Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 23

Grįždami į veiklas senjorai mokosi ir moko tvaraus gyvenimo būdo

Birželio 22-ąją Ukmergės kultūros centre baigėsi nemokamų renginių „60+ kine“ ciklas, kurio metu septyniuose Lietuvos miestuose išsiilgę bendravimo Lietuvos senjorai mėgavosi nemokamais kino seansais, dalyvavo rūšiavimo turnyre, demonstravo savo rankų darbo dirbinius ir drauge nerdami kilimą iš antrinių tekstilės atliekų perdavė žinią jaunajai kartai.
Senjorai
Senjorai / Organizatorių nuotr.

Senjorai nedrąsiai grįžta į aktyvias veiklas

Kaip teigia renginio organizatoriai, patys senjorai tvirtina, kad ilgai trukęs antrasis karantinas sustabdė daugelio senjorų aktyvų gyvenimą ir bendravimą su aplinkiniais. Kai kuriems senjorams renginys „60+ kine“ buvo pirmoji pramoga po ilgų karantino mėnesių.

„Apsilankius septyniuose Lietuvos miestuose galime teigti, kad senjorai gana sudėtingai išgyveno antrąjį karantiną, todėl džiugu, kad drauge su kitais projekto partneriais galime bent šiek tiek praskaidrinti jų kasdienybę, sukurti įdomių ir senjorus įtraukiančių veiklų, kurios turi prasmę mums visiems. Kai kuriems jų renginys buvo pirmasis viešas išėjimas toliau nei iki poliklinikos ar parduotuvės“, – teigia viena renginio organizatorių, kūrybinių projektų agentūros „Ugdanti komunikacija“ vadovė Karolina Barišauskienienė.

Organizatorių nuotr./Onutė Sakalauskienė
Organizatorių nuotr./Onutė Sakalauskienė

Tai, kad senjorams svarbus bendrystės jausmas ir dėmesys, patvirtina ir Metų senjore tituluota Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto vadovė Ona Sakalauskienė.

„Savo aplinkoje pastebiu, kad po ilgų antrojo karantino mėnesių senjorai nedrąsiai bando naujas pramogas, tačiau kuomet esi įsitraukęs į senjorų bendruomenę, tave supa bendraminčiai, lengviau vėl sugrįžti į kasdienį gyvenimą. Raginu visus senjorus jungtis prie bendraminčių ratų, nes būryje gyventi daug smagiau“, – teigia O.Sakalauskienė.

Kilimas iš antrinių tekstilės atliekų

Kilimas iš antrinių tekstilės atliekų, pradėtas nerti dar Vilniuje, keliavo per visus 7 Lietuvos miestus – Vilnių, Birštoną, Kėdainius, Druskininkus, Kauną, Jonavą, Ukmergę, – kuriuos aplankė renginys „60+ kine“. Senjorų dovana, kuri buvo kuriama septynių miestų senjorų, bus sujungta į vieną ir padovanota Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentui. Kilimas papuoš vaikų lėlių teatro studiją „Berniukas Žirniukas“. Tai simbolinė žinute ateities kartoms, kaip svarbu tausoti mus supančią aplinką.

Renginio organizatoriai teigia, kad senjorai yra linkę ne tik patys mokytis rūšiavimo subtilybių, bet ir savo pavyzdžiu įkvepia jaunąją kartą gyventi tvariau. Senjorai patys mielai renginių metu demonstravo savo rankų dirbinius iš antrinių tekstilės žaliavų ir noriai dalijosi su kitais savo darbų subtilybėmis.

Žaidimai iš Lietuvos miškuose randamų šiukšlių

Net ir stropiai atliekas rūšiuojantiems senjorams kartais kyla klausimų, kur mesti vieną ar kitą šiukšlę. Dėl šios priežasties, renginio metu dalyviai buvo supažindinti, kaip rūšiuoti vaistus, kurios pakuotės šiuo metu yra surenkamos ir perdirbamos Lietuvoje. Taip pat jie apžiūrėjo jaunųjų menininkų antram gyvenimui prikeltų daiktų ekspoziciją ir „Basų kojų taką“, kuris atskleidžia, kokių šiukšlių galima aptikti Lietuvos miškuose.

Edukacijos metu senjorai mokėsi pramogaudami ir žaidė populiariausius žaidimus – šaškes, „pagauk žuvį“, piešė. Visur buvo naudojamos antrinės žaliavos – terasos lentos, linoleumo likučiai, subraižyti stalai, statybinės atliekos.

Taip pat renginių metu senjorai turėjo galimybę pasitikrinti savo sveikatą – pasimatuoti spaudimą, pulsą, atlikti mikroelementų tyrimą ir pasikonsultuoti su vaistininkais dėl savo sveikatos.

Senjorų renginius septyniuose Lietuvos miestuose vainikavo Los Andžele gimusio ir užaugusio režisieriaus Mariaus Markevičiaus filmas „Tarp pilkų debesų“ ir išeivijos lietuvio režisieriaus Tomo Vengrio vaidybinis kino filmas „Gimtinė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas