2012 08 29

Italijos stalo karalienė cukinija

Visi puikiai žino, kad Italijos virtuvė neįsivaizduojama be stalo karaliaus pomidoro. Tačiau yra dar viena neatskiriama valgiaraščio dalis – karalienė cukinija.
Cukinijos
Cukinijos / Fotolia nuotr.

Cukinijos nuo ankstyvo pavasario ypač džiugina savo puikiu skoniu, vertingomis medžiagomis ir mažai kalorijų. Nuo paprasčiausių patiekalų iš makaronų iki įdarytų, skrudintų ar trintų cukinijų, kaip teigia pačios italės, – virtuvė be šios daržovės tiesiog neįsivaizduojama.

Cukinijos, kaip ir pomidorai, į Italiją atkeliavo iš Šiaurės Amerikos. Dabar jos paplitusios bene visame pasaulyje, tačiau retai kur taip mėgstamos, kaip Apeninų pusiasalyje. Pačios populiariausios rūšys turi kiek juokingus vardus – „žalioji Milano nykštukė“, „apvalioji florentietė“ ar „pilkoji genujietė“. Labai dažnai gaminami patiekalai ir su cukinijų žiedais – didžiulėmis geltonomis „gėlėmis“.

Cukinijos pasižymi vitaminų, kurių svarbiausi A, B1, B2, B3, B5, B6 ir C, gausa. Jų sudėtyje daug žmogaus organizmui reikalingo fosforo, magnio, kalcio, geležies, cinko ir daugybė kitų mineralinių medžiagų. Be to, ši daržovė turi ir gydomųjų savybių: saugo nuo uždegimų, gerina virškinimą ir dažnai yra liekninamųjų dietų pagrindas. Tad keli greiti ir paprasti receptai iš cukinijų jūsų stalui.

IŠBANDYKITE!

Fotolia nuotr./Kreminė cukinijų sriuba
Fotolia nuotr./Kreminė cukinijų sriuba
Kreminė cukinijų sriuba
Fotolia nuotr./Daržovėmis įdarytos cukinijų puselės
Fotolia nuotr./Daržovėmis įdarytos cukinijų puselės
Daržovėmis įdarytos cukinijų puselės
Fotolia nuotr./Bulvių ir cukinijų apkepas
Fotolia nuotr./Bulvių ir cukinijų apkepas
Bulvių ir cukinijų apkepas
Fotolia nuotr./Veraienos ir cukinijų troakinys
Fotolia nuotr./Veršienos ir cukinijų troškinys
Veršienos ir cukinijų troškinys
Fotolia nuotr./Virtinukai su cukinijomis
Fotolia nuotr./Virtinukai su cukinijomis
Virtinukai su cukinijomis
Fotolia nuotr./Pikantiaki suktinukai
Fotolia nuotr./Pikantiški suktinukai
Pikantiški suktinukai
Shutterstock nuotr./Cukinijų lazanija
Shutterstock nuotr./Cukinijų lazanija
Cukinijų lazanija
Shutterstock nuotr./Tunų ir cukinijų
Shutterstock nuotr./Tunų ir cukinijų "tartaras"
Tunų ir cukinijų tartaras
Shutterstock nuotr./Makaronai su feta ir mėtomis
Shutterstock nuotr./Makaronai su feta ir mėtomis
Makaronai su feta ir mėtomis 

Dalios Smagurauskaitės tekstas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Aukščiausios klasės kavos aparatai: ar verta į juos investuoti?
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai