Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 16

Etiketo trenerio W.Hansono patarimai: kaip nesugadinti vestuvių kalbos

Vestuvių sezonas nebe už kalnų, o tai reiškia, kad netrukus atsiras galybė vyriausiųjų pabrolių ir pamergių, tėčių ir mamų, bandančių sugalvoti, kaip pasakyti tobulą kalbą.
Vedybos
Vedybos / 123RF.com nuotr.

Daugelis porų stengiasi atitolti nuo tradicijų, ir per vestuvių pokylį kalbą rėžia įvairūs pokylio dalyviai. Bet štai Meghan Markle pareiškė, kad ji tikrai nesilaikys tradicijų ir sakys kalbą princui Hariui per jų vestuves šių metų gegužę.

Tačiau daug sunkiau, nei atrodo, pasiekti pusiausvyrą tarp juokingos, tačiau pagarbios, įsimintinos, tačiau nerizikingos kalbos. Visi esame girdėję siaubingų vestuvių kalbų, ir jų klausyti tikrai nėra malonu.

Australų etiketo ekspertė Anna Musson sakė „The Daily Mail“: „Nors gali atrodyti beprotiškai juokinga juokauti apie buvusias merginas ar ne patį pavyzdingiausią praeities elgesį, svarbu daryti tai švariai.“

Norėdami tai išsiaiškinti, „Business Insider“ paprašė etiketo trenerio Williamo Hansono pasidalinti patarimais, kaip pasakyti tobulą kalbą.

„Šiais laikais retai kada išgirsi gerą kalbą – blogųjų daug daugiau nei gerųjų dėl to, kad žmonės nemėgsta jų rašyti, – sakė W.Hansonas. – Arba kalbėtojas yra toks įžūlus, kad jo kalba neatspindi rafinuotos vestuvių dienos atmosferos. Jums reikia kažko tarp pasitikėjimo savimi ir arogantiškumo.“

Štai W. Hansono pagrindiniai patarimai, kaip nesugadinti gražios šventės:

Prisiminkite savo auditoriją

Pasak W.Hansono, tai labai svarbu vyriausiojo pabrolio kalbai. „Prisiminkite visus kambaryje esančius svečius – ten gali būti vaikų arba močiutės sesuo“, – sakė vyras.

„Tokių dalykų, kaip, pavyzdžiui, tai, kas vyko per bernvakarį, ar kai jaunikiui pritrūko pinigų, kalboje neturėtų būti. Dažnai matau, kaip vyriausiasis pabrolys kalbą sako kitiems pabroliams – tą galima daryti per bernavakrį, jei taip labai jau reikia, tačiau vestuvių kalba turi leisti svečiams jaustis patogiai, klausantis trumpo šmaikštaus pasakojimo, o ne apsunkinti ilgomis dviprasmiškomis užuominomis.“

Perdėtą sentimentalumą pakeiskite savikritišku humoru...

...na, jei esate britas. „Britai nemėgsta perdėtai sentimentalių kalbų. Jiems labiau patinka šiek tiek savikritiškas humoras, kol jis nėra per žiaurus“, – sako W.Hansonas.

Atminkite, humoras slypi jo pateikime

Gera kalba neprivalo sukelti isteriško juoko, ji turi būti nuoširdi.

Pasak Williamo Hansono, jūsų kalboje neturi knibždėti šūsnys juokelių. Iš tiesų, jei nelaikote savęs natūraliai juokingu žmogumi, iš kalbos išbraukite visus juokelius.

„Gera kalba neprivalo sukelti isteriško juoko, ji turi būti nuoširdi. Privalote žinoti savo ribas – humoras slypi jo pateikime, tad net jei juokelis parašytas būtent jums, jūs galite jį visiškai sugadinti.“

Įterpkite kelis aktualius anekdotus

„Anekdotai yra gerai, jei jie turi kažkokį tikslą ir pademonstruoja jaunosios arba jaunikio, ne močiutės ar krikštamotės charakterį – šios moterys čia nelabai aktualios. Kažkas „prisimenu, kai Bobas grįžo namo, ką tik susipažinęs su Jane...“ ribose.“

„Fotolia“ nuotr./Santuoka
„Fotolia“ nuotr./Santuoka

Trumpumas yra labai svarbu

Pasak W.Hansono, ilgiausia kalba – apie 10 minučių, ne 30 minučių – paprastai paliekama pabaigai, ir paprastai ją sako vyriausiasis pabrolys (jei norite laikytis tradicijų). Visos kitos kalbos turėtų trukti ne ilgiau kaip 5 minutes. „Kalbant apie anekdotus – 2 trumpesnei kalbai, 3 (daugiausiai 4) ilgesnei kalbai.“

Naudokite pagalbines korteles

„Viskas priklauso nuo to, ar geras oratorius esate, tačiau jei galite, stenkitės neskaityti kalbos; geriau naudokite punktus ant pagalbinių kortelių. Pasirepetuokite kalbą, galite net įsirašyti savo bandymus ar net pasakyti ją kažkam prieš didžiąją dieną“, – pataria ekspertas.

Nevartokite alkoholio prieš kalbą

Paprastai W.Hansonas pataria prieš kalbą išvis nevartoti alkoholio. „Jei nerimausite, būsite linkę gerti daugiau ir sugadinsite visiems vakarą, kadangi būsite suglebę ir negalėsite pralementi nė žodžio“, – sakė vyras.

Jei laikysitės šių taisyklių, jaunavedžiai turėtų (teoriškai) gyventi ilgai ir laimingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai