Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 02

Ergonomiškas, funkcionalus ir stilingas virtuvės prietaisų montavimas be klaidų

Kurdami svajonių virtuvę nepameskite galvos vien tik dėl estetikos – kartu su grožiu koja kojon turi žengti ir šaltas protas: tinkamai parinkta buitinių prietaisų vieta užtikrins jų šimtaprocentinį funkcionalumą, ilgaamžiškumą ir net jūsų saugumą. Profesionaliai suplanuota naujai įrengta ar atnaujinta virtuvė taps vienu svarbiausiu namų traukos centru, kur ne tik malonu gaminti maistą, bet ir bendrauti visai šeimai ar smagiai leisti laiką su draugais.
„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės
„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės / „Electrolux“ nuotr.

Jei planuojate atnaujinti virtuvės buitinę techniką, užsakėte naujus virtuvės baldus, kartais kone svarbiausiam darbų etapui – montavimui ir instaliavimui neskiriama pakankamai dėmesio, bandome sutaupyti kai ką atlikdami savo jėgomis, nors ir neturime specialių žinių ar įgūdžių. Ekspertai perspėja, kad nesilaikant instrukcijų netinkamai išpakuota ir instaliuota buitinė technika gali turėti reikšmės prietaiso eksploatacijai.

Neišmanymas net ir didelę virtuvę paverčia chaotiška

Nesvarbu, kokio dydžio jūsų virtuvė – užima dalį bendros buto zonos erdvę ar minimalistinė, besiglaudžianti prie vienos sienos, pirmas ir svarbiausias darbas yra iš anksto numatyti buitinių prietaisų vietą. Tai itin svarbu norint sukurti harmoningą virtuvės zoną, kurioje derėtų buitinių prietaisų funkcionalumas, išmaniosios technologijos ir estetika. Buitinės technikos „Electrolux“ mokymų vadovas Ignas Bernotas atkreipia dėmesį, kad neskyrus dėmesio šiam be galo svarbiam virtuvės planavimo etapui, šalia vienas kito integravus nederančius buitinius prietaisus, išauga elektros sąnaudos, jie greičiau gali sugesti.

Svarbu ir tai, kad netinkamai išdėsčius prietaisus, maisto gaminimas gali virsti ne malonumu, o varginančiu darbu. „Kuo daugiau iš rutininių darbų išlaisvinančio technikos teikiamo komforto norisi, tuo svarbiau apgalvoti optimalų jos įrengimo variantą“, – sako I.Bernotas.

Tikrai neverta bandyti sutaupyti šiame virtuvės planavimo etape. Geriau pasikliauti profesionalų teikiamomis paslaugomis. Interjero dizaineriai sukurs tinkamiausią variantą ir pasiūlys tokį sprendimą, kuris maksimaliai išnaudos virtuvei skirtą erdvę ir užtikrins buitinės technikos funkcionalumą.

Svarbiausi parametrai: aukštis ir „kaimynas“

Šiuolaikinės virtuvės išplanavimas iš esmės skiriasi nuo tradicinio projekto, kai orkaitė buvo montuojama po kaitlente, o indaplovė siekė grindis.

„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės
„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės

Planuojant integruotos buitinės technikos vietą, svarbiausia yra keli parametrai – aukštis, atstumas nuo sienos ir „draugiškas kaimynas“.

I.Bernotas pabrėžia, kad jei dažnai gaminate orkaitėje, šį prietaisą patogiau montuoti virtuvės stalviršio lygyje. Žemiau įrengti orkaitę yra neergonomiška, nes reikia pasilenkti įdedant ar išimant patiekalą. Tai ne tik nepatogu – jei indas sunkus, kenčia ir nugara.

„Dėl praktinių sumetimų tai aktualu ir renkant vietą indaplovei – įmontavus prietaisą kiek aukščiau nuo grindinio nei įprasta, iki 40 cm aukštyje, reikia mažiau pastangų sukrauti indus į apatinį stalčių“, – pataria mokymų vadovas.

Svarbu ne tik aukštis, bet ir šalia vienas kito esantys buitiniai prietaisai, kad jų funkcionalumas netrukdytų ir negadintų „kaimyno“. Pirmiausia tai liečia kaitlentes – nemontuokite jos virš indaplovės, iš kurios sklindantys garai gali pakenkti kaitlentės mikroschemoms.

Neretai, net ir parduotuvių baldų ekspozicijose galima pastebėti virtuvių projektus, kuriuose šaldytuvas sumontuotas šalia orkaitės. Taip dažniausiai sutaupoma vieta, tačiau gali padidinti elektros sąnaudas. Be to, gali nukentėti ir prietaisų ilgaamžiškumas. „Parinkite tinkamą vietą šaldytuvui, atokiau nuo šilumą skleidžiančios viryklės ar orkaitės“, – rekomenduoja ekspertas.

„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės
„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės

Montuodami prietaisus nepamirškite atstumo

Planuodami buitinių prietaisų ergonomišką ir funkcionalią montavimo vietą, reikia numatyti tinkamą atstumą iki sienos. Anot „Electrolux“ buitinės technikos eksperto, orkaitėms reikia palikti nors minimalią 2 cm angą nišos apačioje tarp baldo ir sienos, kad prietaisas galėtų tinkamai vėdintis.

Papildoma ventiliacija būtina ir įmontuojamam šaldytuvui, kuriame oras cirkuliuoja aukštyn, tad prietaiso viršuje ir apačioje reikia įrengti bent 200 kv. cm ploto groteles. Tarpas tarp šaldytuvo ir galinės nišos sienelės turėtų būti ne mažesnis kaip 3 cm.

Montuojant skalbimo mašinas ar indaploves, daugiausia klystama numatant teisingus vandens padavimo ir išleidimo žarnų aukščius. „Kad baigiant skalbti vanduo nepritekėtų po prietaisu ir neužlietų kaimynų, vandens išleidimo žarną reikią prijungti 60–100 cm aukštyje. Atkreipkite dėmesį ir į vandens išleidimo žarnos ilgį, kurią galima prailginti daugiausia iki 4 m. Daugumos „Electrolux“ skalbyklių ir indaplovių vandens padavimo žarnos turi specialų vožtuvą, kuris taip pat apsaugo avarinėse situacijose – žarnai įtrūkus ar ją prispaudus, vandens tiekimas į prietaisą automatiškai atjungiamas“, – aiškina I.Bernotas.

„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės
„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės

Atskiras elektros įvadas kiekvienam prietaisui

Virtuvėje turime jaustis saugūs, todėl pirmiausia reikia tinkamai eksploatuoti buitinę techniką. Ekspertai pabrėžia, kad kiekvienas buitinės technikos prietaisas virtuvėje turi turėti po atskirą elektros įvadą: šaldytuvas, orkaitė, indaplovė, atitinkamai ir smulkesni buitiniai virtuvės prietaisai, pavyzdžiui, kavos aparatas. Atskiras įvadas reikalingas ir stalviršyje numatomiems kištukiniams lizdams. Šiuo darbus turi atlikti kvalifikuotas elektrikas, kuris apskaičiuoja ar naudojamiems prietaisams pakaks bendros buto ar namo elektros įvado galios.

Vienas iš galingiausių prietaisų yra indukcinė kaitlentė, kuriam dažniausiai reikalingas atskiras dvifazis arba trifazis įvadas. „Išnaudoti visas fazes prijungiant kaitlentę pravartu ir todėl, kad ji veiks efektyviau“, – sako „Electrolux“ atstovas.

Dėl atskirų fazių bendras kaitlentės galingumas pasiekia apie 7,4 kW – tai dukart daugiau nei jungiant į įprastą vienos fazės elektros lizdą, kuomet neišnaudojama visa prietaiso galia. Maksimalus kito didesnio prietaiso – orkaitės galingumas yra maždaug 3–3,5 kW, tačiau jį orkaitė dažniausiai pasiekia tik nustačius grilio funkciją“, – aiškina I. Bernotas.

Jeigu bendra namo ar buto elektros įvado galia mažesnė nei reikalinga indukcinei kaitlentei, tai nereiškia, kad jos turėtume atsisakyti. „Montuoti galima, tik įjungus visas kaitvietes, jos neveiks maksimaliu galingumu. Kaitlentė pati sumažins kaitinimo galingumą iki leistinos galios“, – teigia I.Bernotas.

„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės
„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės

Dažniausiai daroma klaida

Netinkamai prijungti virtuvės buitiniai prietaisai gali juos sugadinti, be to, gali kilti ne tik finansinės problemos, bet kilti pavojus ir žmogaus sveikatai, ar net gyvybei.

Bene dažniausiai pasitaikanti problema yra virtuvėje naudojami elektros laido ilgintuvai. Anot ekspertų, jei virtuvėje įrengiami penki kištukiniai lizdai, vadinasi, tik tiek prietaisų vienu metu gali veikti, bendra sujungtų prietaisų galia neturėtų viršyti 3 kW. Jei buitinius prietaisus papildomai prijungsite prie ilgintuvų, technika gali perdegti. Gali kilti rimtas pavojus ir žmogaus sveikatai ar netgi gyvybei.

„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės
„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ buitinė technika: montavimo taisyklės

Perskaitykite prietaiso naudojimo instrukciją

Norint išvengti klaidų, I. Bernotas rekomenduoja atidžiai perskaityti prietaiso instrukcijas ir išsisaugoti jas ateičiai, o ne neperskaitytas nukišti į tolimiausią stalčių: „Tai paprastas, bet svarbus patarimas“.

Instrukcijų knygelėje detaliai aprašyta, koks tinkamas buitinės technikos prijungimas, patariama, kaip ja naudotis efektyviai ir saugiai, nurodomi dažniausiai pasitaikantys gedimai, galimos jų priežastys ir net sprendimo būdai.

„Buitinė technika patikimai ir ilgai tarnaus, jei iš anksto rūpimais klausimais pasikonsultuosite su savo srities ekspertais, patyrusiais elektrikais, o pasitarti su buitinės technikos pardavėjais apskritai nieko nekainuoja“, – teigia „Electrolux“ mokymų vadovas I.Bernotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas