Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italijoje gyvenanti lietuvė pasakė, už kokią sumą Italijos pietuose galima įsigyti butą: reali kaina – mažesnė

Italijoje, atrodo, pilna mažų miestelių, kurie siūlo įsigyti namus juose vos nuo 1 Eur. Tiesa, dažnai jų būklė būna avarinė. Tačiau, jei sąskaitoje turite bent 50 tūkstančių eurų, nesunkiai galite įsigyti ir tokį būstą, kuriame prieš įsikeliant tereikės kosmetinio remonto.
Scalea miestelis, kuriame būstą jau įsigijo ne vienas lietuvis
Scalea miestelis, kuriame būstą jau įsigijo ne vienas lietuvis / Shutterstock nuotr.

„Dažniausiai lietuviai ieško būsto Italijos pietuose – žemyn nuo Neapolio. Priežastis paprasta – kainos ten, lyginant su kitomis Italijos vietovėmis, skiriasi net keliais kartais. Pavyzdžiui, Toskanoje už 50 tūkst. eurų, grubiai tariant, išeis nusipirkti kokį „garažą“, o Italijos pietuose už tiek galima visiškai normalų butą nusipirkti“, – teigia jau daugiau nei dešimt metų Italijoje gyvenanti ir Romoje ekskursijas vedanti Eglė Skulskytė.

Nors su NT nedirba, ji sako sulaukianti nemažai užklausų iš tautiečių. Į ją neretai kreipiasi lietuviai, kurie ieško arba jau išsirinko ir apsisprendė įsigyti nekilnojamojo turto Italijoje. Dažniausiai – šalies pietuose, kur vietinių gretos retėja, o jų apleistus butus ir namus noriai (ir pigiai) perka užsieniečiai, taigi, ir lietuviai.

Shutterstock nuotr./Scalea miestelis, kurį patogu pasiekti tiek iš Neapolio, tiek ir Romos
Shutterstock nuotr./Scalea miestelis, kurį patogu pasiekti tiek iš Neapolio, tiek ir Romos

Viename Italijos kaime – dešimtys lietuvių

Pasak E.Skulskytės, maždaug 200 km į pietus nuo Neapolio yra miestelis Scalea, kuris pastaraisiais metais tapo itin populiarus tarp lietuvių. „Kiek žinau, ten dabar yra daugiau nei 10 šeimų iš Lietuvos nusipirkusios būstus (tas skaičius gal jau ir didesnis). Ten jau net yra atsiradę vietinių lietuvių, kurie tautiečiams padeda nusipirkti būstą. Šis miestelis patogus tuo, kad gali atskristi į Neapolį arba Romą, sėsti į traukinį, kuris nuveža tiesiai į to miestelio vidurį. O už kelių šimtų metrų – jūra. Prieš keletą metų būsto kainos ten buvo visiškai juokingos – už 20+ tūkstančių eurų būstą buvo galima nusipirkti. Aišku, ne naują, bet tikrai normalų, gyvenamą.

Atsiradus paklausai, tie butai šiek šiek pabrango. Bet svarbu suprasti, kad Italijos kaime nėra brangu gyventi. Kadangi Italija nėra labai technologiška šalis, žmonės, kurie nori dirbti, išvažiuoja į miestus. Nuotolinio darbo tiek, kiek Lietuvoje, tikrai nėra. Būtent todėl būstas kaimuose atpinga. Taip lietuviai gauna galimybę, pavyzdžiui, žiemą praleisti Italijos kaime, kas yra labai geras pasirinkimas, nes žiemos čia malonios. Yra lietuvių, kurie žiemą čia ir jūroje maudosi“, – pasakojo Italijoje jau ne vienerius metus gyvenanti ir dirbanti lietuvė.

Shutterstock nuotr./Nedarbas iš Italijos pietų vietinius verčia kelti sparnus į šiaurę
Shutterstock nuotr./Nedarbas iš Italijos pietų vietinius verčia kelti sparnus į šiaurę

Palikti namus priverčia darbo paieškos

Kodėl būtent Italijos pietuose užsieniečiai randa daugiausia ir pigiausio nekilnojamojo turto? Anot E.Skulskytės, pagrindinė priežastis – ekonomika.

„Pagrindinė šalies ekonomika sutelkta Italijos šiaurėje, o pietuose yra graži gamta, jūra, geras klimatas. Deja, ten užaugusiems italams dažnai tenka palikti savo namus ir iškeliauti gyventi ir dirbti kitur, į šiaurę. Nes pietuose nelabai susiranda darbo. O jų namai lieka tušti ir galiausiai parduodami užsieniečiams, pavyzdžiui, lietuviams“, – pasakojo pašnekovė.

Ko nežino lietuviai, svajojantys apie būstą Italijoje?

Apie „žiemos atostogų“ ar nuolatinį būstą Italijos pietuose svajojantiems lietuviams gidė paaiškino keletą dalykų, kurių nevietiniai pirkėjai dažnai nežino.

„Bet koks pirkimas ten nėra toks paprastas kaip Lietuvoje. Labai retai tai padaryti galima be agentų ir agentūrų – jos paprastai ima maždaug 4 proc. mokesčio už tarpininkavimą. Išsirinkus būstą su agentu pasirašomas dokumentas proposta, kuris išvertus reiškia „pasiūlymą“. Proposta galioja dvi savaites. Per tą laiką būsto savininkas turi teisę nuspręsti, ar parduoda, ar ne. Per tą laiką jis neturi teisės derėtis ir parduoti būsto kitam žmogui. Su proposta pirkėjas gali siūlyti savo kainą. Kas svarbu, kad Italijoje viena kaina yra užrašyta, o kita – reali. Priklausomai nuo regiono, nuo miesto, bet dažniausiai reali kaina bus 10 proc. mažesnė, nei nurodyta skelbime. Pavyzdžiui, aš, pirkdama nekilnojamąjį turtą Italijoje, sumokėjau 18 proc. mažesnę kainą, nei buvo nurodyta. Kai kur net iki 25 proc. mažiau gali būti. Viskas labai priklauso nuo situacijos, nes Italijos pietūs ir šiaurė labai ekonomiškai skiriasi“, – niuansus atskleidė lietuvė.

Praėjus dviem savaitėms ir savininkui sutikus su sandoriu, pirkimo-pardavimo reikalus į savo rankas perima notaras.

„Tai irgi užtrunka, be to, yra tam tikri mokesčiai, kuriuos pirkėjas turi sumokėti. Biurokratija tikrai sudėtingesnė ir viskam reikia daugiau laiko. Nepaisant to, dabar yra labai populiaru pirkti namus ar butus pietuose“, – teigė lietuvė.

Kainų ir būstų įvairovė – kiekvieno skoniui

Pašnekovės žodžius patvirtina viešai matomi skelbimai. Štai „Instagram“ paskyroje „Cheap Proprety Italy“ galima rasti Italijoje parduodamų būstų ir už 15 tūkst. eurų, ir už 25 tūkst. eurų, ir už beveik 500 tūkst. eurų. Neretai tokie būstai būna ir su baldais, interjero detalėmis. Tiesa, jie nebūtinai atitiks jūsų skonį – neretai dalis daiktų priklauso buvusiems būsto savininkams ir gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?