Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 11

Kaip apsaugoti augintinius per karščius: svarbūs patarimai

Termometrams kaistant iki raudonumo, svarbu nepamiršti rūpintis ne tik savimi, bet ir keturkojais šeimos nariais. Veterinarai įspėja, kad per karščius netinkamai prižiūrimas gyvūnas gali patirti šilumos smūgį, išsekimą dėl šilumos poveikio ar karščio sukeltus raumenų spazmus. Dalijamės patarimais, kaip naminiams gyvūnams padėti ištverti Lietuvą užplūdusias karščio bangas ir kaip jiems savo pastangomis nepakenkti dar labiau.
Kaitra
Kaitra / 123rf.com nuotr.

Veterinarijos gydytojos Eglės Meškelytės teigimu, šilumos smūgis gyvūnams pasireiškia tuomet, kai jų kūno temperatūra pakyla virš 40 laipsnių. Keturkojį ima krėsti drebulys, jis tampa lėtas ir mieguistas, judesiai tampa nekoordinuoti, gali prasidėti vėmimas, pagausėti seilėtekis išsiplėsti akių vyzdžiai. Pastebėjus šiuos simptomus, gyvūną reikia nedelsiant vežti į veterinarijos kliniką, kur jam bus suteikta būtinoji pagalba.

Pašnekovė pastebi, kad į veterinarijos klinikas dėl šilumos smūgio dažniau kreipiasi didesnių veislių šunų šeimininkai. „Žinoma, rizika tokia pati išlieka visų veislių keturkojams“, – sako veterinarijos gydytoja.

Veterinarijos gydytojos E.Meškelytės patarimai, kaip apsaugoti augintinius per karščius:

1. Kates galima apšlakstyti vėsiu vandeniu, maudyti vandens telkiniuose jų nerekomenduojama. Jei šunys mėgsta maudytis, juos galima atvėsinti upėje ar ežere. Jei tokios galimybės nėra, leiskite pabraidyti po vėsiu vandeniu pripildytą vonią.

2. Jei esate lauke, laiką su augintiniu leiskite pavėsyje, saulės kaitroje būkite kuo trumpiau. Esant poreikiui, gyvūną atvėsinti galite rūsyje ar kondicionuojamoje patalpoje.

3. Jokiu būdu nepalikite gyvūnų automobilyje atvirose automobilių stovėjimo aikštelėse. Pakilus oro temperatūrai, tokių situacijų geriau vengti iš anksto ir važiuojant į prekybos centrą gyvūną geriau palikite namuose.

4. Vasaros metu gyvūno išgeriamo vandens kiekio nenormuoti. Svarbu stengtis, kad vanduo visuomet būtų šviežias, švarus ir neįkaitęs. Vanduo negali būti ir šaltas kaip ledas – tada atsiranda grėsmė gyvūną peršaldyti.

5. Gyvūnų kailio apkirpimas – dar viena puiki išeitis, norint palengvinti tiek šunų, tiek kačių dalią per karščius. Ypač tai aktualu ilgą ir tankų kailį turinčių gyvūnų šeimininkams. Plikai skusti nebūtina, tačiau patrumpinti ir praretinti rekomenduojama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kaitra gali pražudyti jūsų augintinį.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kaitra gali pražudyti jūsų augintinį.

6. Jei gyvūną šeriate kokybišku specialiu ėdalu, ir toliau sekite gamintojo nurodytas rekomendacijas. Normalu, kad vasarą gyvūnai gali norėti ėsti mažiau, dėl to nereiktų išsigąsti.

7. Vasarą gyvūnams iškyla grėsmė būti pamaitintiems iškylų metu, kai jų šeimininkai kepa šašlykus, dešreles. Reikėtų tokį maistą nuo gyvūnų saugoti patiems šeimininkams ir įspėti bičiulius, svečius, kad jie nešertų augintinio patiekalais „nuo stalo“. Dešrelės, šašlykai kepsniai su prieskoniais ir visi kiti žmonių pamėgti vasaros sezono patiekalai – nėra pritaikyti gyvūnų skrandžiams. Gyvūnų organizme gali kilti infekcijų, pasireikšti kiti sveikatos sutrikimai.

8. Jei gyvūną ištiko šilumos smūgis, jį reikia susukti į sudrėkintą rankšluostį ar atvėsinti po šaltu dušu. Svarbu pamatuoti temperatūrą, kad be reikalo gyvūno nešaldytumėte. Šilumos smūgis pavojingas augintinio gyvybei – jei pagalba nesuteikiama laiku ir temperatūra pasiekia daugiau nei 40 laipsnių, gyvūnai gali panirti į komą arba netgi nugaišti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas