Buitinės technikos priežiūros ekspertai ir profesionalūs virėjai atskleidžia, kaip patys rūpinasi savo kaitlentėmis, kokius puodus renkasi ir ką daro, kai ant kaitlentės paviršiaus patenka maisto likučiai.
Būtinas vėdinimas
Beveik dešimtmetį virtuvės paslapčių lietuvius mokantis italas Gian Luca Demarco, „Kulinarijos studijos“ Vilniuje vadovas, skaičiuoja iš viso turintis septynias kaitlentes: šešios iš jų – studijoje, kur nuolat verda darbas, dar viena – namuose, kur irgi prisieina gaminti.
„Kasdien gaminu ypač daug, todėl ir kaitlenčių daug prisireikia. Visos mano turimos kaitlentės tvarios, tarnauja ilgai ir patikimai, nepaisant to, kad kiekvieną dieną veikia net po kelias valandas.
Man aktualu didesnės kaitlentės, nes dažnai vienu metu gaminu kelis patiekalus – reikia sutalpinti po kelis puodus. Gaminant tokiais kiekiais svarbu, kad temperatūra būtų tolygi“, – sako G.L.Demarco, kurio beveik visos kaitlentės yra indukcinės.
Buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis atkreipia dėmesį, kad kaitlentės funkcionalumas priklauso ne tik nuo papildomų funkcijų, tačiau ir įmontavimo – taisyklingas įmontavimas lems sklandų veikimą. „Reikia atsižvelgti į paprastas montavimo rekomendacijas – oro cirkuliaciją. O tam kartais užtenka palikti nedidelį 2 mm tarpelį tarp stalviršio ir spintelės ar stalčiaus“, – sako ekspertas.
Pataria rinktis puodus be emalio
Antras svarbus elementas, gaminant maistą, yra kaitlentės ir indų dermė. G.L.Demarco sako, kad ant indukcinių kaitlenčių puodai ir keptuvės greitai įkaista, nes yra veikiami elektromagnetinėmis bangomis, tad gaminimas trunka gerokai trumpiau. Tačiau tai turi savo kainą – reikia dėmesingai rinktis indus.
„Puodų yra begalė rūšių. Geriausia – metaliniai, plokščiais dugnais. Taip pat galima naudoti ir emaliu padengtus, senesnius puodus, tačiau asmeniškai to nelabai rekomenduočiau – nutrupėjęs emalis gali pakenkti kaitlentės paviršiui“, – sako G.L.Demarco. Tinkamas puodas turės specialų „spiralės“ formos ženklą, tačiau tokį atskirti galima ir dar paprasčiau – puodas tiks, jei prie jo dugno lips magnetas.
Pasak buitinės technikos eksperto P.Gendvilio, retas žino, kad, priklausomai nuo naudojamo kaitlentės režimo, priklauso ir puodų bei kaitlentės paviršiaus sąveika. „Jei gaminate ypač aukštoje temperatūroje, vadinasi, nustatę „turbo“ režimą, nerekomenduojama puodo ar keptuvės nuo kaitlentės patraukti staiga. Tai irgi gali pakenkti kaitlentei. Geriau jau pirma sumažinti temperatūrą ir tada patraukti puodą, arba nustatyti pauzės režimą“, – patarimais dalijasi specialistas.
Vietoje valiklio – šluostė
Trečias dalykas, kuris svarbus kaitlentės ilgaamžiškumui, yra jos higiena. G.L.Demarco sako, kad, ko gero, būtų klaida pastačius puodą ant kaitlentės nueiti pažiūrėti filmo ar ką daro vaikai – patiekalas gali spėti prisvilti.
„Tačiau jei puodas nuverčiamas arba patraukiamas į šoną, kaitlentė išsijungia. Tas pats atsitinka, jei apliejamas valdymo skydelis – kaitlentė išsijungia, taip apsaugodama nuo didesnių nemalonumų: išbėgusio maisto ar prisvilimo“, – situacijomis virtuvėje dalijasi G.L.Demarco.
Anot P.Gendvilio, prižiūrėti kaitlentės paviršių nesudėtinga: „Dėl indukcinės technologijos, norint nuvalyti kaitlentės paviršių nereikia naudoti beveik jokių chemikalų. Išbėgęs skystis neprisvyla prie kaitlentės paviršiaus, nes jo temperatūra tiesiog per žema, todėl dažniausiai gana tiesiog perbraukti šluoste.“
Be to, gaivią atmosferą virtuvėje padės palaikyti ir inovacijos. Pavyzdžiui, šiuolaikiškoms indukcinėms kaitlentėms būdinga sąveika su gartraukiu. „Priklausomai nuo kepimo ar virimo intensyvumo, gartraukis automatiškai parenka savo veikimo greitį. Vadinasi, patys gamindami maistą apie gartraukį galime tiesiog pamiršti – tuo jau pasirūpinta už mus“, – sako buitinės technikos specialistas.