišytuvo, vonios, dušo kabinos ir jos įrangos iki unitazo ar praustuvo. Vienas iš naujai „Senukuose“ pristatomų tokių prekinių ženklų yra DEANTE, platus pasirinkimas DOMOLETTI prekinio ženklo prekių.

„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras
„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras

Šiuo metu dominuoja juoda spalva, bet tuo pačiu ir kitos ryškesnės spalvos. Pavyzdžiui, baldų pasirinkime pirmauja medžio atspalviai, derinami su juoda, pilka, taip pat žalia, mėlyna spalvomis. Vyrauja nestandartiniai sprendimai, tokie kaip metalinės detalės kartu su baldine plokšte. Kalbant apie keramikos pasirinkimą, dažnu atveju šalia baltos taip pat atsiranda juoda spalva, ne tik praustuvams, bet ir unitazams, taipogi antracito spalva, kuri labiau aktuali praustuvams.

Jei anksčiau maišytuvai, dušo komplektai dažniau būdavo chromo atspalvių, tai šiuo metu ypač populiarūs juodi, įvairūs aukso, vario ir žalvario, grafito atspalviai. Ryškėja baltos spalvos maišytuvų ir aksesuarų tendencija minimalios stilistikos interjeruose. Matiniai arba „brushed“ atspalviai yra mažiau intensyvūs ir praktiškesni, ant jų mažiau pastebimos kalkių nuosėdos ar pirštų antspaudai bei kiti nešvarumai.

„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras
„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras

Vonios įrangoje populiarėja daugiafunkciškumas, kuris padeda taupyti vietą ar įprastam įrenginiui suteikia papildomų funkcijų. Pavyzdžiui, praustuvo maišytuvas su integruotu bide dušeliu; potinkinis bide dušelis prie unitazo; praustuvės maišytuvas su ištraukiama galvute ir dušelio funkcija, veidrodis su papildomu LED apšvietimu, tualetinio popieriaus laikiklis – lentynėlė, praustuvai su lentynėle muilui.

Vonia ar dušas?

Pirmiausia reikia įvertinti šeimos sudėtį ir poreikius: šeimai su vaikais gali reikėti vonios, o porai ar vienam gyvenančiam paprastai užtenka tik dušo. Be to, šeimai gali reikėti daugiau spintelių erdvės. Jei tai namas, dažniausiai yra planuojami 2 vonios kambariai: svečiams (dušas su unitazu ir praustuvu) ir namiškiams (vonia su unitazu ir praustuvu).

Pastebima, kad dažnai šeimos nariai turi atskirus vonios kambarius, pavyzdžiui, tėvai nori vonios į kurią patektų tiesiai iš miegamojo, o vaikams įrengiamas atskiras mažesnis vonios kambarys.

Todėl svarbu apsispręsti, ko jums reikia – vonios ar dušo, kas jais naudosis, ar skalbimo įranga bus toje pačioje erdvėje. Jei nėra galimybės skalbimo zonos įsirengti kitose patalpose, rekomenduojama ją integruoti, paslėpti įrangą balduose.

Dušo kabinų dydžių pasirinkimas ypač platus, tačiau rekomenduojama rinktis kuo didesnę kabiną dėl prausimosi komforto, pavyzdžiui 120x80 ar 100x80. Jei tokios galimybės nėra, 90x90, 80x80 pusapvalė ar kvadratinė, o gal net penkiakampė kabina taip pat geras pasirinkimas. Šiuolaikiniame dizaine dažnai naudojama tik sienelė arba dušo durys nišoje, vietoje kabinos. Kabina gali būti statoma ant plytelių su montuojamu dušo trapu grindyse ar sienoje. Kitas variantas - montuoti ant atitinkamo dydžio padėklo, kurie gali būti įvairių medžiagų, formų, spalvų.

Masterjero dušo kabina
Masterjero dušo kabina

Ypač išpopuliarėjo tendencija – laisvai pastatoma vonia ir dušo sienelė

Laisvai pastatomos MASTERJERO vonios yra lengvų formų, erdvios, be jokių tarpelių, kuriuose gali kauptis nešvarumai, o išskirtinį akcentą sukuria prie jos naudojami laisvai pastatomi vonios maišytuvai. Dušo sienelės dar labiau suteikia erdvios patalpos įspūdį, neturi detalių, lengvai prižiūrimos.

Šiuolaikiniame vonios kambaryje vis dažniau naudojama tik dušo sienelė arba dušo durys nišoje, vietoje kabinos. Dušo sienelės labiau suteikia erdvios patalpos įspūdį, neturi detalių, kuriuose gali kauptis nešvarumai. Tačiau naudojant tik sieneles, vandens garai labiau pasklinda po patalpą, todėl būtina užtikrinti gerą ventiliaciją. Jei sienelė bus trumpesnė nei 90, cm galimas vandens pasitaškymas plačiau, nei dušo erdvė.

„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras
„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras

Priežiūros prasme dušas nišoje yra patogesnis variantas. Tačiau durims montuoti reikalinga papildoma niša, o sienelės atveju reikalinga įvertinti taškymosi galimybę. Uždara dušo kabina padeda to išvengti. Taip pat galima rinktis modernias, pilnai uždaras dušo kabinas su masažiniais purkštukais, ypač, kur nėra galimybės montuoti tik priekinių sienų, tarkime, rąstiniame namelyje.

Potinkiniai maišytuvai ir dušo komplektai – harmoningai visumai

Dar viena stipriai ryškėjanti tendencija - potinkiniai maišytuvai ir dušo komplektai. Potinkiniai variantai padeda palaikyti harmoningą efektą, mažiau kaupiasi kalkių nešvarumų. Dušo komplektai, su lietaus tipo dušo galva iš viršaus, padeda sukurti atpalaiduojantį SPA efektą. O tvirtinant elektrinį rankšluosčių džiovintuvą vonioje, klientai vis dažniau ieško paslėpto tipo tiesiai į sieną pajungimo (kuomet nėra kabančio laido, kurį reikia kišti į elektros lizdą). Taip išlaikomas tvarkos įspūdis, lieka tik estetinė prietaiso dalis. Ypač platus spalvų ir dizainų pasirinkimas siūlomas prekinio ženklo TERMA kolekcijose.

„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras
„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras

Reikia žinoti, kad virštinkinis dušas turi paprastesnį montavimo variantą, nereikalauja specialaus paruošimo, galima jį montuoti tiesiai į buvusio dušo ar vonios maišytuvo pajungimo vietą ir dažnu atveju reikalauja mažesnių finansinių investicijų palyginti su potinkiniu variantu.

Potinkiniam dušo komplektui būtinas specialus sienos paruošimas konstrukcinėms detalėms, todėl tokie dažniausiai pasirenkami naujakurių ar vykdant generalinį vonios remontą ir paprastai kainuoja brangiau.

Šiuo metu „Senukuose“ jūsų laukia ypač platus potinkinių ir virštinkinių dušo komplektų asortimentas gerai žinomų prekinių ženklų, tokių kaip „Hansgrohe“, „Oras“, „Domoletti“, „Deante“, „ Ferro“.

„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras
„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras

Tvarumas – dar vienas ypatingai svarbus aspektas, kam gamintojai skiria vis daugiau dėmesio ir kelia sau tikrai aukštus tikslus prisidedant prie klimato ir aplinkos tausojimo. Vis sąmoningesni darosi ir klientai. Tai ypač aktualu renkantis praustuvo ir dušo maišytuvus. Pagrindinis dėmesys čia skiriamas vandens srauto parametrui. Pavyzdžiui standartinis praustuvo maišytuvas sunaudoja apie 15 - 20 l/min kai tuo tarpu Ecosave funkciją turintys maišytuvai sutaupo iki 60/70proc vandens ir sunaudoja apie 4,5-9l/min.

Išmanūs gamintojų sprendimai leis pamiršti kalkių nuosėdas

Didžioji dalis vonios elementų siūlomi jau su gamykliškai padengtu antikalkiniu arba nanodangos sluoksniu, kuris palengvina dušo kabinų, vonių, vonių sienelių ar maišytuvų priežiūrą. Dušo prekėse paprastai visuomet būna Anticalc/ QuickClean sistema, padedanti lengvai nuvalyti kalkių nuosėdas.

Žinoma, naudojant netinkamas valymo priemones: aštrias kempines, rūgštinius ir šarminius valiklius ir t.t., daug greičiau pažeidžiamas apsauginis sluoksnis.

Kasdienė priežiūra padeda palaikyti švarą bei prailgina įrenginių naudojimo laiką, nes reguliarus paviršiaus valymas tiesiog neleidžia kauptis kalkių nuosėdoms. Tereikia po kiekvieno prausimosi nubraukti likusius lašus su specialu valytuvu ar specialia šluoste ir jokia papildoma priežiūra tuomet nereikalinga.

Daugelis santechnikos prekių gamintojų rekomenduoja ir paprastą receptą – naudoti vandens ir maistinio acto tirpalą, kurį po valymo užtenka nuskalauti švariu vandeniu ir nusausinti paviršių.

Gamintojai turi galimybe padengti keramikos paviršių specialia danga ant kurios nelipa nešvarumai už papildomą mokestį. Dauguma modelių yra su specialiu berėmiu nuplovimo apvadu, kuriame nesikaupia nešvarumai, tai palengvina priežiūą ir yra itin higieniška.