2018 07 18

Interjero architektės patarimai, kaip įsirengti funkcionalią ir stilingą virtuvę

Virtuvė neabejotinai viena svarbiausių erdvių namuose, todėl ši zona turi būti ne tik patogi, stilingai įrengta, bet ir funkcionali. Kaip įsirengti tokią virtuvę, kurioje jaustumėtės patogiai ir nepamiršti apgalvoti net mažiausių detalių bei smulkmenų? Interjero architektė Vaida Kandratavičiūtė pateikia keletą vertingų patarimų, į ką būtina atsižvelgti įrenginėjant šią zoną namuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Virtuvės interjeras
Virtuvės interjeras / Vida Press nuotr.

Pirmenybę teikite funkcionalumui

Nors virtuvėje praleidžiama pakankamai daug laiko ir ne pagal jos paskirtį, o gaminimo zona neretai persipina su gyvenamąja, interjero dizaino ir architektūros studijos „IDAS“ įkūrėja V.Kandratavičiūtė sako, kad didžiausias dėmesys vis dėlto turėtų būti skiriamas virtuvės funkcionalumui.

„Planuodami virtuvės erdvę kiekvieną detalę apgalvokite iki smulkmenų. Šioje zonoje viskas turi būti maksimaliai patogu ir tinkamose vietose. Pavyzdžiui, įvairios spintelių ar stalčių rankenėlės gali būti puošmena, tačiau ir kliuvinys patogiai naudotis virtuvės baldais.

123RF.com nuotr./Virtuvės interjeras
123RF.com nuotr./Virtuvės interjeras

Taip pat venkite mažų nišų ir lentynų, kuriose dulka nenaudojami aksesuarai. Jos yra nefunkcionalios erdvės, ardančios baldo vientisumą“, – patarimais dalinasi interjero architektė.

V.Kandratavičiūtė pažymi, kad namų erdvėse, ypatingai tose, kur gaminimo zona dažnai tampa laisvalaikio praleidimo vieta, paprastai norisi daugiau prasmės suteikti grožiui. Tačiau, sukūrus teisingą funkcinę bazę, dizaino elementus tikrai nebus sudėtinga pritaikyti.

Rinkitės kokybišką ir stilingą buitinę techniką

Ne paslaptis, kad interjero dizaino tendencijas diktuoja ir išmanūs įrenginiai bei inovatyvūs technologiniai ir dizaino sprendimai. Interjero architekte pažymi, kad anksčiau didelė dalis žmonių buitinės technikos dizainui, ypač šaldytuvo, neteikdavo ypatingos reikšmės, tačiau dabar vartotojai nori ne tik talpaus, kokybiško, išmanaus, bet ir išvaizdaus įrenginio.

„Žinomi gamintojai siūlo inovatyvius sprendimus šaldytuvų technologijų ir dizaino srityje. Pavyzdžiui, yra šaldytuvų, kurių sienos plonesnės tam, kad lentynose ir stalčiuose atsirastų daugiau vietos maisto produktams.

Ne ką mažiau svarbus ir įrenginio dizainas, todėl siūlau vartotojams rinktis šaldytuvą su plokščiomis durimis. Šiandieninis pirkėjas renkasi daiktą, kuris nepastebimai įsilieja į bendrą virtuvės interjerą“, – sako V.Kandratavičiūtė.

Venkite mažų nišų ir lentynų, kuriose dulka nenaudojami aksesuarai. Jos yra nefunkcionalios erdvės, ardančios baldo vientisumą.

Pasak interjero architektės, dabar ypač populiarėja inovatyvūs šaldytuvai, kurie atkreipia dėmesį į namų ūkio pirkimo ir suvartojimo įpročius, taip išvengiant maisto švaistymo problemos. Taip pat svarbios išmaniosios funkcijos, kurios neleidžia sklisti kvapams ir ilgiau išlaiko maisto produktus šviežius, ar vadinamoji „Be šerkšno“ technologija, pasirūpinanti, kad šaldytuve ir šaldiklyje nesusidarytų šerkšnas.

Tinkamai išpildykite erdves

Interjero architekte teigia, kad planuojant didelių ir mažų virtuvių interjerą negalima vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis, o ypač sunku įrengti mažas virtuvėles. Tačiau, pasak V.Kandratavičiūtės, yra keli paprasti patarimai, kurie padės tinkamai suplanuoti mažą erdvę.

Fotolia nuotr./Virtuvės interjeras
Fotolia nuotr./Virtuvės interjeras

„Didžiąją virtuvės dalį užima buitiniai prietaisai, todėl ypatingai sunku planuoti mažas erdves. Siūlau pagalvoti, ar tikrai jums reikalingas standartinio dydžio šaldytuvas ar kaitlentė, gal galima išsiversti ir be indaplovės?

Dar vienas svarbus patarimas mažų virtuvių turėtojams – kuo daugiau buitinės technikos paslėpsite balduose (t. y. naudosite įmontuojamą buitinę technika), tuo daugiau tvarkos ir harmonijos sukursite savo virtuvėje“, – sako architektė.

Tačiau tokios taisyklės negalioja didelių virtuvių savininkams. Be įmontuojamos buitinės technikos jie gali rinktis talpesnius laisvai pastatomus šaldytuvus, kurie derinyje su kita buitine technika gali sukurti savitą virtuvės stilistiką.

Sala – didelės virtuvės privalumas

Virtuvės sala – vienas iš privalumų, kuriuos turi erdvių namų šeimininkai. Pasak interjero architektės, ji neturėtų tapti tik namų dekoro elementu, todėl prieš planuojant virtuvėje įrengti salą, svarbu gerai apgalvoti jos paskirtį.

„Iš tiesų, sala palengvina virtuvės procesus darbuojantis keliems maisto gamintojams vienu metu. Paprastai, ji pasitarnauja kaip didelis darbastalis, tačiau taip pat, gali būti išnaudojama kaip švediškas stalas vakarėlio metu, ar vieta bendrauti netikėtai sulaukus svečių“, – teigia V.Kandratavičiūtė.

123RF.com nuotr./Virtuvės sala
123RF.com nuotr./Virtuvės sala

Taip pat, labai svarbu gerai apgalvoti virtuvės apšvietimą. Jis nėra skirtas vien grožiui, pirmiausiai tai yra virtuvės šeimininko patogumui. Ypatingai geru apšvietimu turėtų pasižymėti funkcinio darbastalio erdvės, sala.

„Shutterstock“ nuotr./Virtuvės interjeras
„Shutterstock“ nuotr./Virtuvės interjeras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas