Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 27

Ispanų vandens šunis auginanti Julija: „Nors šeimininkas jiems yra viskas, tai nėra tie šunys, kurie gulėtų ant sofos“

Julija Jeršova sako, kad ispanų vandens šunis tiesiog įsimylėjo. Tiesa, tai nebuvo meilė iš pirmo žvilgsnio, nes iš pradžių Julijos širdį buvo užkariavę vokiečių aviganiai. „Maniau, kad tai nepasikeis, tačiau sulaukusi 17-os metų nuvykau į Italiją dirbti veislyne, kuriame sutikau anglų seterius ir ispanų vandens šunis, ir laikui bėgant, širdyje atsirado vietos dar vienai veislei – ispanų vandens šunims“, – prisimena Julija.
Julija Jeršova su augintiniais
Julija Jeršova su augintiniais / Asmeninio archyvo nuotr.

Anglų seteriai buvo tie šunys, kurių veislė ir auginimo ypatumai Julijai buvo labai įdomūs, tačiau praėjus kelioms savaitėms jos dėmesį patraukė ir ispanų vandens šunys. Vėliau pastarosios veislės šuniukas Minnie atkeliavo ir į jos namus – jis keliavo po parodas, todėl Julija turėjo puikią progą susipažinti su ispanų vandens veislės šunimis, o tai tapo tramplinu į tvirtą ir kupiną meilės draugystę.

„2017-aisiais metais daug kas net nenutuokė apie tokią veislę, tačiau ji pritraukdavo vis daugiau dėmesio. Mes ir patys pastebėjome, kad po pasirodymo parodose prie mūsų vis dažniau prieidavo žmonės pasišnekėti ir daugiau sužinoti, koks tai šuo“, – prisimena Julija.

Meiliai atrodantys, tačiau tvirto charakterio ir galintys užlipti ant galvos

Kalytė, vardu Goldie, buvo tas šuniukas, kurį Julija pamilo visa širdimi – šiandien ji yra geriausia jos draugė – kad ką ir Julija veiktų, augintiniai (mergina augina ir vokiečių aviganį) visada yra su ja.

„Ji nebuvo išskirtinė ar tokia, kurią kiekvienas iškart įsimyli, tačiau aš pajutau, kad tai būtent mano šuo. Kadangi Goldie tik viešėjo pas mane, aš paprašiau veisėjos – jeigu kada nors ji norėtų parduoti Goldie, tegu būtinai praneša man, nesvarbu, kiek jai bus laiko – ar keli ar dešimt metų.

Mano svajonė išsipildė, tiesa, ne pačiu tinkamiausiu metu – turėjau išvykti trims mėnesiams į Ameriką, kai paskambinusi veisėja pasakė, kad jeigu vis dar noriu Goldie, ji gali atkeliauti pas mane“, – prisimena Julija.

Goldie, kol Julija buvo išvykusi, kurį laiką gyveno pas jos draugus, kurie ją taip įsimylėjo, kad nepanoro ir grąžinti. Todėl taip nutiko, kad Goldie gyvena tai pas juos, tai pas Juliją.

Netrukus po atvykimo Goldie atsivedė pirmąją ispanų vandens šuniukų vadą Baltijos šalyse! Dabar Lietuvoje šios veislės šunų yra apie 50. Julija sako, kad jos veisiamos kalytės gyvena bendrasavininkystės principu – tokiu būdu jos gyvena savo šeimose, o Julija sau pasiima oficialią dalį – parodas, tyrimus, kergimą, bendravimą su būsimais šeimininkais ir, be abejonių, atsakomybę.

Asmeninio archyvo nuotr. /Julija Jeršova su augintiniais
Asmeninio archyvo nuotr. /Julija Jeršova su augintiniais

Be to, pagrindinė jos veikla nėra veisimas – tai daugiau mylimas hobis, iš kurio Julija nesiekia uždirbti ir netgi pabrėžia, kad daugelis klaidingai įsivaizduoja, kad tai yra pelningas verslas. „Manau, kad šunis reikia auginti ir veisti kokybiškai, tad orientuojuosi į tai, o ne kiekybę“, – mano ji.

Julija sako, kad norintiems įsigyti ispanų vandens šunis, ji visada pasakoja ne tik apie teigiamas jų charakterio puses, kadangi mano, jog su privalumais visi gali gyventi be jokių problemų, todėl būtina žinoti, su kokiais iššūkiais būsimi šeimininkai gali susidurti, įsigiję Ispanų vandens šunį.

„Šis šuo galbūt nėra pats geriausias pasirinkimas žmonėms, kurie ieško pirmojo šuns savo gyvenime ar mėgsta palepinti savo augintinius, nes ispanų vandens šuo tikrai pamėgins užlipti ant galvos. Jie tikrai mėgins krėsti eibes, pavogti maistą ir, jeigu nieko jiems nepasakysite, jie manys, kad elgiasi tinkamai“, – sako Julija.

Ji pastebi, kad tai itin protingi ir gudrūs šunys, todėl jiems nesunku apsukti šeimininką aplink pirštą.

„Jie tikrai viską supranta labai greitai, tačiau jiems visai nesunku sugalvoti gudrų planą, kaip, pavyzdžiui, apgauti šeimininką ir išsireikalauti skanėstų. Kartais jie atrodo protingesni už žmones; net mes taip nesugalvotume, kaip jie“, – patirtimi dalinasi J.Jeršova ir sako, kad žmonės, kurie prie to nepripratę, tikrai gali būti valdomi šunų, o ne atvirkščiai.

Asmeninio archyvo nuotr. /Julijos Jeršovos augintiniai
Asmeninio archyvo nuotr. /Julijos Jeršovos augintiniai

Kitas charakterio ypatumas tas, kad šie šunys yra sargūs ir linkę nepasitikėti svetimais – tai vieniems žmonėms privalumas, kitiems trūkumas, tačiau šita savybė įaugusi ispanų vandens šunims į kraują. Juk jie anksčiau ganydavo avių bandas ir saugodavo jas nuo svetimų akių, medžiojo, padėdavo žvejams ir taip pat prižiūrėdavo, kad svetimi žmonės netrukdytų šeimininkui ir šuniui vykdyti savo darbo.

Jeigu neduosite šiam šuniui veiklos, jis jos susiras pats, kuri, tikiu, nelabai patiks šeimininkams.

„Užtat patariu šuniukus socializuoti, kad susipažintų su žmonėmis ir jų nebijotų, o kai jau susipažįsta, šis šuo tampa neutralus žmonių atžvilgiu – jis tikrai neskubės apšokinėti ar išbučiuoti kiekvieno pirmo pasitaikiusio“, – pastebi Julija ir priduria, kad socializuoti šunys nebus bailūs ir agresyvūs.

Netiks sėdintiems ant sofos

Julija pasakoja, kad tai aktyvus šuo, kuris gali užsiimti pačia įvairiausia veikla – gali ieškoti pagal kvapą žmonių ir daiktų, gelbėti žmones iš vandens, medžioti, ganyti, taip pat dalyvauti kitose aktyviose sportinėse veiklose ir daugelyje kitų užsiėmimų, kuriuose puikiai prisitaikys, atskleis savo gerąsias savybes.

„Jeigu neduosite šiam šuniui veiklos, jis jos susiras pats, kuri, tikiu, nelabai patiks šeimininkams. Tad būkite pasiruošę aktyviam gyvenimo būdui. Teisingai užaugintas ispanų vandens šuo moka prisitaikyti prie šeimininko ir gali tiek bėgti maratonus, tiek pažiūrėti serialus ant sofos ir pabūti ramus, tačiau reikia įdėti pastangų ir tinkamai išauklėti, kad šuo toks užaugtų ir ypatingą dėmesį jam skirti nuo pirmųjų dienų. Reikia iškart įvesti griežtas taisykles, ir jomis vadovautis turi visi šeimos nariai“, – pastebi J.Jeršova.

Asmeninio archyvo nuotr. /Julija Jeršova su augintiniais
Asmeninio archyvo nuotr. /Julija Jeršova su augintiniais

Ji priduria ir tai, kad daugelis klaidingai ispanų vandens šunį painioja su pudeliais ir mano, kad jiems būdingas toks pat charakteris.

„Jokiu būdu ne – ispanų vandens šuo yra darbinė veislė, ir savybės, kurios jai būdingos, išreikštos labai stipriai“, – sako pašnekovė. Iš kitos pusės, šie šunys tikrai skirtingi – vieni leidžiasi myluojami, o kiti galbūt išlaikys atstumą.

