Pirmiausia norime priminti, kad šašlykai – tikrai ne vienintelis galimas kepinys ant laužo. Į šį procesą galima pažvelgti kūrybingai. Išmėginti kažką naujo. Kepti ant grotelių ar iešmo galima pačius įvairiausius dalykus, netgi desertus ar pasiruošti puikų naminį mėsainį.
REKOMENDUOJAME!
1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.
2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
- Žuvies filė supjaustykite didokais kubeliais (kad nenusprūstų nuo iešmo).
- Česnakus sugrūskite. Nuo citrinos nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, iš likusio vaisiaus išspauskite sultis. Jogurtą sumaišykite su citrinų sultimis, žievelėmis, česnakais ir pomidorų pasta. Šiuo marinatu aptepkite žuvį, sudėkite į indą, uždenkite ir mažiausiai 3 val. palaikykite šaldytuve.
- Porus kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite stambiais kvadratėliais. Žaliąsias citrinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir supjaustykite skiltelėmis.
- Iš marinato išimtą žuvį pramaišiui su porų kvadratėliais ir žaliųjų citrinų skiltelėmis suverkite ant iešmų, kiekvieną iešmą pavoliokite sezamų sėklose ir ant karštų žarijų kepkite 10 min. Apverskite ir dar truputį pakepkite, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
- Patiekdami papuoškite krapų šakelėmis.
1. Supjaustykite kiaulienos sprandinę į stambius kvadratėlius. Taip pat stambiais kvadratėliais supjaustykite svogūnus. Svogūnus dėkite į dubenį kartu su supjaustyta kiauliena. Įberkite maltų pipirų ir druskos.
2. Rankomis pamaigykite mėsą su svogūnais, maltais pipirais ir druska. Kuo geriau maigysite svogūnus, tuo daugiau svogūnų sulčių išsiskirs ir mėsa iškepus bus traškesnė ir aromatingesnė.
3. Dubenį su mėsa uždenkite plėvele ir palikite per naktį pastovėti šaldytuve ar kokioje vėsioje vietoje.
4. Supjaustykite cukiniją stambiais griežinėliais, o saldžiąsias paprikas stambiais kvadratėliais. Apšlakstykite aliejumi, pasūdykite, užberkite žolelių prieskoniais ir bent valandą iki kepimo palikite pastovėti.
5. Prieš kepant, pasiruoškite mėsos iešmukus. Tam puikiai tiks metaliniai ar mediniai iešmukai. Verkite užmarinuotos mėsos gabaliuką ant iešmo, tada verkite cukinijos griežinėlį ir saldžiosios paprikos kvadratėlį. Tada vėl verkite mėsos gabaliuką ir taip iki galo.
6. Kepkite ant žarijų, kol gražiai apskrus ir pakvips. Skanaus!
V. Ramašauskaitės nuotr. / Spalvoti šašlykai |
Receptas Viktorijos Ramašauskaitės
Daugiau receptų bei informacijos straipsniuose:
► 4 TAISYKLĖS, KAIP IŠKEPTI GERĄ KEPSNĮ ANT GROTELIŲ
► KEPAME ANT GROTELIŲ: 7 GARDŪS LAUKO KEPSNIŲ RECEPTAI
► KAIP IŠKEPTI PUIKŲ NAMINĮ MĖSAINĮ
Netgi tuos pačius šašlykus galite kitaip užmarinuoti. Naujas skonis – nauji įspūdžiai. Juolab kad įvairiausių įdomių marinatų yra begalė. Žinoma, tikri šašlykų žinovai tai vertina gana prieštaringai. Kai kurie netgi sako, kad visokie pikantiški marinatai – tai tik mėsos gadinimas. Na, bet nuomonės lieka nuomonėmis. Jei jums nesvetima eksperimentuotojos dvasia, jei mėgstate išbandyti naujus skonius, kodėlgi ne? Nėra jokių nepajudinamų ir amžinų dėsnių, kaip marinuoti šašlyką.
REKOMENDUOJAME!
1. Mėsą supjaustykite į 16 vienodo dydžio gabaliukų. Sudėkite į dubenį.
2. Sumaišykite sojų, granatų, aitriųjų paprikų padažus, supilkite į mėsą ir išmaišykite mėsa. Užpilkite alyvuogių aliejaus, bet nebemaišykite. Aliejus apsaugos, kad iš mėsos neišsiskirtų sultys.
3. Dubenį su mėsa porai valandų dėkite į šaldytuvą, tada mėsą su aliejumi sumaišykite ir dar valandą palaikykite.
4. Svogūno roputę supjaustykite į keturias dalis. Kiekvieną išskirstykite dar į keturias dalis.
5. Ant iešmo verkite po keturis gabaliukus mėsos, atskirkite svogūnais. Kepkite reguliariai vartydami, pagardindami jūros druska.
Daugiau marinatų straipsnyje 6 BŪDAI, KAIP UŽMARINUOTI ŠAŠLYKĄ
Tiems, kurie nevalgo mėsos arba ieško naujų skonių, siūlome paragauti šį tą vegeratiško. Beje, vegetariški kepiniai ant laužo puikiai tiks ir mėsavalgiams – prie mėsos kaip garnyras… Ant laužo skrudintos daržovės su dūmo kvapu – nuostabiai skanu.
REKOMENDUOJAME!
1. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite gabalėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Cukiniją supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Sūrį supjaustykite 2–3 cm dydžio kubeliais. Pievagrybius nuvalykite.
2. Daržoves, pievagrybius ir sūrį pramaišiui suverkite ant iešmų.
3. Paruoškite marinatą: sugrūskite česnakus, susmulkinkite čiobrelius. Aliejų sumaišykite su daržovių prieskoniais, čiobreliais, saldžiųjų paprikų milteliais ir česnakais.
4. Šašlykus sudėkite į dubenį, užpilkite marinatu, uždenkite ir 12 val. palaikykite šaldytuve.
5. Daržovių šašlykus sudėkite ant grotelių ir 6–8 min. kepkite. Paskui apverskite ir kepkite dar 6–7 min.
Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“
Daugiau vegetariškų idėjų straipsnyje: ŠAŠLYKŲ PUOTA LIEKNĖJANTIEMS IR VEGETARAMS
Išsiruošėte į gamtą be jokių kepsninių? Nuostabiausia ir natūraliausia pasaulyje virykle gali tapti laužas. Nepatikėsite, kiek jame galima pasigaminti visokiausių skanėstų! Tereikia paplanuoti iš anksto ir įsimesti į krepšį reikiamų produktų.
REKOMENDUOJAME!
- Pomidorų vidų išskobkite.
- Mocarelos sūrį supjaustykite gabalėliais ir suberkite į dubenį. Į tą patį dubenį berkite susmulkintus bazilikus, trintas česnakų skilteles, jei mėgstate sūriau, įberkite pagal skonį druskos, supilkite aliejų.
- Sūrio masę gerai išmaišykite ir sukrėskite į paruoštų pomidorų vidų.
- Kiekvieną pomidorą įsukite tvirtai į foliją ir statykite į kaitrias laužo žarijas. Svarbiausia pastatyti tiesiai, kad pomidorų įdaras lydydamasis neišbėgtų.
- Kepimo laikas priklauso nuo žarijų kaitros. Vidutiniškai 15-20 minučių.
Daugiau laužo kepinių idėjų straipsnyje KEPAME ANT LAUŽO!