BTV laidos „Šeštadienio rytas“ virtuvės šefas Liutauras Čeprackas siūlo paskanauti puikaus ryžių pudingo.
► Ryžių pudingas su karamelizuotomis braškėmis
Sudedamosios dalys:
• 200 g ryžių,
• 800 ml pieno,
• cinamono lazdelė,
• 60 g cukruotų susmulkintų vaisių (apelsino žievelių, ananasų ar melionų),
• 40 ml romo.
Angliškam kremui reikės:
• 60 g cukraus,
• 2 kiaušinių trynių,
• 240 ml pieno.
Braškėms reikės:
• 50 g cukraus,
• 30 ml vandens,
• 200 g braškių.
Kaip gaminti:
1. Ryžius, pieną ir cinamono lazdelę sudėkite į puodą, maišykite ir apie 30 min. virkite ant silpnos ugnies. Šią masę galite supilti į įkaitintą, karščiui atsparų indą, pašauti į 180 °C orkaitę ir apie 30 min. kepti joje.
2. Cukruotus vaisius susmulkinkite ir užpilkite romu.
3. Paruoškite anglišką kremą. Užvirkite pieną, išsukite kiaušinių trynius su cukrumi. Užvirtą pieną supilkite į cukraus ir trynių masę, gerai sumaišykite, supilkite atgal į puodą ir ant labai mažos ugnies kaitinkite, kol pasieksite 82 °C temperatūrą. Jei neturite termometro, kaitinkite, kol sutirštės iki grietinėlės konsistencijos.
4. Išvirusius ryžius sumaišykite su anglišku kremu ir cukruotais vaisiais, kurie prieš tai buvo mirkomi rome. Sudėkite į tiekti ant stalo skirtus indus ir atšaldykite.
5. Pasiruoškite braškes. Keptuvėje ištirpinkite cukrų, įpilkite vandens ir sudėkite braškes, viską sumaišykite ir apie 20 sek. kaitinkite. Tuomet keptuvės turinį dėkite į indą, kuriame braškės turi atvėsti. Galiausiai karamelizuotas braškes dėkite ant ryžių masės ir galite tiekti.