Lietuvoje – grybų stygius
2017 metai grybautojams buvo žymiai palankesni. Lietingi orai nulėmė tai, kad grybavimo sezonas ne tik prasidėjo anksčiau, jis buvo ir gausus. 2018 metai – visiška priešingybė. Grybavimo sezonas prasidėjo keliomis savaitėmis vėliau. Kaip portalui LRT.lt teigia grybų supirkimu, perdirbimu ir pardavimu užsiimančios įmonės „Girios“ vadybininkė Margarita Misiūnaitė, šiemet grybų nupirkta mažiau.
„Praktiškai nėra grybų, tik voveraitės, o apie baravykus net nėra ką kalbėti“, – sako ji.
Grybus Varėnoje superkantis „Baltijos uoga“ direktorius Martynas Černius sako, kad šiemet per dieną savo supirkimo punktuose nuperka 200 kilogramų mažiau voveraičių nei praėjusiais metais, o baravykų supirkimo punktuose beveik nėra.
„Baravykų labai pavieniai. Žmonės prisirinko sau džiovinimui ir labai mažai atnešė parduoti. Šiemet labai daug šilbaravykių, kuriuos atnešdavo į supirkimo punktus. Nupirkdavau iki tonos per dieną viename punkte“, – pasakojo M.Černius.
Tiesa, supirkėjai tikslesnius duomenis galės pasakyti spalio pabaigoje, kai baigsis grybų supirkimo sezonas, tačiau jau dabar jie gali pasakyti, kad Lietuvoje supirktų grybų skaičius yra mažesnis nei buvo pernai.
Verslas bankrutuotų be grybų iš Rytų?
Varėnoje grybus superkantis verslininkas juos parduoda kitoms Lietuvoje įsikūrusioms didesnėms grybų perdirbimo įmonėms. Kaip LRT.lt sakė didžiųjų grybų perdavimo įmonių atstovai, jiems neužtenka Lietuvoje surinktų grybų, todėl įmonės yra priverstos miško gėrybes pirkti iš Rytų šalių.
Kaune įsikūrusios įmonės „Frobera“ pardavimų vadovė Simona Bulaitė LRT.lt pasakojo, kad jie pasirinko verslo modelį, kai visus grybus įsiveža iš Rytų šalių ir juos vėliau parduoda kitoms Lietuvoje veikiančioms įmonėms ar perdirbę produkciją parduoda Lietuvoje ar kitose Europos Sąjungos šalyse.
„Rusijoje, Ukrainoje ar Baltarusijoje pati darbo jėga yra pigesnė, todėl žmonės dirba už mažesnes algas, o tai leidžia mums įsivežtus grybus ir parduoti konkurencingesnėmis kainomis nei kiti“, – aiškina ji.
Dažniausiai įvežami grybai – baravykai ir voveraitės. Kaip teigia „Girios“ vadybininkė M.Misiūnaitė, jie taip pat perka grybus iš Rusijos bei Ukrainos, tačiau lietuviai mieliau perka Lietuvoje surinktus grybus, o ne užsienietiškus, todėl įsivežamos miško gėrybės ne visada kompensuoja gėrybių trūkumą.
Kainos kils
„Frobera“ atstovė akcentuoja, kad baravykų stygius jaučiamas ir Rusijoje, dėl to ir ten pakilo grybų pardavimo kainos. Būtent baravykų stygius jaučiamas visoje Europoje, o jų kainos pasiekia dar neregėtas aukštumas.
Tai labiausiai jaučiama superkant baravykus, kurių kaina gali siekti net 10 eurų už kilogramą. Voveraičių kainos taip pat pakilo, bet kaip sako S.Bulaitė, dėl didelės sausros Europoje sumažėjo voveraičių poreikis, todėl nors voveraičių supirkimo kaina ir kilo, tačiau pardavimo kaina išliko panaši į praėjusių metų.
Įmonėje „Girios“ supirkimo kainos pakilo maždaug pusantro karto. O štai Varėnoje supirkimo punktuose praėjusiais metais voveraičių kilogramą buvo galima parduoti už 3–4 eurus, šiemet kainos pakilo iki 5–7 eurų.
Tiesa, kitų grybų supirkimo kainos išliko panašios. Taip yra todėl, kad kitos grybų rūšys nėra populiarios ir jų grybų perdirbimo įmonėms reikia mažiau nei voveraičių ar baravykų.