Julija taip pat kalba apie tai, kad šios veislės šunims reikalinga dresūra. Galbūt galime ir namuose išmokyti paprastų komandų, tačiau tik specialistas padės sudėlioti taškus virš „i“.

„Be to, dresūra padeda sukurti kontaktą, ryšį tarp šeimininko ir augintinio, o tai labai svarbu“, – sako pašnekovė.

Julija užsimena ir apie tai, kad žmonės klaidingai mano, kad šunims reikia didelio sklypo, kuriame jie galėtų lakstyti. „Ispanų vandens šunims namuose reikia pusės metro šalia jūsų kojų. Jie tikrai vieni nelakstys kieme, su jais reikia užsiimti už kiemo ribų. O jeigu neduosite veiklos, jie susiras ką veikti, o tai šeimininkams retai patinka“, – priduria ji.

Julija užsimena ir apie tai, kad žmonės klaidingai mano, kad šunims reikia didelio sklypo, kuriame jie galėtų lakstyti.

Paklausta apie tai, ar šios veislės šuo tiks šeimai su vaikais, Julija sako, kad nuomonių yra įvairių. Jos veisti šuniukai puikiai auga šeimose su vaikais, tačiau, kaip ji minėjo, ispanų vandens šunys ganydavo avių bandas, todėl gali užsinorėti paganyti ir vaikus, būti jiems šiurkštesni žaidžiant.

„Kitas dalykas, žaisdami su vaikais ispanų vandens šunys gali pradėti naudotis jais, atiminėti skanėstus ir panašiai. Užtat reikalingos taisyklės ir ribos – tiek vaikams, tiek šunims“, – pataria Julija.

Kailis, su kuriuo turėsite, ką veikti

Julija pasakoja, kad šios veislės šunų priežiūra nėra labai sudėtinga, jeigu neplanuojate auginti ilgo kailio, o maitinti ji siūlo arba sausu, arba raw maistu.

Ispanų vandens šunų kailis yra garbanotas, kuris laikui bėgant formuojasi į dredus, todėl kailis yra skutamas kelis kartus per metus atsižvelgiant į šeimininkų norus. Prižiūrėti kailį reikia kruopščiai, kadangi jis mėgsta veltis, ypač pažastyse ar prie antkaklio.

„Žmonės sako, kad ispanų vandens šunys neturi jokio kvapo. Ir tai yra tiesa, jie neturi šuns kvapo, tačiau kai šios veislės šuo yra su dredais ir dar išsimaudo kokioje pelkėje, jūsų neturėtų stebinti drėgno skuduro kvapas“, – juokiasi Julija.

Asmeninio archyvo nuotr. /Julija Jeršova su augintiniais
Asmeninio archyvo nuotr. /Julija Jeršova su augintiniais

Ji priduria, kad nors kailio šukuoti nereikia, patys šunys nesišeria, tačiau ilgesnio kailio ispanų vandens šunys į namus parneša labai daug miško gėrybių, kuriomis aplimpa bevaikščiodami lauke, miške ar pievoje, ir visa tai reikia ištraukti rankomis bei praskirti dredus, kad jie nesiveltų į vieną didelį kaltūną.

Paklausta, kaip dažnai patariama apsilankyti pas veterinarą, Julija rekomenduoja šiems šunims atlikti sąnarių bei akių tyrimus, kurie padės išvengti ligų ar kitų sveikatos sutrikimų. Veisėjai dar atlieka papildomus tyrimus veisiamiems šunims, kad šuniukai gimtų kaip įmanoma sveikesni.

„Labiausiai myliu ispanų vandens šunis dėl to, kad man su jais labai gera ir komfortiška. Teko susipažinti su pačiomis įvairiausiomis veislėmis ir man per daug diskomforto kelia tie, kurie mėgsta pabėgti nuo savo šeimininkų, lengvai „parsiduoda“ svetimiems už skanėstą ir myli visus iš eilės. Juokauju, kad reikėtų labai pasistengti, jeigu norite, kad ispanų vandens šuo pabėgtų nuo jūsų. Jis visada šalia, kad ir kur bebūtume – namie, miške, miesto centre, kelionėse. Šeimininkas jam yra viskas, be to, su ispanų vandens šunimi yra labai lengva susikalbėti. Man šis šuo – kaip žmogus, kaip geriausias draugas“, – sako Julija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas