Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 15

Atmintinė: kaip per karščius laistyti augalus, kad jiems nepakenktume

Už lango – tikrų tikriausia vasara, tačiau daržininkams, sodininkams ir gėlynų puoselėtojams saulėtos ir itin karštos dienos kelia ir galvos skausmą – tenka dažniau laistyti augalus. Kaip tai daryti tinkamai, kad jiems nepakenktume?
Augalų laistymas
Augalų laistymas / 123RF.com nuotr.

Kodėl atsargesniems reiktų būti saulėtą ir karštą dieną? Vandens lašai sukuria padidinamojo stiklo efektą, todėl saulė augalus gali nudeginti – tokiu atveju ant augalo lapų galime pamatyti apvalius rudus nudegimus. Dėl tos priežasties nepatariama laistyti dieną, vidurdienį, kada saulė yra kaitri, diena giedra ir pan.

Karštą ir saulėtą dieną geriausia laistyti vėlai vakare arba anksti ryte, nes tada saulė negalės pakenkti augalams. Tačiau jeigu neturite galimybės, laistykite ir vidury dienos, nes taip bus geriau, negu iš viso nepalaistyti.

Labai svarbus ir laistymo būdo pasirinkimas, kadangi svarbu, kad kuo daugiau vandens pasiektų šaknis. Todėl rinkitės tokį laistymo būdą, kuris geriausiai aprūpintų šaknis drėgme ir kad kuo mažiau vandens išgaruotų; taip pat patariama nelaistyti iš labai aukštai, o susitelkti į šaknis.

Itin šaltas, ledinis vanduo karštą dieną gali nepatikti augalams ir netgi jiems pakenkti. Jeigu turite galimybę, prileiskite vandens į talpyklą ir palikite. Per dieną jus sušils ir bus puikus pasirinkimas laistyti vakare.

123RF.com nuotr./Augalai balkone
123RF.com nuotr./Augalai balkone

Patariama laistyti gausiai, kadangi paviršinis palaistymas naudos neduos – augalo šaknys taip ir liks neaprūpintos vandeniu, todėl vandens karštomis dienomis netaupykite. Po laistymo galite augalus pamulčiuoti arba papurenti – taip drėgmė išliks ilgiau. Tiesa, neperlaistykite – kur kas daugiau augalų žūva nuo per didelės drėgmės nei nuo per mažo kiekio vandens.

Po laistymo galite augalus pamulčiuoti arba papurenti – taip drėgmė išliks ilgiau.

Labai gerai augalus palaistyti prieš lietų – taip jie bus gausiai aprūpinti vandeniu, kadangi vien tik lietaus vandens šaknims gali ir nepakakti, jis sudrėkina tik dirvos paviršių.

Jeigu dirva labai perdžiūvo, tuomet pirmiausia ją paliekite, palaukite, kol vanduo įsigers ir tuomet laistykite gausiai, kad vanduo pasiektų šaknis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas