Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kad mediena tarnautų ilgiau – trijų žingsnių pasirinkimo sistema

Mediena yra ilgaamžė, kokybiška, estetiška investicija į namų gerbūvį bei supančią aplinką. Vis tik, norint išlaikyti jos ilgaamžiškumą, būtina ją tinkamai apsaugoti nuo aplinkos veiksnių. Medienos apsaugojimas nuo išorės faktorių prailgins jos tarnavimo laiką, padidins patvarumą ir apsaugos nuo kenkėjų, tokių kaip vabzdžiai, graužikai ar grybelis bei blogų oro sąlygų.
Medinės lauko terasos dažymas.
Medinės lauko terasos dažymas. / Shutterstock nuotr.

Jeigu norite, kad jūsų namuose ar kieme esantys medienos paviršiai neprarastų savo patrauklumo, susipažinkite su trijų žingsnių programa. Ši programa padės išlaikyti medienos grožį bei patvarumą.

1 žingsnis – atkreipkite dėmesį į medienos paviršių ir tiksliai žinokite, kokios medienos apdailos priemonės yra reikalingos

Medinių paviršių priežiūra reikalauja nemažai dėmesio – kadangi mediena yra natūrali, ji yra jautri išorės veiksniams. Medienos išvaizdos ir kokybės pablogėjimą skatina pelėsis, grybeliai, medieną naikinantys vabzdžiai, atšiaurios oro sąlygos, saulės spinduliai, gausūs krituliai. Net jei esate ypač atsargūs ir nuolat prižiūrite medienos paviršių, laikui bėgant mediena gali pakeisti spalvą.

Norėdami atnaujinti medienos paviršių ar apsaugoti jį nuo išorės veiksnių, visų pirma turite žinoti, koks yra jūsų medienos paviršius ir kokios medienos apdailos priemonės yra reikalingos. Medienos amžius ir jos būklė vaidina svarbų vaidmenį renkantis medienos apdailos priemones. Svarbu įvertinti apytikslį jūsų medinio paviršiaus amžių ir nusidėvėjimo lygį.

Taip pat, prieš renkantis priemones, turite apsvarstyti, koks yra jūsų medienos tipas. Daugumos medienos rūšių struktūra yra pakankamai tvirta, kad ją būtų galima dažyti įvairių tipų dažais – su sąlyga, kad medienos paviršius pirmiausiai yra sausas ir švarus bei esant poreikiui padengtas gruntu.

Tačiau kiekviena medienos rūšis turi savo unikalias spalvos ir rašto ypatybes. Jūs turite nuspręsti, kokia danga – pusiau skaidri (kad matytųsi/išliktų medienos raštas) ar pilnai dengianti tinkamiausia jūsų medienos rūšiai.

Svarbu nepamiršti, kad skirtingų medienos rūšių įsigeriamumas skirsis, todėl prieš dažydami medieną turite įvertinti šias aplinkybes. Jei planuojate dažyti obliuotą ar labai tankią medieną, gali prireikti daugiau sluoksnių, o stipriai įgeriantiems arba šiurkštiems paviršiams, pavyzdžiui, tvoroms, bus sunaudota daugiau produkto.

Atstovų nuotr./Lauko mediena.
Atstovų nuotr./Lauko mediena.

Medienos rūšis taip pat turi įtakos tam, kaip dažai atrodys ant jos paviršiaus. Pavyzdžiui, net jei naudosite tą patį atspalvį, jis skirtingai atrodys ant ąžuolo ir klevo paviršių.

Taip pat, jei medienos paviršius turi gražių ruoželių, juos tikriausiai norėsite paryškinti. Tokiu atveju tinkamiau naudoti šviesesnį, skaidresnį atspalvį. Kita vertus, jei norite paslėpti paviršiaus trūkumus, rinkitės tamsesnes spalvas.

2 žingsnis – išsirinkite tinkamą atspalvį

Ne ką mažiau svarbu išsirinkti ir tinkamą medienos paviršiaus atspalvį – spalvos yra svarbios kiekviename architektūriniame sprendime. Vis dėlto daugeliui yra sudėtinga išrinkti spalvą mediniam objektui. Jūsų pasirinkti tonai greičiausiai priklausys nuo medienos tipo, jos paviršiaus būklės, taip pat nuo aplinkos dekoro, pvz. baldų, apšvietimo ir pan.

Rinkdamiesi konkrečią spalvą atsižvelkite į aplinką, kurioje ji bus, atidžiai paanalizuokite greta esančių objektų spalvas. Svarbu aiškiai žinoti, ar norite, kad medienos tekstūra liktų matoma. Klasikinė skaidri medienos lazūra yra puikus pasirinkimas tiems, kurie siekia išryškinti natūralią medienos tekstūrą. Tokia lazūra apsaugo, bet palieka matomą medienos tekstūrą.

Norintiems nematomos medienos tekstūros, vertėtų rinktis dengiamuosius medinių namų dažus – jie suteikia ypatingą apsaugą, gerai saugo nuo aplinkos poveikio, o kartu ir uždažo medienos tekstūrą.

Atstovų nuotr./Lauko mediena.
Atstovų nuotr./Lauko mediena.

3 žingsnis – išsirinkite tinkamą produktą: lazūrą, dažus ar alyvą

Prieš paimdami pirmą lentynoje pasitaikiusią medienos apdailos ar apsaugos priemonę, verčiau skirkite laiko trumpiems apmąstymams. Medienos apdailos produkto tipas lemia fizinį paviršiaus ilgaamžiškumą ir atsparumą aplinkai.

Lakai apsaugo nuo kasdienio nusidėvėjimo, UV spinduliuotės ir vandens. Dažai ir beicas siūlo daugybę spalvų variantų tiek vidaus, tiek lauko projektams. Aliejai, tokie kaip tungų, sėmenų ar daniškas aliejai, atrodo natūraliai ir labai pagerina esamą medienos išvaizdą.

Vis dėlto statybinių medžiagų parduotuvės apdailos medžiagų skyriuje ieškant tinkamo gaminio dažnai galima pirmiau prarasti kantrybę, nei rasti tai, ko reikia. „Pinotex“ siūlo viską medienai: nuo aukštos kokybės apsauginių dangų, kurios apsaugo nuo aplinkos poveikio, iki dekoratyvinių dažų, suteikiančių medienai estetinį grožį ir išskirtinį stilių.

„Pinotex“ asortimentas turi trijų kategorijų gaminius: mėlyna spalva kategorizuojamos pusskaidrės priemonės lauke esantiems paviršiams, žydra – dengiamosios priemonės lauke esantiems paviršiams, o ruda – medienos alyva.

Atstovų nuotr./Medinė terasa.
Atstovų nuotr./Medinė terasa.

Žodis Lasur gaminių pavadinimuose reiškia permatomas arba pusskaidres priemones, kuriomis apdorojus paviršių, medienos tekstūra lieka matoma. Žodžių junginiu Wood Paint žymimi dengiamieji medinių namų dažai – jais nudažius paviršių, medienos tekstūros nesimato.

Ką geriau rinktis – pusskaidrę ar dengiamąją apdailą?

Pirmiausia reikia patiems nuspręsti, kokio galutinio rezultato norite, kad medienos tekstūra matytųsi, ar kad būtų padengta?

Visi „Pinotex“ paviršiaus apdailos gaminiai tinka lauke esantiems medinių fasadų paviršiams, lentjuostėms, tvoroms, skliautams, sandėliukams, pertvaroms ir kt. Medienos ilgaamžiškumas priklauso nuo to, kaip ji apsaugota nuo grybinių ydų, todėl nepriklausomai nuo pageidaujamo galutinio vaizdo, medieną reikia apsaugoti sistemiškai.

Pirmiausia reikia įsivertinti paviršiaus būklę ir esant poreikiui medieną įmirkyti biocidiniu gruntu „Pinotex Wood Primer“ arba „Pinotex Base“, kurie saugo medieną nuo pamėlynavimo ir puvinio.

Yra kelios pusskaidrės apdailos galimybės. „Pinotex Extreme Lasur“ – atspariausia ir savaiminio valymosi savybių turinti priemonė, padengianti paviršių pusiau matine danga. „Pinotex Ultra Lasur“ blizga kaip lakas, o „Pinotex Classic Lasur“ – tradicinė matinė medienos apsaugos priemonė. „Pinotex Fence Lasur“ – matinė priemonė su šiek tiek daugiau pigmentų, ji skirta paprastesniems paviršiams (pvz. tvoroms, daržinėms, vartams ir pan.).

Pusskaidre danga paviršių padengia ir apsauginės medienos alyvos „Pinotex Solar Terrace & Wood Oil“ bei „Pinotex Terrace & Wood Oil“. Šie gaminiai visų pirma skirti terasoms ir sodo baldams, tačiau puikiai tinka ir durims, langams ir mediniams fasadams, jie padengia paviršių matine aksomine danga.

Pageidaujantys dažyti dengiamaisiais dažais, gali rinktis iš trijų variantų. Pirmieji du – tai jau minėti savaiminio valymosi „Stay Clean“ savybių turintys ir iki 16 metų išsilaikantys dažai „Pinotex Wood Paint Extreme“ ir hidrofobiniai, pusiau matiniai „Pinotex Wood Paint Aqua“.

Pasirinkus bet kuriuos iš šių dažų, priklausomai nuo medienos paviršiaus būklės, rekomenduojama gruntuoti sukibimą gerinančiu gruntu „Pinotex Wood Paint Primer“.

Trečias puikus pasirinkimas – vandeniniai alkidiniai dažai „Pinotex Wood Paint Duo VX+“, kurie padės sutaupyti ir laiko, ir pinigų, nes paviršiaus nereikės gruntuoti, kadangi tai yra dažai ir gruntas viename.

Atstovų nuotr./Medinė terasa.
Atstovų nuotr./Medinė terasa.

Kaip gauti geriausią rezultatą?

Didžiausią patvarumą padeda pasiekti tinkamas planavimas ir sisteminis sprendimas. Dažant visada reikia tikrinti medienos kokybę (ji turi būti sausa, neapdulkėjusi, nepažeista grybinių ydų, nepamėlynavusi), stebėti oro temperatūrą ir drėgmę, pasirinkti gaminiui ir darbui tinkamus įrankius, reikalingą dengiamo sluoksnio storį ir kt.

Regis, taip gera dažyti šviečiant saulei, tačiau dažai gali išdžiūti per greitai ir dėl to per silpnai sukibti su paviršiumi. Jei pasirinksite tinkamus darbo būdus ir gaminius naudosite sistemiškai, gražiu mediniu paviršiumi galėsite be jokių rūpesčių džiaugtis net iki 16 metų.

Daugiau apie medienos apsaugą ir jai reikalingus produktus rasite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus