Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 25

Kaip teisingai suplanuoti išlaidas Kalėdoms? Padės paprasti patarimai

Seniai supirkote dovanas, suplanavote šventinį meniu, sustygavote savo biudžetą ir liko tik sulaukti Kalėdų? Žavimės, baltai pavydime. O šį tekstą toliau kviečiame skaityti tuos, kuriems aktualu, kaip nepamesti galvos ir apsaugoti savo finansus nuo impulsyvių, neplanuotų ir emocijomis paremtų Kalėdų karštinės išlaidų, rašoma pranešime spaudai.
Šventėms skirtą biudžetą reikia planuoti iš anksto
Šventėms skirtą biudžetą reikia planuoti iš anksto / 123RF.com nuotr.

Finansų konsultantė Diana Marcinkonė daugiau nei septynerius metus padeda privatiems asmenims bei įmonėms išanalizuoti ir suplanuoti savo finansus. Būdama savo srities profesionalė ji siekia, kad kiekvienas klientas su savo pinigais elgtųsi racionaliai ir atsakingai.

Per savo karjerą ji sako mačiusi įvairių situacijų, kai lengvabūdiškai sutikę šventes, vėliau žmonės ilgai jaučia finansines tokio elgesio pasekmes. Todėl ji dalijasi išbandytomis strategijomis, kaip sutikti šventes be asmeninio bankroto.

Asmeninė nuotr./Diana Marcinkonė
Asmeninė nuotr./Diana Marcinkonė

Kada reikia planuoti ir pirkti Kalėdines dovanas?

Finansų konsultantė šypsosi: tai reikėjo padaryti dar spalį. Atsakingai planuojantiems savo finansus yra patariama kalėdinėmis dovanomis pradėti rūpintis likus mažiausiai dviem mėnesiams iki šventės.

„Kai kurie žmonės apie šventes ir dovanas pradeda galvoti vos prasidėjus naujiems metams. Racionalu ir finansiškai atsakinga yra kas mėnesį atsidėti tam tikrą sumą, kuri būtų skirta šventėms ir dovanoms. Paprastai rekomenduojama kas mėnesį atsidėti po 2-3 procentus nuo gaunamų pajamų. Tada suma kaupiama palaipsniui ir neišbalansuoja biudžeto šventiniu laikotarpiu“, – teigia D.Marcinkonė.

Ji pati augo šeimoje, kurioje finansai buvo planuojami labai atsakingai, todėl jau yra įsigijusi kelias dovanas, taip pat suplanavusi šventinį biudžetą. Tačiau finansų konsultantė ramina tuos, kurie dar neturėjo laiko apie tai net pagalvoti. Net ir likus mėnesiui iki švenčių dar galima įgyvendinti kelias strategijas, kurios apsaugos nuo neracionalaus išlaidavimo.

  • Įvertinkite turimą biudžetą

D.Marcinkonė pirmiausiai rekomenduoja peržiūrėti savo biudžetą ir išskaidyti jį į kelias pagrindines dalis: privalomi finansiniai įsipareigojimai, būtinosios ir nebūtinosios išlaidos. Pirmųjų dviejų dalių liesti negalima – jos yra skirtos privalomiems finansiniams įsipareigojimams – paskoloms, lizingams, mokesčiams ir pan.

„Antrojo būtinumo išlaidos yra tai, ko galime atsisakyti. Būtent iš jų dalies ir reikėtų pirkti dovanas, maistą ar kitus šventinius atributus. Labai svarbu įvertinti ir aiškiai apsibrėžti, kokią sumą galėtumėte skirti, kad būtų patenkinti pagrindiniai poreikiai, tačiau neviršytos finansinės galimybės“, – sako ji.

Pasak finansų konsultantės, labai gerai pasiteisina strategija susidaryti žmonių, kuriuos norite nudžiuginti dovanomis, sąrašą. Jį reikėtų pasidaryti ne galvoje, o ant popieriaus lapo.

„Prie kiekvieno žmogaus sąraše parašykite ir dovaną, jeigu jau turite ją numatę, arba sumą, kurią planuojate skirti. Kai matysite bendrą vaizdą, bus lengviau paskaičiuoti išlaidas. Kai kurias sumas galbūt sumažinsite arba atvirkščiai, padidinsite, gal kažkurių dovanų atsisakysite. Matant bendrą vaizdą ir išlaidas yra lengviau priimti racionalius sprendimus”, – pataria pašnekovė.

  • Planuokite ne tik pinigus, bet ir laiką

Finansų konsultantė atkreipia dėmesį ne tik į pinigus, bet ir laiką, kurį skiriate dovanų paieškai bei įsigijimui. Dažnas iš mūsų, pagautas Kalėdinės karštinės, neįvertina, kiek daug laiko užtrunka kelionės iki prekybos centrų, dovanų paieškos ir apsipirkinėjimas.

„Neatidėkite dovanų pirkimo paskutinei savaitei, nes patirsite ne tik daug streso, bet ir klausimas, kokios kokybės dovanas įsigysite. Pasidomėkite, kas nudžiugintų jūsų artimuosius, kad nepirktumėte bet ko, kas papuola po ranka. Dabar yra geras laikas, nes vyksta daug išpardavimų, kurių metu galima įsigyti norimus daiktus priimtinomis kainomis“, – pataria moteris.

D.Marcinkonė rekomenduoja pasidairyti ir po elektronines parduotuves. Jose gali būti ypač patogu ir naudinga apsipirkti, jeigu jau žinote, kokio daikto norite.

„Per pandeminę situaciją puikiai išmokome įsigyti daiktus internetu. Tai padaryti ne tik labai paprasta, bet ir, lyginant kainas, galima neblogai sutaupyti. Ypač, jeigu matote, kad dovanos gali būti tinkamos platesniam ratui žmonių, galima įsigyti jas didesniu kiekiu. Svarbiausia, neprisipirkite per daug“, – įspėja ji.

  • Maistas: nepamirškite saiko

Tikriausiai ne kartą yra tekę matyti nuo maisto lūžtančius šventinius stalus, kai šeimininkė neįvertina, kad vakarienę ruošia šeimai, o ne visam kariuomenės būriui.

D.Marcinkonė pastebi, kad žmonės pamiršta į bendrą šventėms skirtą biudžetą įtraukti maistui skirtas išlaidas. Taip pat – išlaidauja daugiau, nei iš tiesų yra būtina.

„Gyvenimas gerėja, mūsų šventinis stalas turtingėja, tačiau žmogus vis tiek turi ribas, kiek gali suvalgyti. Todėl planuodami maistą paskaičiuokite, kiek žmonių dalyvaus, kokių porcijų turėtų užtekti. Pavyzdžiui, per Kūčių vakarienę rekomenduojama kiekvieno patiekalo suvalgyti vos arbatinio šaukštelio dydžio“, – dalijasi patarimais finansų specialistė.

  • Neužkibkite ant nuolaidų kabliuko

Šventiniu laikotarpiu netrūksta reklamos, įvairių pasiūlymų, nuolaidų ir akcijų. Tačiau D.Marcinkonė pataria stengtis susilaikyti nuo spontaniško elgesio: siūlo – perku.

„Akcijomis ir nuolaidomis tikslinga pasinaudoti, jeigu tai yra ilgo galiojimo prekė arba tokia, kuri žinote, kad tikrai pravers. Pavyzdžiui, kavos pupeles tikrai sunaudosime, tačiau jeigu įsigysite per daug maisto, kuris genda ar daiktų, kurie bus retai naudojami, tokiu atveju verta pasverti ar tikrai verta pirkti net ir su didele nuolaida“, – atkreipia dėmesį finansų konsultantė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre
  • Dovanos – džiaugsmui, ne pasipuikavimui

Tikriausiai ne vienas yra patekęs į situaciją, kai gauna dovaną nuo žmogaus, kurio nebuvo įtraukęs į savo dovanų gavėjų sąrašą. Tokioje situacijoje daugelis pasijunta nejaukiai ir jaučiasi skolingas. Diana pataria mokytis priimti dovanas ir, vietoje paskutinės minutės blaškymosi po parduotuves ieškant papildomos dovanos, verčiau nuoširdžiai padėkoti.

„Kai gauname dovaną, kurios nesitikėjome, jaučiamės įpareigoti. Tačiau nepamirškite, kad padėka kitam žmogui gali būti šypsena, nuoširdus laiškas ar nusiųstas atvirukas. Nežinodami savo finansinių galimybių ir stengdamiesi apdovanoti kuo daugiau žmonių, dažnas išsimušame iš vėžių ir išleidžiame daugiau nei leidžia piniginė. Todėl būtų labai sveikintina laikytis savo plano“, – pataria moteris.

Jeigu šeimoje ar kolektyve yra tradicija keistis dovanomis, tuomet būtų labai pravartu numatyti sumą. Tokiu būdu galima išvengti nejaukių situacijų, kai viena dovana būna ženkliai brangesnė už kitą.

  • Kitos alternatyvos: galima ne tik pirkti

Jeigu jūsų šventinis biudžetas yra kuklus, gali būti ir kitų būdų, kaip nudžiuginti brangius žmones. Turintys laiko gali pagaminti savo rankų darbo dovanas, iškepti imbierinių sausainių ar kitaip nustebinti.

„Esame užmiršę apie tvarias dovanas. Juk iš tiesų – per šventes yra svarbiausia dėmesys ir jūsų skirtas laikas. Taip pat pagalvokite, galbūt turite namie daiktų, kuriems galite suteikti antrą galimybę. Mes, lietuviai, turime prietarų, kad negalima perdovanoti dovanų, tačiau viskas yra tik mūsų galvose. Galbūt tikrai kažkam iš artimųjų reikia šilto šalio, kurio nebuvote nei karto užsidėję, nes netiko spalva“, – šypsosi D.Marcinkonė.

Galbūt turite namie daiktų, kuriems galite suteikti antrą galimybę.

Tiesa, jeigu nusprendėte perdovanoti kokį nors daiktą, prisiminkite nuo ko jį esate gavę. Surasti naują šeimininką nenaudojam daiktui yra gerai, tačiau jis vis tik neturėtų grįžti atgal pas dovanotoją – tai jau būtų nepagarbu.

Ar galima skolintis dovanoms?

Šiuo klausimu D.Marcinkonė griežta – atsisakyti savo gerovės dėl kitų džiaugsmo – nėra nei finansiškai išmintinga, nei atsakinga. Išimtį galima būtų daryti tuomet, jeigu tai yra vertinga dovana sau, pavyzdžiui, kelionė ar koks nors brangesnis reikalingas daiktas. Tokiu atveju galima pasiskaičiuoti ir pasižiūrėti, kaip dovanos įsigijimas paveiks biudžetą. Visais kitais atvejais skolintis dovanoms nerekomenduojama.

„Auksinė taisyklė, kuri disciplinuoja žmones – reikia turėti labai aiškų tikslą ir jį įsivardinti. Tokiu atveju žmogus tampa labiau disciplinuotas, atsakingiau planuoja finansus ir mažiau spontaniškai išlaidauja. Pavyzdžiu – svajojate apie kelionę. Užsirašykite konkrečią šalį ir kokios sumos jums reikia. Kai išsigryninsite savo tikslą ir energiją nukreipsite jo įgyvendinimui, dings noras dairytis į šalis“, – neabejoja pašnekovė.

Partnerio nuotr./Kalėdinės dovanos
Partnerio nuotr./Kalėdinės dovanos

Tai nuo ko pradėti?

Jei dar neturite dovanų ir nesate suplanavę švenčių biudžeto? Štai ką reikėtų padaryti nedelsiant:

1. Numatykite sumą, kurią galite skirti dovanoms.

2. Sudarykite sąrašą į kurį įtraukite žmones, kuriuos norėsite pasveikinti, numatykite dovaną arba tam tikrą sumą, kurią galite išleisti.

3. Atlikite sąrašo reviziją: pažiūrėkite ar jūsų planai neviršija finansinių galimybių.

4. Įsigykite dovanas ne vėliau nei likus 2 savaitėms iki švenčių. Pasidairykite po elektronines parduotuves.

5. Suplanuokite šventinį meniu. Numatykite biudžetą ir jam.

6. Pasitelkite kūrybingumą – paieškokite alternatyvų materialioms dovanoms.

7. Kai pajusite, kad įsisukote į Kalėdų karštinę, priminkite sau, kad šventės praeina, o skolos – lieka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas