2016 10 31

Iš sūrio laikrodį išdrožusi Vita Brūzgienė kulinarijos olimpiadoje Erfurte laimėjo sidabro medalį

„Laikrodžio mechanizmą, kaip ir visą skulptūrą, taip pat sukūriau iš sūrio, o jo rodykles netgi buvo galima sukinėti”, - pasakojo dekoratyvinio vaisių ir daržovių drožinėjimo specialistė, dėstytoja Vita Brūzgienė, pasaulio kulinarijos olimpiadoje laimėjusi sidabro medalį.
Vita Brūzgienė pasaulio kulinarijos olimpiadoje
Vita Brūzgienė pasaulio kulinarijos olimpiadoje / Asmeninio albumo nuotr.

Į Erfurtą, kur vyko svarbiausias šios srities atstovams metų įvykis, kaunietė vyko kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovais. Drožinėjimo kategorijoje mūsų šalį ji atstovavo viena.

Įprastai vaisius ar daržoves meno kūriniais paverčianti Vita Brūzgienė šįkart ėmėsi naujos srities – sūrio. Tam, kad 50 kilogramų maisto produktų virstų laikrodžiu bei greta jo pastatytomis dekoracijomis, meistrei reikėjo padirbėti maždaug keturias dienas. Prieš tai V.Brūzgienė gerai viską apgalvojo ir surengė kelias sūrio drožinėjimo treniruotes.

Erfurte paruošti savąją kompoziciją V.Brūzgienė privalėjo 5 val. ryto. Tam, kad sukurtų nepriekaištingą vaizdą, ji, kaip ir kiti dalyviai, turėjo dvi valandas. 7 val. konkurso dalyviai apleido salę ir vėliau susirinko tik išgirsti verdikto.

Asmeninio albumo nuotr./Vitos Brūzgienės kūrinys pasaulio kulinarijos olimpiadoje
Asmeninio albumo nuotr./Vitos Brūzgienės kūrinys pasaulio kulinarijos olimpiadoje

Vertinimo komisija, pasak V.Brūzgienės, niekaip negalėjo atsistebėti, jog ji drožinėjo būtent lietuvišką kietąjį sūrį.

„Visiems buvo nuostabu, kad mūsų šalyje yra gaminamas sūris, kuriam drožinėtojo peiliukas gali suteikti pačias įvairiausias formas“, – sakė pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./Vita Brūzgienė pasaulio kulinarijos olimpiadoje
Asmeninio albumo nuotr./Vita Brūzgienė pasaulio kulinarijos olimpiadoje

Pirmosios vietos nugalėtojas, pasak jos, skulptūros iš sūrio nekūrė, o pademonstravo tik itin atidaus drožinėjimo pavyzdį.

„Būtent smulkių, sudėtingesnių ornamentų mano darbe galėjo būti daugiau“, – vertintojų nuomonę perdavė kaunietė.

Laikrodį ji sukūrė iš 35 kilogramų sūrio. Perpus mažiau svėrė greta sukomponuoti ornamentų drožinėjimo pavyzdžiai. Nieko panašaus pasaulio kulinarijos olimpiadoje išvysti nebuvo įmanoma, nes dauguma meistrų rinkosi 5 ar 10 kilogramų svorio objektus.

V.Brūzgienė juokavo, jog, pamačius įmantresnį darbą, buvo galima nesudėtingai atspėti, jog jo autorius – italas. Šios šalies atstovai, V.Brūzgienės įsitikinimu, turi daug patirties sūrių drožinėjimo srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų