Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 30

Kaip pažaboti pavasarines šalnas: priemonės, kurios padės sumažinti jų žalą

Artėja visų laukiamas pavasaris, o su juo – ir augalų siaubas šalnos. Jos gali pridaryti nemažai žalos mūsų augalams: gali atsirasti įtrūkimų medžių žievėje, jautresnių augalų organai gali nušalti, o šaknys sutrūkinėti.
Augalų apsauga šaltuoju metu
Augalų apsauga šaltuoju metu / 123RF.com nuotr.

Šie procesai įvyksta dėl to, kad augalų ląstelėse esantis vanduo užšąlą, o tada šildanti saulė atitirpina ir jos plyšta. Dėl pašalimo galime netekti tų metų derliaus arba galima augalo žūtis. Norint šių padarinių išvengti, reikėtų stebėti orų prognozes ir pagal jas ruoštis. Ką ir kada daryti, patarimais dalijasi „Tado ūkio“ medelyno savininkė ir kraštovaizdžio dizainerė Kristina Cvilikienė.

Geras vietos sodui parinkimas – pusė darbo

Jei dar tik planuojate įsirengti sodą, atkreipkite dėmesį į vietą. Vaismedžiai ir vaiskrūmiai geriausiai auga aukštesnėse vietose, o ne daubose, kuriose kaupiasi šaltas oras ir drėgmė. Taip pat atsižvelkite į tos vietos dirvožemį, jei jis sunkus ir molingas – didelė tikimybė, kad bus užmirkimas, kuris pakenks augalo šaknims.

Jei nuspręsite sodinti molingame dirvožemyje, kaskite didesnę duobę ir ją užpildykite durpių, puraus komposto ir smėlio mišiniu ir tik tada sodinkite augalą. Jei toje vietoje kaupiasi vanduo, rekomenduojame sodinti į dirbtinai suformuotą kalniuką iš durpių, komposto ir humuso, taip apsaugant augalo šaknis.

„Tado ūkio“ pav./Durpės, žemės, kompostas, humusas
„Tado ūkio“ pav./Durpės, žemės, kompostas, humusas

Augalams labiau patinka užuovėja, kur vyrauja silpnesni vėjai. Jei jūsų sklypas didelis ir atviroje teritorijoje, darykite vėjo barjerus. Juos galite daryti iš keliomis eilėmis susodintų visžalių augalų, o už jų jau sodinti ir jautresnius šalčiui augalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas