Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 07

Ką turite žinoti apie cheminį drabužių valymą?

Vis daugiau žmonių pradeda naudotis cheminio valymo paslaugomis. Kuo jos ypatingos? Tai padeda taupyti laiką, kurį skiriame buitiniams rūpesčiams, ar atskleidžia didesnį dėmesį drabužių priežiūrai?
Drabužių valymas
Drabužių valymas / Vida Press nuotr.

„Puikis.lt“ valymo paslaugų įmonės specialistai tikina, kad laiko taupymas ir tinkama priežiūra yra pagrindiniai dalykai, dėl kurių žmonės atsigręžia į cheminio valymo paslaugas.

Gyvenimo tempas daugelyje Lietuvos miestų įgauna pagreitį, todėl visai suprantama, kad žmonės, taupydami savo laiką, daugiau dalykų patiki atlikti profesionalams. Juk kur kas maloniau rinktis bendravimą su vaikais ir artimais žmonėmis, nei valandų valandas lyginti krūvą skalbinių. Tačiau ne visi žino, kuo ypatingas cheminis valymas, todėl vertėtų atsižvelgti į kai kuriuos aspektus.

Ką daryti, kad drabužis tarnautų ilgiau?

  • Kuo brangesnis drabužis, tuo jo priežiūra yra sudėtingesnė. Vis dažniau net priežiūros etiketėse gamintojai rekomenduoja patikėti drabužio valymą specializuotai įmonei.
  • Pirkdami drabužį atkreipkite dėmesį į drabužio viduje įsiūtą priežiūros instrukciją. Joje nurodoma, kokiu būdu gamintojas rekomenduoja drabužį valyti. Priežiūros ženklų reikšmes tikrai galite rasti internete.
  • Svarbiausia žinoti, kad „dubenėlio“ formos ženklas reiškia skalbimą, o apskritimo – sausą valymą. Tie ženkliukai gali būti su papildomais simboliais, rodančiais leistiną valymo intensyvumą. Jei „dubenėlio“ ženklelis yra užbrauktas, vadinasi drabužio skalbti negalima. Todėl jei planuojate drabužį intensyviai dėvėti ir žadate jį skalbti namuose, žinokite, kad yra didelė tikimybė, jog skalbiant drabužis gali būti sugadintas.
  • Nusipirkę drabužį jokiu būdu nenukirpkite drabužio priežiūros etiketės. Tuo atveju, kai ant drabužio nėra gamintojo rekomendacijų, jokia drabužių valymo įmonė neduoda garantijos, kad išvalys jį tinkamai ir visą galimą riziką turi prisiimti klientas.
  • Nelaukite, kol dėmės įsisenės. Įsisenėjusios dėmės sunkiai valomos net ir specialiomis priemonėmis. Dėmės laikui bėgant įsigeria į pluoštą ir jas išvalius toje vietoje pakinta spalva. Geriausiai dėmes išvalys profesionalai. Dažnai patys bandydami valyti padarote sau meškos paslaugą.
  • Odos detalės, kurias drabužių gamintojai naudoja apdailai, valant visada blunka. Todėl jeigu jos kontrastingos spalvos, nenustebkite, jei nubluks, dažys ir nudažys jūsų drabužį. Ypač tai aktualu, kai drabužis skalbiamas.
  • Odiniai drabužiai valomi retai. Dažnas odinių drabužių gamintojas dėl jau minėtos odos savybės „nelaikyti dažų“ nurodo, kad drabužiai nevalomi jokiu būdu.
  • Nesitikėkite, kad išvalytas drabužis vėl bus kaip naujas. Jei audinys yra natūralaus pluošto, jis labai blunka.
  • Dėvint drabužį trinasi jo audinio paviršius – ypač trinties veikiamose vietose: rankogalių kraštuose, po sagomis, automobilio saugos diržu, ant rankovių per sulenkimą ir kt. Kai nusitrina paviršinis pūkelis, lieka tik audinio pagrindas. Kol drabužis būna tolygiai pasidengęs purvu, tie nutrynimai ir / ar išblukimai matomi tik atidžiai apžiūrėjus. Drabužį „išvadavus“ nuo purvo (tiek skalbiant namuose, tiek valant valykloje) visi tie nutrynimai išryškėja.
Vida Press nuotr./Sausasis valymas
Vida Press nuotr./Sausasis valymas
  • Saugokite impregnuotus drabužius. Jeigu aktualu, kad drabužis kuo ilgiau išliktų atsparus vandeniui, nevalykite jo per dažnai. Kiekvieną kartą valant prarandama dalis impregnacijos. Ją galima atstatyti, bet tai kainuoja papildomai.
  • Anksčiau įvairius dėvėtus kailinius, kuriuos valyti reikėdavo retai, pastaruoju metu pakeitė įvairaus šiltumo pūkinės striukės ir paltai. Juos valyti reikia dažniau, o jiems džiovinti reikalinga speciali įranga, todėl natūralu, kad didžioji dalis tokių drabužių atkeliauja į drabužių valymo įmones.

Ką reikia žinoti apie kilimų valymą

  • Jeigu kilimą siuvate iš kiliminės dangos, turėkite omeny, kad tai klijuota medžiaga. Kiliminė danga pritaikyta tik sausam arba drėgnam paviršiniam valymui. Todėl kai iš kiliminės dangos pagamintas kilimas labai susiteps ir pateks į valyklą, yra didelė tikimybė, kad jis suminkštės ir deformuosis.
  • Jeigu ant kilimo statote vazonines gėles, pakelkite jas taip, kad vazonas nestovėtų tiesiai ant kilimo. Dažnai po vazonu būna drėgna, o nuo nuolatinės drėgmės sutrūnija ir valant sutrūksta kilimo audinys.
  • Pirkdami vilnonius kontrastingų spalvų kilimus turėkite omeny, kad plaunant kilimą tamsios detalės gali dažyti.

Cheminių valyklų paslaugas žmonės pamėgo ir dėl to, kad jose yra galimybė išvalyti ar išskalbti, išdžiovinti ir / ar išlyginti sudėtingos priežiūros reikalaujančius, tik sausai valomus ar didelius daiktus, ką sunku ar neįmanoma padaryti namuose, ypač gyvenant bute. „Vargu ar dar daug žmonių patys plauna kilimus, naktines užuolaidas, pledus ir pan.“, – tikina valymo ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai