Cukinijos nuo ankstyvo pavasario ypač džiugina savo puikiu skoniu, vertingomis medžiagomis ir mažai kalorijų. Nuo paprasčiausių patiekalų iš makaronų iki įdarytų, skrudintų ar trintų cukinijų, kaip teigia pačios italės, – virtuvė be šios daržovės tiesiog neįsivaizduojama.
Cukinijos, kaip ir pomidorai, į Italiją atkeliavo iš Šiaurės Amerikos. Dabar jos paplitusios bene visame pasaulyje, tačiau retai kur taip mėgstamos, kaip Apeninų pusiasalyje. Pačios populiariausios rūšys turi kiek juokingus vardus – „žalioji Milano nykštukė“, „apvalioji florentietė“ ar „pilkoji genujietė“. Labai dažnai gaminami patiekalai ir su cukinijų žiedais – didžiulėmis geltonomis „gėlėmis“.
Cukinijos pasižymi vitaminų, kurių svarbiausi A, B1, B2, B3, B5, B6 ir C, gausa. Jų sudėtyje daug žmogaus organizmui reikalingo fosforo, magnio, kalcio, geležies, cinko ir daugybė kitų mineralinių medžiagų. Be to, ši daržovė turi ir gydomųjų savybių: saugo nuo uždegimų, gerina virškinimą ir dažnai yra liekninamųjų dietų pagrindas. Tad keli greiti ir paprasti receptai iš cukinijų jūsų stalui.
IŠBANDYKITE!
|
Fotolia nuotr./Kreminė cukinijų sriuba |
Kreminė cukinijų sriuba |
|
Fotolia nuotr./Daržovėmis įdarytos cukinijų puselės |
Daržovėmis įdarytos cukinijų puselės |
|
Fotolia nuotr./Bulvių ir cukinijų apkepas |
Bulvių ir cukinijų apkepas |
|
Fotolia nuotr./Veršienos ir cukinijų troškinys |
Veršienos ir cukinijų troškinys |
|
Fotolia nuotr./Virtinukai su cukinijomis |
Virtinukai su cukinijomis |
|
Fotolia nuotr./Pikantiški suktinukai |
Pikantiški suktinukai |
|
Shutterstock nuotr./Cukinijų lazanija |
Cukinijų lazanija |
|
Shutterstock nuotr./Tunų ir cukinijų "tartaras" |
Tunų ir cukinijų tartaras |
|
Shutterstock nuotr./Makaronai su feta ir mėtomis |
Makaronai su feta ir mėtomis |
Dalios Smagurauskaitės tekstas