Dabar pats laikas pagalvoti, kur ir kaip užsiauginti mėtų, kad savo aromatu malonintų ištisus metus.
Mėtos mėgsta saulėtas vietas ir derlingą, purią dirvą, kurioje netrūktų drėgmės. Nors apskritai jos tokios nereiklios, kad iškęs ir pavėsį, tik tokiu atveju drėgmės joms reikės kur kas mažiau. Idealus variantas – turtingas mineralinių medžiagų juodžemis ir daug drėgmės.
• Kalkėtoje dirvoje jos praras aromatą, o molingoje žemėje skurs.
Mėtų dauginimas, sodinimas ir priežiūra
♦ Mėtas galima dauginti vegetatyviškai, auginiais su 3–5 lapeliais, arba pasisėti.
♦ Galite įsigyti ir jaunų augalų iš specialių parduotuvių, tuomet teliks susodinti.
♦ Sodinti tinkamiausias laikas – balandžio pabaiga ir gegužės pradžia.
♦ Tinkamai paruoškite dirvą. Apie tai plačiau galite paskaityti straipsnyje DARŽININKO PRADŽIAMOKSLIS.
♦ Kai sodinsite, atkreipkite dėmesį į lysves ir drėgnesnėse vietose formuokite jas aukščiau, o sausesnėse – atvirkščiai, mat tokiu atveju jose užsilaikys lietaus vanduo ir ilgiau drėkins kvapiuosius augalėlius. Nors apskritai mėtoms lysvių nė nebūtina formuoti specialiai. Tiesiog jei rasite kur tinkamą kampelį (nebūtinai darže, tiks ir gėlyne), ten ir sodinkite. Tiesa, turėkite galvoje, kad mėtos gana greitai plečiasi, auga ir gali užgožti mažesnius augaliukus ar gėles. Jeigu to netrokštate, turėkite joms skirtą sklypelį, kurį galite aptverti, arba rinkitės vazonus.
♦ Priežiūra nesudėtinga: nepamirškite papurenti dirvos, sausros metu palaistyti, išrauti piktžolių. Dirva tręšiama ankstyvą pavasarį. Jeigu mėtos pas jus sklype auga ne vienerius metus, tuomet apgenėkite jas, kad gražiau vešėtų.
♦ Šaltuoju metu, artėjant rudeniui ir žiemai, mėtas derėtų pridengti šiaudais, lapais ar eglišakėmis. Žinoma, paprastai išgyvena ir nepridengtos. Bet jei mylite savo augalus, kodėl gi jų nepaglobojus? Kitąmet jie už tai atsilygins gražesne ir vešlesne žaluma.
Kaip pasiruošti mėtų šaltajam sezonui
♦ Mėtos duoda derlių jau pirmaisiais augimo metais. Taigi mėgaukitės iš širdies: skabykite jų lapelius ir šviežią naudokite arbatoms, salotoms, mėsos patiekalams, sriubos, jūrų gėrybėms ir žuviai, ankštiniams patiekalams... Tik atminkite, kad karštuose valgiuose mėtų šviežumas ir skonis pradeda nykti, todėl berkite jų tik prieš tiekdamos į stalą.
♦ Mėtos sparčiai vysta karštomis dienomis, todėl šviežias laikykite vėsioje vietoje, susuktas į drėgną rankšluostuką, galite pamerkti į vandenį ar sudrėkinti ir, įdėjusios į hermetinį indą, pastatyti šaldytuve. Jame mėtos šviežios gali būti savaitę ir net ilgiau.
♦ Puiku prisidžiovinti mėtų žiemai, kad galėtumėte mėgautis karšta arbata ar gardinti valgius.
♦ Mėtas geriausia rinkti prieš jų žydėjimą, t. y. liepą, rugpjūtį. Tuo metu augalai būna sukaupę daugiausia naudingųjų medžiagų ir yra maloniausio kvapo bei skonio.
♦ Nupjaukite mėtas iki stiebų ir džiovinkite sausoje, vėsioje vietoje, laikykite sausai, nuo saulės apsaugotoje vietoje. Taip mėtos per visą žiemą išsaugos malonų aromatą.
♦ Jei neturite laiko džiovinti – mėtų galite užsišaldyti. Vėliau beliks tik ištraukti iš šaldytuvo, norint greitai pagardinti patiekalus.
Fotolia nuotr. / Mėtos |
Auginkite ir vazone
Kaip minėjome, mėtos greitai plinta ir dauginasi, tad kai kurie sodininkai mėgėjai jas augina vazonuose. Kadangi mėtos kvapios, žydi, be to, dailiai bei dekoratyviai atrodo, pasodintos vazonuose sukuria išties akiai malonų vaizdą.
Jei galimybės sodinti darže ar sode neturite, auginkite mėtas vazonėliuose ar loveliuose savo balkone ar tiesiog ant palangės: tik nepamirškite laiku palaistyti, papurenti žemės, ir galėsite džiaugtis aromatingu mėtų derliumi!