Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 23

Ką reikia žinoti, jeigu nusprendėte įsigyti naują keptuvę? Specialistės komentaras

Atrodytų, kas čia sudėtingo išsirinkti keptuvę? Tačiau jeigu panagrinėtumėte jų aprašymus, susimaišyti tikrai nelengva.
Titano keramikos keptuvė
Titano keramikos keptuvė / Fotolia.com nuotr.

Plieninės, aliuminės, ketaus, su akmens masės, marmuro danga, tefloninės.... Kuo jos skiriasi viena nuo kitos? Kurios ilgaamžiškiausios, o svarbiausia, – sveikiausios? Juolab, kad ir kainos skiriasi net kelis kartus. Į aktualius 15min GYVENIMAS klausimus atsako Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos Vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Skirmantė Ambrazienė.

„Rinkoje yra labai gausus keptuvių pasirinkimas. Skiriasi ne tik medžiagos, iš kurių jos gaminamos, bet ir dangos, kuriomis jos yra dengiamos. Pagrindinis reikalavimas – visi indai, skirti liestis su maistu (taip pat ir keptuvės) turi saugūs, nebloginti maisto skonio ar kvapo“, – sako specialistė.

– Ką reiškia keptuvės aprašyme pažymėta „nelimpanti danga“?

– Keptuvių pagrindui dažniausiai naudojamas ketus, nerūdijantis plienas, plienas, aliuminis, dengimui – teflonas, keramika, akmens masė, titanas, titano keramika, stiklo keramika ir kt. Būtent šios dangos suteikia slidumą, užtikrina nepridegimą, todėl maistui ruošti naudojamas mažesnis riebalų kiekis. Parduotuvėse galima įsigyti keptuvių su įvairiomis patentuotomis apsauginėmis dangomis.

– Ar mums reikia bijoti tefloninių keptuvių? Ar teflonas pavojingas?

– Keptuvės su nesvylančia (Teflon®, teflono) danga yra bene populiariausios. Deja, nekokybiškos ir netinkamai naudojamos tokios keptuvės gali pakenkti sveikatai. Spaudoje galima rasti pareiškimų, kad naudojant teflonines keptuves žmogaus organizmas nuodijamas kancerogeninėmis medžiagomis bei kitais pavojingais cheminiais junginiais.

Patikimų ir pripažintų mokslinių tyrimų duomenų, kad nepažeistos, tinkamai naudojamos tefloninės keptuvės kelia pavojų sveikatai, kol kas nėra, todėl oficialiai teigiama, kad tokie gaminiai yra saugūs ir nėra draudimo jais prekiauti Europos Sąjungoje.

Fotolia.com nuotr./Tefloninė keptuvė
Fotolia.com nuotr./Tefloninė keptuvė

Jei keptuvės paviršius pažeistas (pavyzdžiui, subraižytas), padidėja tikimybė, jog tolesnio naudojimo metu cheminės medžiagos pateks į mūsų organizmą ne tik garuodamos, bet ir su tefloninės plėvelės atplaišomis. Taigi, kuo senesnė keptuvė, tuo ji gali būti pavojingesnė. Atlikti tyrimai su gyvūnais parodė, kad fluoro turintys junginiai, kurių yra ir teflone, kaupiasi gyvūnų organizme ir gali lemti auglių atsiradimą kepenyse, kasoje, sėklidėse.

– Ką reikia žinoti naudojant keptuvę? Kokie požymiai išduoda, kad naudoti netinkama?

– Tam, kad bet koks gaminys būtų vartojamas saugiai, gamintojas vartotojui turi pateikti naudojimo instrukciją valstybine kalba. Todėl prieš įsigyjant gaminį visuomet patariama labai atidžiai perskaityti naudojimo instrukciją ir atkreipti dėmesį į leistiną naudojimo temperatūrą, plovimo sąlygas, tinkamus naudoti įrankius ir visuomet jų laikytis.

Keptuvių naudojimo instrukcijose beveik visuomet pateikiamos specialūs nurodymai, kurių laikantis gamintojas užtikrina, kad gaminys bus saugus. Deja, vartotojai ne visuomet susipažįsta su naudojimo instrukcija, nes būna įsitikinę, jog viską žino. Ne visus indus galima plauti bet kokiais plovikliais ir naudoti bet kokias šveitimo priemones, o kepant naudoti bet kokius įrankius.

Pastebėta, kad ir ne visi platintojai vartotojui pateikia pilną ir išsamią gaminio priežiūros informaciją valstybine kalba: naudojimo instrukcija išverčiama nepilnai, su klaidomis, neakcentuojami įspėjimai, kurie būna užrašyti kitomis kalbomis. Pavyzdžiui, neįspėjama, kad maistą galima vartyti tik medine ar plastikine mentele.

Keptuvės neperkaitinsite, jeigu ją rinksitės su karščio indikatoriumi. Pagal jį galima suprasti, kad keptuvė jau yra reikiamos kepimo temperatūros.

Kad ir kaip gaila, subraižytas teflonines keptuves reikėtų išmesti, nes pažeistu vidiniu sluoksniu teflono keptuves naudoti ypač pavojinga.

– Kaip išsirinkti sveikiausią keptuvę? Dabar dažnai pažymima, kad jose nėra PFOA ir PTFE. Kuo pavojingos minimos medžiagos ir kokiose keptuvėse jų būna?

– Turbūt beveik visų šeimininkių virtuvėje rasime daugiau nei vieną keptuvę, kurios skirsis savo dydžiu, savybėmis, paskirtimi. Žinome, kad nuo keptuvės savybių priklauso ne tik gaminamo patiekalo skonis, bet ir estetinė išvaizda bei maistinės savybės. Kokybišką maisto gaminimą nulemia keptuvės įkaitimo temperatūra, šilumos išlaikymas, šilumos tolygus pasiskirstymas bei paviršiaus slidumas, nuo kurio priklauso kepinių prikepimas prie keptuvės paviršiaus. Kokią keptuvę rinktis: titano lydinio danga, akmens masės, o gal pagamintą iš ketaus – priklauso nuo vartotojo įpročių, poreikio ir nuo viryklės tipo.

Fotolia.com nuotr./Nerūdijančio plieno keptuvė
Fotolia.com nuotr./Nerūdijančio plieno keptuvė

Teflon® dangos pagrindinė sudedamoji medžiaga yra politetrafluoretilenas (PTFE). Perfluoroktano rūgštis (PFOA) naudojama įvairių fluoropolimerų, tokių kaip politetrafluoretilenas (teflonas), gamyboje. Europos Sąjungoje PFOA priskiriama labai didelį susirūpinimą keliančioms medžiagoms (SVHC) ir įtraukta į kandidatinį autorizuojamų medžiagų sąrašą.

Pagal patvirtintą suderintą klasifikaciją, PFOA gali pakenkti negimusiam vaikui, kenkia organams, jeigu medžiaga veikia ilgai arba kartotinai, kenksminga prarijus ir įkvėpus, gali pakenkti vaisingumui arba negimusiam vaikui, gali pakenkti žindomam vaikui, be to, įtariama, kad sukelia vėžį.

Atkreiptinas dėmesys, kad Europos Sąjungoje PFOA amonio druską leidžiama naudoti kaip priedą tik pakartotinio naudojimo plastiko gaminiuose, pagamintuose aukštoje temperatūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas