Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertė pasidaino 5 vaikų kambario įrengimo klaidomis

Prasidėjus rugsėjui tėvai daro viską, kad padėtų vaikams sklandžiai įsilieti į mokymosi procesą – kuprinės, uniformos ir sąsiuviniai atsiduria prioritetų viršuje. Tačiau neretai pamirštamas vienas esminių dalykų, kuriuo reikėtų pasirūpinti dar neiškėlus kojos iš namų – tai vaiko kambarys.
Vaiko kambarys
Vaiko kambarys / Organizatorių arch.nuotr.

Įvairūs moksliniai tyrimai rodo, kad vaiko mokymosi aplinka turi didelę įtaką jo produktyvumui ir rezultatams. Baldų salono interjero dizainerė Vilma Ruzgailienė pataria, kaip ją įrengti tinkamai ir kokių klaidų šiukštu nedaryti.

Anot specialistės, pastaruoju metu susidomėjimas vaiko ir jaunuolio kambario baldais ženkliai išaugęs.

Rugsėjį baldų salonus užplūsta mokyklinukų banga: „prasidėjus mokslams paaiškėja, kad ne vienerius metus tarnavę baldai, tvarka kambaryje – nebetenkina: gal kėdė jau išaugta, o gal ir knygos į stalčius nebetelpa“, – pasakoja interjero dizainerė.

Organizatorių arch.nuotr./Vaiko kambarys
Organizatorių arch.nuotr./Vaiko kambarys

Specialistė teigia, kad į šiuos pokyčius numoti ranka – nevalia: vaikų mokymosi erdvė gali daryti didelę įtaką jų mokymosi rezultatams. Tad kur dažniausiai suklystama ir į ką svarbiausia atkreipti dėmesį?

  • Darbo vieta – neergonomiška

Ekspertė teigia, kad mokymosi erdvės įrengimą reikėtų pradėti ne nuo naujausių tendencijų ar madų, o nuo ergonomiškų baldų pasirinkimo.

Anot jos, jeigu dėl netinkamos kėdės vaikui paskaus nugarą, kamuos akių įtampa, ilgainiui gali nukentėti ne tik mokymosi rezultatai, bet ir vaiko sveikata.

„Rekomenduojama rinktis kėdę, kurios aukštis reguliuojamas – tokiu būdu galėsite užtikrinti, kad vaiko pėdos patogiai remtųsi į grindis, o keliai sulenkti devyniasdešimties laipsnių kampu.

Rašomasis stalas taip pat turėtų būti pritaikytas vaiko ūgiui – rankos turi laisvai ilsėtis ant stalo paviršiaus, o alkūnės turi būti sulenktos stačiu kampu.

Šiuo metu populiarūs reguliuojamo aukščio stalai, prie kurių vaikas gali dirbti ne tik sėdėdamas, bet ir atsistojęs ar balansuodamas ant pripučiamo kamuolio

. Galiausiai, svarbu rinktis baldus, kurie „auga“ kartu su vaiku, nes vaikai auga greitai, o kas sezoną keisti baldus naujais – nepraktiškas sprendimas“, – pasakoja ekspertė.

V. Ruzgailienė priduria, kad tokius baldus kaip darbo stalas ir kėdė pravartu ne aklai pirkti internetu, o verčiau atvykti į saloną ir pasimatuoti gyvai.

„Mano patirtis ne kartą įrodė, kad pravartu baldus rinktis kartu su vaiku ir paisyti jo nuomonės – kas jam pačiam patogu, kur jis jaučiasi geriausiai.

Pats sprendimą priėmęs mažametis noriau rinksis tokią vietą ir mokymuisi“, – priduria „Gintaro baldų“ ekspertė.

  • Neišnaudojamos mažos erdvės

Šiais laikais, kai būstų kvadratūra mažėja, susiduriama su nemenku iššūkiu – kaip į nedidelį vaiko kambarį sutalpinti skirtingas zonas – poilsio, darbo ir miego?

V. Ruzgailienė teigia, kad labai svarbus tinkamas kambario išdėstymas ir erdvių atskyrimas.

„Kartais prireikia išties kūrybiškų sprendimų, kad vaikas galėtų tiek ir neblaškomai mokytis, tiek ir ramiai ilsėtis. Pavyzdžiui, kaip užtikrinti, kad vaikas turėtų ramų kampelį mokslams, bet tuo pat metu jam netrūktų vietos žaidimams?

Tokiais atvejais gali pasitarnauti baldai-transformeriai, kurie atlieka skirtingas funkcijas.

Čia tiktų prie sienos pastatomos konsolės, kurios transformuojasi į rašomąjį stalą, o darbams pasibaigus – atlaisvina pakankamai vietos žaidimams.

Arba sieninės lovos, kai dienos metu lova yra užlenkiama prie sienos. Tokie sprendimai padeda optimizuoti net ir nedidelę erdvę, todėl vaikui nereikia eit mokytis į kitur, kur jis negalėtų susikaupti“, – pataria interjero dizainerė.

Specialistė priduria, kad mažose erdvėse svarbus ir spalvų parinkimas. „Mokyklinio amžiaus vaikams, kurie dienos metu turi nemenką mokslų ir veiklų krūvį, nedidelėje jų kambario erdvėje nereikėtų persistengti su itin ryškiomis spalvomis.

Verčiau rinktis neutralesnes spalvas, pavyzdžiui, baltus, pilkus, kreminius atspalvius, kurie nesukurs nereikalingos stimuliacijos.

Be to, vaikui augant, jas bus galima lengviau pritaikyti keičiantis poreikiams ir interesams“, – priduria V. Ruzgailienė.

  • Neskiriama pakankamai dėmesio miegui

Norint kokybiškai ir produktyviai mokytis, reikia taip pat kokybiškai ilsėtis. Ypač vaikams, kuriems, priklausomai nuo amžiaus, reikia bent 8-12 valandų kokybiško miego per parą.

„Jeigu leidžia kambario dydis, miegamojo zonoje visada rekomenduojame rinktis lovą ir kokybišką čiužinį.

Vaiko kaulai ir stuburas nuolat formuojasi, todėl reikalinga tinkama atrama, kad šis vystytųsi tinkamai. Vaiko stuburui nepritaikytas čiužinys gali lemti neteisingą padėtį miego metu, kas gali sukelti laikysenos problemas ateityje.

Todėl visada rekomenduojame atvykti pas mus į saloną kartu su vaiku, kad jis galėtų pats išbandyti skirtingus čiužinius, pagulėti ant jų. O mūsų specialistai, atsižvelgdami į skirtingus kriterijus, pavyzdžiui, ar čiužinys tinkamas pagal stuburo linkį, padės išsirinkti optimaliausią“, – teigia specialistė.

Deja, vietos įprastai lovai vaiko kambaryje būna ne visada, ypač jeigu kambarį reikia dalintis su broliais ar sesėmis. Tokiais atvejais pasitelkiami daugiafunkciniai baldai kaip sofa-lova ar fotelis su miegamąja dalimi.

Tai itin dažnas pasirinkimas jaunuoliams ar studentams, kurie mėgsta į svečius pasikviesti draugus. „Tačiau net ir renkantis tokį baldą, kuris teoriškai pritaikytas nakties miegui, rekomenduojame papildomai įsigyti antčiužinį. Taip būsite tikri, kad vaiko stuburas miego metu yra tinkamoje padėtyje“, – sako V. Ruzgailienė.

  • Nepasirūpinama tvarka ir daiktų organizavimu

Labai dažnai tėvai mano, kad už tvarką kambaryje atsakingas tik vaikas. Tačiau, anot specialistės, tėvų pareiga užtikrinti, kad namuose būtų sukurtos geros sąlygos tvarkai palaikyti.

„Tyrimai rodo, kad vizualiniai trikdžiai, tokie kaip netvarka, gali neigiamai paveikti gebėjimą susikaupti, nes smegenys yra priverstos apdoroti papildomą informaciją iš aplinkos. Todėl reikėtų kruopščiai apgalvoti, kur bus net ir smulkiausių daiktų vieta.

Pavyzdžiui, šalia stalo turėtų būti stalčių segmentas, lentynėlės ar spintelė, kur vaikas laikys visas būtiniausias mokymosi priemones. Jos turėtų būti pasiekiamos lengvai, nepakilus nuo kėdės, kad jam nereikėtų vadovėlių eiti ir ieškoti kažkur kitoje spintoje“, – teigia interjero dizainerė.

Atviro tipo lentynos suteikia galimybę vaikams lengvai pasiekti reikalingas knygas ir mokymosi priemones. Tačiau, anot interjero dizainerės, čia reikėtų ieškoti balanso.

„Kai vaikai dar maži, per daug atvirų lentynų nerekomenduočiau, nes jose bus itin sunku palaikyti tvarką. Uždaros lentynos, spintelės arba daiktams skirtos daiktadėžės padės palaikyti estetinį vaizdą ir tvarką. Be to, sumažins vizualinį triukšmą ir leis vaikui geriau susikaupti“, – prideda V. Ruzgailienė

  • Numojama ranka į apšvietimą

Dažnai tėvai pamiršta, kad tinkamas apšvietimas yra būtinas efektyviam mokymuisi, tad, anot ekspertės, viena lempa kambario centre – nėra geriausias sprendimas. „Netinkamas apšvietimas gali sukelti akių nuovargį ar net galvos skausmus, todėl į tai nereikėtų numoti ranka“, – priduria specialistė.

V. Ruzgailienė teigia, kad ypatingai svarbi natūrali šviesa. „Vaiko darbo vietą reikėtų įrengti šalia lango, kad, idealiu atveju, natūrali dienos šviesa kristų iš kairės ar dešinės pusės.

Tačiau neretai reikalinga ir papildoma, reguliuojama stalinė lempa, ypač jei vaikas mokosi vakare. Neakinantis šaltos baltos šviesos srautas padės išlaikyti budrumą ir susikaupimą. Poilsio zona, priešingai, turėtų būti apšviesta šiltesnės spalvos apšvietimu, kuris padeda atsipalaiduoti ir pasiruošti miegui“, – pasakoja ekspertė.

Taip pat pravartu pasvarstyti apie papildomus reguliuojamo intensyvumo apšvietimo šaltinius, pavyzdžiui, toršerus ar sienines lempas su šviesos stiprumo reguliatoriais, kad būtų galima lengvai keisti apšvietimo atmosferą pagal poreikį.

Taip sukuriama aplinka, kuri ne tik skatina mokymąsi, bet ir padeda vaikui gerai pailsėti bei atkurti jėgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi