Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti tinkamą vejapjovės robotą?

Robotų vejapjovių populiarumas Lietuvoje neblėsta – jie yra ypač vertinami dėl sodo priežiūrai sutaupomo laiko, tačiau norint išsirinkti įrenginį, atitinkantį savo poreikius, reikėtų žinoti kelis esminius kriterijus.
 „Automower®“  vejapjovės robotas
„Automower®“ vejapjovės robotas / Gamintojo nuotr.

Gegužės 30 d., 2024. Robotai vejapjovės jau įsitvirtino Lietuvos sodo technikos rinkoje, o pirkėjai vertina vejapjovių teikiamą patogumą bei sutaupomą laiką. Visgi, renkantis robotą vejapjovę, svarbu įvertinti kelis esminius veiksnius, kad įrenginys atitiktų visus poreikius ir lūkesčius. Vejos technikos ekspertas dalinasi patarimais, kaip išsirinkti savo sodui ar kiemui tinkamiausią įrenginį ir kaip išvengti vagysčių.

Įvertinti pjaunamos vejos dydį ir statumą

Pasak „Husqvarna Lietuva“ produktų specialisto Simo Bairašausko, prieš įsigyjant naują įrenginį pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į savo vejos plotą ir pasirinkti tokio galingumo robotą vejapjovę, kuris galėtų pjauti reikiamo dydžio veją. Jei veja yra nelygi ar joje yra krūmų, vertėtų rinktis didesnio pajėgumo įrenginį. Kitas svarbus aspektas – įvertinti savo vejos statumą. Nuo provėžų ir ratų dydžio priklauso, kaip lengvai įrenginys įveiks stačius šlaitus – kai kurie vejapjovių modeliai yra pajėgūs įveikti ir 45 proc. statumo šlaitus. Robotai vejapjovės dirba ir lyjant, todėl rekomenduoja rinktis įrenginį su gera trauka ir galingais ratais.

Jei sodo ar kiemo išplanavimas yra sudėtingas, jame yra siaurų pravažiavimų ir skirtingo dydžio plotų, vejos technikos ekspertas pataria rinktis „Automower® NERA“ serijos belaidį robotą vejapjovę. S. Bairašausko teigimu, šis vejos robotas geba lengvai ir tiksliai įveikti nelygų reljefą, ankštus kampelius, visus didelės ir sudėtingos vejos šlaitus.

Ekspertas primena, kad norint turėti gerai nupjautus vejos kraštus, reikėtų rinktis įrenginį su „EdgeCut“ funkcija. Šią funkciją turintys modeliai turi specialų vejos kraštams pjauti skirtą pjovimo diską, kuris yra įtaisytas roboto vejapjovės galinėje dalyje. „EdgeCut“ aktyvuojasi, kai įrenginys priartėja prie fizinio arba virtualaus kontūro. Priartėjus prie kontūro, vejapjovė savo galine dalimi atliks sukimąsi braukiant per žolę, kad tokiu būdu diskas pjautų išilgai kontūro. Esant poreikiui, funkcija gali būti išjungta.

Svarbiausia – saugumas

Robotų vejapjovių kainos svyruoja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų, tad prieš įsigijant naują įrenginį, reikėtų įsitikinti, kad jis turi reikiamas saugumo sistemas, padėsiančias išvengti vagysčių.

„Prieš pirkdami, patikrinkite ar jūsų robote vejapjovėje įrengtas PIN kodo užraktas, signalizacija ir, idealiu atveju, GPS sekimo sistema. Jei vagystė visgi įvyko, reikėtų iškart apie tai pranešti prekybos atstovui, kuris įtrauks pavogtą žoliapjovę į juodąjį sąrašą, todėl ateityje jos techninis aptarnavimas bus negalimas“, – pabrėžė S. Bairašauskas.

„Automower®“ serijos robotai vejapjovės nuolat testuojami, kad atitiktų reikalavimus ir užtikrintų naudotojų, vaikų ir augintinių saugą. Įrenginys yra sukurtas taip, kad sąlyčio su peiliais rizika būtų minimali – pakeltas arba apverstas jis automatiškai sustoja, taip pat geba aptikti ir vengti ant vejos esančių objektų ar kliūčių.

Nors gali atrodyti akivaizdu ir neretas pirkėjas apie tai net nesusimąsto, prieš įsigijant naują robotą vejapjovę reikėtų įsitikinti, kad įrenginys yra patogus ir suprantamas naudoti. Patariama pažiūrėti į ekraną ir įsitikinti, kad jis yra aiškus ir po jį lengva naršyti. Nepatogu, kai tenka skambinti į techninės priežiūros dirbtuves vien dėl to, kad sunku suprasti, kaip veikia vejapjovės sistema. Sezono metu vis tik dažnai patiems reikės keisti laikmačio nustatymus ir vejos pjovimo ilgį. Galiausiai, reikėtų įvertinti, ar šalia yra lengvai pasiekiamos remonto dirbtuvės. Tai svarbu, norint užtikrinti greitą ir kokybišką techninę priežiūrą bei taisymą.

Vejapjovių tendencijos Lietuvoje

„Mūsų duomenimis, pasaulyje daugiau kaip 3,5 milijono gyventojų patiki savo vejų priežiūrą „Automower®“ robotams vejapjovėms. Ne išimtis ir Lietuva - kasmet vejos priežiūrą patinkinčių robotams vejapjovėms gyventojų skaičius auga. Vis daugiau mūsų prekės ženklo vejos robotų matome dirbančius ne tik šalia privačių namų, bet ir viešose erdvėse, prižiūrinčius įmonių teritorijas ir panašiai“, – sako S. Bairašauskas.

Vienas iš robotų vejapjovių modelių, sulaukęs išskirtinio pirkėjų dėmesio, yra „Automower® 405X“. Technologiniu požiūriu tai itin pažangus gaminys, vejos robotų kartelę kilstelėjęs į naują lygmenį – jis net užsitarnavo vejų pjovimo „Lamborghini“ vardą.

Ypatingo populiarumo sulaukė „NERA“ serijos robotai, galintys veikti ir be kontūro kabelio, jei pasirenkama papildoma įranga ir belaidis vejos kontūro užfiksavimas – tokiu atveju robotas vejapjovė veikia naudodamas palydovinę sistemą.

Robotas vejapjovė yra nemažai kainuojantis pirkinys, todėl neretas pirkėjas pasinaudoja finansavimo galimybe. Finansinių technologijų bendrovės „Inbank“ Lietuvos filialo duomenimis, susidomėjimas finansavimo paslauga vejapjovėms įsigyti ženkliai išauga balandžio ir gegužės mėnesiais. Vidutinė finansavimo suma tiek pernai, tiek ir šiemet yra ta pati – 1400 eurų, o vidutinis finansavimo terminas yra 24 mėnesiai.

„Inbank“ nuotr./„Inbank“ pardavimų grupės vadovas Donatas Mickus
„Inbank“ nuotr./„Inbank“ pardavimų grupės vadovas Donatas Mickus

„Klientui pageidaujant gali būti finansuojama ir ne visa įrenginio kaina – dalis sumos gali būti sumokama iš karto pardavėjui, o likusi dalis paskirstoma per pageidaujamą išsimokėjimo terminą. Pirkėjams taip pat svarbu žinoti, kad visuomet gali atsiskaityti anksčiau laiko ir nemokėti ateities palūkanų, o sutarties grąžinimas prieš terminą neturi jokių papildomų mokesčių,“ – sakė „Inbank“ pardavimų grupės vadovas Donatas Mickus.

Dažniausiai finansavimo paslauga pasinaudoja vedę ir šeimas turintys 25-55 metų amžiaus asmenys. Pasiskirstymas per lytis yra labai panašus – moterys yra lygiai taip pat linkusios rūpintis sodo technika ir investuoti į vejos priežiūrą. Lyginant su pernai metų tuo pačiu periodu, labiausiai finansuota suma augo Klaipėdos bei Tauragės apskrityse – atitinkamai 151 ir 125 proc.

Apie Inbank

„Inbank“ yra ES bankininkystės licenciją turinti finansinių technologijų bendrovė, kuri jungia prekybininkus ir vartotojus siūlydama naujos kartos finansavimo sprendimus. Finansų sektoriuje „Inbank“ veikia nuo 2010 metų. Banko paskolų portfelis šiuo metu siekia 1.03 mlrd. eurų. Bendradarbiaudamas su daugiau nei 5 400 prekybininkų, „Inbank“ teikia lizingo, vartojimo paskolų ir indėlių paslaugas Lietuvoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje ir Čekijoje, taip pat priima indėlius iš Vokietijos, Austrijos, Suomijos ir Nyderlandų. „Inbank“ obligacijos kotiruojamos Talino vertybinių popierių biržoje „Nasdaq“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito