2016 12 25

Kaip pasirinkti taures įvairiems gėrimams?

Dažnai šeimininkei serviruojant stalą kyla klausimas, į kokias taures pilti raudonąjį ir baltąjį vyną, šampaną ir kt. Pasak žinovų, kiekvienas gėrimas, ypač vynas, yra geriamas iš tam tikros taurės, kad atsiskleistų aromatas ir savitas skonis.
Karštas vynas
Karštas vynas / „Fotolia“ nuotr.

Baltasis vynas pilamas į mažesnio tūrio tulpės žiedo formos taures aukšta kojele – už jos laikant ranka nešildo gėrimo. Baltąjį vyną įprasta patiekti 10–12 °C, pilama ne daugiau kaip trečdalis taurės (85–100 g).

Raudonasis vynas pagal etiketą tiekiamas 18 °C temperatūros didesnėse, platesnėse ir gilesnėse tulpės žiedo formos taurėse. Į taurę pilama 100–150 g gėrimo.

Fotolia nuotr./Vyno taurės
Vyno taurės / Fotolia nuotr.

Sausą putojantį vyną ar šampaną priimtina tiekti aukštose siaurose tulpės žiedo formos taurėse, saldų putojantį vyną – fleitos formos taurėse (ilgai neišgaruoja gėrimo burbuliukai). Į taures pilama iš lėto, kelis kartus, kad gėrimas neišbėgtų per kraštus. Pripildoma ¾ taurės.

Tokiose taurėse galima tiekti ir įvairius kokteilius bei aperityvus su šampanu ar kitokiu putojančiu gėrimu.

Fotolia nuotr./Taurės su gėrimu.
Taurės su gėrimu. / Fotolia nuotr.

Konjakas ir brendis paprastai tiekiami klasikinėse lašo ar burbulo formos taurėse žema kojele. Pilama tiek, kad pavertus taurę ant šono gėrimas neišsilietų. Galima tiekti ir viršuje išplatėjančiose tulpės žiedo formos taurelėse, jose gėrimo turi būti ne daugiau kaip 20 ml.

fotolia.com nuotr./Konjakas
Konjakas / fotolia.com nuotr.

Pagal stalo etiketą, degtinei, vaisių, uogų, žolelių trauktinėms tiekti tinkamos maždaug 20–50 ml tūrio taurelės arba stiklinaitės. Fleitos, miniatiūrinio bokaliuko ar kitokios formos. Gėrimo pripildoma daugiau nei du trečdaliai taurelės.

fotolia.com nuotr./Taurelės
Taurelės / fotolia.com nuotr.

Grogas, punšas ar krušonas geriamas iš storasienių karščiui atsparių stiklinaičių žema kojele ir ąsele.

fotolia.com nuotr./Karštas vynas
Karštas vynas / fotolia.com nuotr.

Vermutas – iš piltuvėlio formos maždaug 75 ml tūrio taurės, o saldus kokteilis – iš tos pačios formos kiek didesnės.

„Shuterstock“ nuotr./Martinio kokteilis
Kokteilis / „Shuterstock“ nuotr.

Daugiau naudingų patarimų šeimininkėms ieškokite naujausiame šventiniame žurnalo „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalas „Ji“ (51 nr.)
Žurnalas „Ji“ (51 nr.) / Redakcijos archyvo nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Artėja LEA kvietimas įsigyti naujus šilumos siurblius su kompensacija
Reklama
„BITmarkets“ parodoje „Next Block Expo“ laimėjo apdovanojimą už geriausią klientų aptarnavimą
Reklama
Verslo civilinė atsakomybė: kokių sričių įmonės ją patiria dažniausiai ir kodėl?
Reklama
Amžėjimas nėra nuosprendis: kas gali padėti išlaikyti energiją ir jaunystę?