Pirmenybę teikite funkcionalumui
Nors virtuvėje praleidžiama pakankamai daug laiko ir ne pagal jos paskirtį, o gaminimo zona neretai persipina su gyvenamąja, interjero dizaino ir architektūros studijos „IDAS“ įkūrėja V.Kandratavičiūtė sako, kad didžiausias dėmesys vis dėlto turėtų būti skiriamas virtuvės funkcionalumui.
„Planuodami virtuvės erdvę kiekvieną detalę apgalvokite iki smulkmenų. Šioje zonoje viskas turi būti maksimaliai patogu ir tinkamose vietose. Pavyzdžiui, įvairios spintelių ar stalčių rankenėlės gali būti puošmena, tačiau ir kliuvinys patogiai naudotis virtuvės baldais.
Taip pat venkite mažų nišų ir lentynų, kuriose dulka nenaudojami aksesuarai. Jos yra nefunkcionalios erdvės, ardančios baldo vientisumą“, – patarimais dalinasi interjero architektė.
V.Kandratavičiūtė pažymi, kad namų erdvėse, ypatingai tose, kur gaminimo zona dažnai tampa laisvalaikio praleidimo vieta, paprastai norisi daugiau prasmės suteikti grožiui. Tačiau, sukūrus teisingą funkcinę bazę, dizaino elementus tikrai nebus sudėtinga pritaikyti.
Rinkitės kokybišką ir stilingą buitinę techniką
Ne paslaptis, kad interjero dizaino tendencijas diktuoja ir išmanūs įrenginiai bei inovatyvūs technologiniai ir dizaino sprendimai. Interjero architekte pažymi, kad anksčiau didelė dalis žmonių buitinės technikos dizainui, ypač šaldytuvo, neteikdavo ypatingos reikšmės, tačiau dabar vartotojai nori ne tik talpaus, kokybiško, išmanaus, bet ir išvaizdaus įrenginio.
„Žinomi gamintojai siūlo inovatyvius sprendimus šaldytuvų technologijų ir dizaino srityje. Pavyzdžiui, yra šaldytuvų, kurių sienos plonesnės tam, kad lentynose ir stalčiuose atsirastų daugiau vietos maisto produktams.
Ne ką mažiau svarbus ir įrenginio dizainas, todėl siūlau vartotojams rinktis šaldytuvą su plokščiomis durimis. Šiandieninis pirkėjas renkasi daiktą, kuris nepastebimai įsilieja į bendrą virtuvės interjerą“, – sako V.Kandratavičiūtė.
Venkite mažų nišų ir lentynų, kuriose dulka nenaudojami aksesuarai. Jos yra nefunkcionalios erdvės, ardančios baldo vientisumą.
Pasak interjero architektės, dabar ypač populiarėja inovatyvūs šaldytuvai, kurie atkreipia dėmesį į namų ūkio pirkimo ir suvartojimo įpročius, taip išvengiant maisto švaistymo problemos. Taip pat svarbios išmaniosios funkcijos, kurios neleidžia sklisti kvapams ir ilgiau išlaiko maisto produktus šviežius, ar vadinamoji „Be šerkšno“ technologija, pasirūpinanti, kad šaldytuve ir šaldiklyje nesusidarytų šerkšnas.
Tinkamai išpildykite erdves
Interjero architekte teigia, kad planuojant didelių ir mažų virtuvių interjerą negalima vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis, o ypač sunku įrengti mažas virtuvėles. Tačiau, pasak V.Kandratavičiūtės, yra keli paprasti patarimai, kurie padės tinkamai suplanuoti mažą erdvę.
„Didžiąją virtuvės dalį užima buitiniai prietaisai, todėl ypatingai sunku planuoti mažas erdves. Siūlau pagalvoti, ar tikrai jums reikalingas standartinio dydžio šaldytuvas ar kaitlentė, gal galima išsiversti ir be indaplovės?
Dar vienas svarbus patarimas mažų virtuvių turėtojams – kuo daugiau buitinės technikos paslėpsite balduose (t. y. naudosite įmontuojamą buitinę technika), tuo daugiau tvarkos ir harmonijos sukursite savo virtuvėje“, – sako architektė.
Tačiau tokios taisyklės negalioja didelių virtuvių savininkams. Be įmontuojamos buitinės technikos jie gali rinktis talpesnius laisvai pastatomus šaldytuvus, kurie derinyje su kita buitine technika gali sukurti savitą virtuvės stilistiką.
Sala – didelės virtuvės privalumas
Virtuvės sala – vienas iš privalumų, kuriuos turi erdvių namų šeimininkai. Pasak interjero architektės, ji neturėtų tapti tik namų dekoro elementu, todėl prieš planuojant virtuvėje įrengti salą, svarbu gerai apgalvoti jos paskirtį.
„Iš tiesų, sala palengvina virtuvės procesus darbuojantis keliems maisto gamintojams vienu metu. Paprastai, ji pasitarnauja kaip didelis darbastalis, tačiau taip pat, gali būti išnaudojama kaip švediškas stalas vakarėlio metu, ar vieta bendrauti netikėtai sulaukus svečių“, – teigia V.Kandratavičiūtė.
Taip pat, labai svarbu gerai apgalvoti virtuvės apšvietimą. Jis nėra skirtas vien grožiui, pirmiausiai tai yra virtuvės šeimininko patogumui. Ypatingai geru apšvietimu turėtų pasižymėti funkcinio darbastalio erdvės, sala.