Prieš pradėdamos dezinfekuoti ir valyti namus pačių pasigamintais valikliais, turėtumėte atkreipti dėmesį į kai kuriuos ypatumus:
♦ Įsitikinkite, kad naminės dezinfekcinės priemonės nepažeis valomų paviršių. Pavyzdžiui, marmuras ar granitas turėtų būti valomi tik jiems skirtais specialiais valikliais.
♦ Naminiams valikliams gaminti geriausia rinktis šviežias ar džiovintas, chemikalais neapdorotas žoleles.
♦ Namines dezinfekcines priemones patogiausia supilti į didesnio dydžio buteliukus su purkštuvu.
♦ Savos gamybos valiklius galėsite naudoti įvairiems paviršiams, durų rankenoms, šviesų jungikliams ir pan., tik ne audiniams ar apmušalams, nebent esate įsitikinusios, kad jiems nieko nenutiks, nepakis spalva ir kt.
Dalijamės receptais, kaip pasigaminti keletą veiksmingų naminių dezinfekcinių priemonių:
1. Sumaišykite 3 puodelius vandens su ¼ puodeliu vandenilio peroksido, 2 valg. š. citrinų sulčių, įlašinkite 10 lašų arbatmedžių eterinio aliejaus. Viską gerai suplakite ir naudokite paviršiams valyti.
2. 0,5 l butelį pripildykite vandens ir įlašinkite po 20 lašų levandų ir arbatmedžių eterinių aliejų. Gerai suplakite.
3. Levandų žiedlapius, mėtas, rozmarinus, šalavijus lygiomis dalimis suberkite į 1 l stiklainį (žolelės gali būti šviežios arba džiovintos). Jos turėtų užimti maždaug pusę stiklainio. Užpilkite žoleles iki viršaus obuolių actu, stipriai užsukite ir palikite stiklainį ant palangės šešioms savaitėms. Nepamirškite prieš naudojimą perkošti!
4. Puodelį vandens sumaišykite su puodeliu acto, įlašinkite 5 lašelius greipfrutų sėklų ekstrakto, 10 lašų citrinų eterinio aliejaus. Viską gerai suplakite ir supilkite į butelį.
5. 1 l talpos stiklainį užpildykite citrusinių vaisių žievelėmis: tinka apelsinų, žaliųjų ir geltonųjų citrinų, greipfrutų. Užpilkite viską actu ir palikite stiklainyje keturioms savaitėms. Periodiškai vis pakratykite jį. Perkoškite. ¼ butelio užpildykite gautu citrusinių vaisiu actu, o likusią dalį – vandeniu. Prieš naudodamos suplakite.
6. Čiobreliai padės ne tik gydantis peršalimą. Užvirinkite 2 ½ puodelio vandens, įberkite saują džiovintų ar šviežių čiobrelių. Ant mažos ugnies virinkite juos kelias valandas. Palikite atvėsti, paskui perkoškite. Gautą skystį supilkite į butelį, o pabaigai šiek tiek šlėktelėkite acto.
7. Sumaišykite actą ir vandenį lygiomis dalimis. Supilkite viską į butelį ir prieš naudojimą suplakite.