Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 06

Gyvūnų pasaulyje: šikšnosparniai jums „padovanos“ Ebolą karštinę, o antys – gripą

Knygos apie „didžiąsias“ pasaulio ligas yra klasifikuojamos kaip kultūrinės istorijos knygos, tačiau medžiagą apie ligas galima būtų priskirti ir rubrikai „Įdomybės iš gyvūnijos pasaulio“ – na, tarkim, ar jums yra jau tekę girdėti apie antis, sergančias gripu?
Šikšnosparnis
Šikšnosparnis / 123RF.com nuotr.

Šiandien kviečiame skaityti apie tai, kur gyvena Ebolos karštinės virusas ir kodėl antys peri ne tik ančiukus, bet ir gripo virusą.

Parazitas, kuriam reikia šeimininko

Vokiškai žodis šeimininkas turi keletą reikšmių – namų šeimininkas, restorano savininkas ir organizmas, aprūpinantis „svečią“, t.y. svetimą savo rūšiai kitą organizmą įvairiausiais ištekliais.

Gripas yra ne kas kita kaip parazitas, kuris gali išgyventi tiktai kitame gyvame organizme, kitaip tariant, šiam parazitui tiesiog reikia šeimininko arba „namų“, kurie užtikrins jam galimybę išgyventi, mat virusas pats iš savęs negali pasidauginti, jam yra reikalingas „šeimininko“ ląstelės dauginimosi aparatas.

Pasidauginę viruso „palikuonys“ palieka senąjį „šeimininką“ ir keliauja ieškoti naujo šeimininko. Ką reiškia, jei viruso palikuonys neras naujo šeimininko? Ogi nieko kito, išskyrus tai, jog virusas baigsis senajame šeimininke (arba kartu su juo).

Įdomu tai, kad kai kurios užkrečiamosios ligos (skirtingai nei masinės infekcinės ligos), o būtent raupsai (čia dvi skirtingos ligos), maliarija sėkmingai plito dar prieš agrarinę revoliuciją, kuomet žmonės gyveno pavieniai, išsibarstę

Beje, gripo viruso išgyvenimas priklauso nuo dviejų dalykų: savo paties elgesio ir nuo „šeimininko“ elgesio – tam, kad jis galėtų plisti, žmonės turėtų gyventi ypač arti vienas kito ir turėti artimą kontaktą vienas su kitu. Ypač glaudus žmonių gyvenimas ir sudarė visas sąlygas plisti taip vadinamoms „masinėms infekcinėms ligoms“, kaip antai tuberkuliozei, tymams, raupams ir, suprantama, gripui.

Tačiau yra įdomu tai, kad kai kurios užkrečiamosios ligos (skirtingai nei masinės infekcinės ligos), o būtent raupsai (čia dvi skirtingos ligos), maliarija sėkmingai plito dar prieš agrarinę revoliuciją, kuomet žmonės gyveno pavieniai, išsibarstę. Taip nutiko todėl, kad ligos sukėlėjai sugeba puikiausiai prisitaikyti – jie yra tarsi sumanus burtininkas, skrynelėje turintis įvairiausių triukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas