Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 16

Kalėdinio stalo dekoras: idėjos, kurioms neteks išlaidauti

Stalo dekoras Kalėdų proga gali įnešti į jūsų namus itin daug jaukumo ir bendrystės, ypač, jeigu tai darysite kartu su visa šeima ar mylimais artimaisiais. Tačiau nuo ko pradėti?
Kalėdinio stalas dekoras
Kalėdinio stalas dekoras / 123RF.com nuotr.

Ne bėda, jeigu neturite įgūdžių, patirties ar net manote, jog namuose nė su žiburiu nerasite kalėdiniam stalui tinkamų dekoracijų. Dekoro meistrė Skaistė Vaišnoraitė-Blusienė, mylinti interjerą ir sendaikčius, dalinasi savo patarimais ir priduria, kad pirmiausia, ką turime padaryti, peržiūrėti, kokius daiktus turime savo namuose.

„Apsidairykite, ką galime panaudoti iš turimų daiktų. Štai stalo dekorui galite pasitelkti tuos pačius eglutės žaisliukus, kad išlaikytumėte vientisą stilių. Net ir maistas gali būti dekoras – meduoliai, sausainiai ar imbieriniai nameliai, virstantys tikrais kalėdiniais miesteliais.

123RF.com nuotr./Kalėdų stalo dekoras
123RF.com nuotr./Kalėdų stalo dekoras

Tarkime, pasirinksite raudoną spalvą, tad akcentais gali tapti granatai, vynuogės, kisielius, raudona želė, dailiame inde supiltas raudonas vynas – tai padės sukurti šventišką vaizdą“, – pasakoja pašnekovė.

Ji priduria, kad pravartu namuose turėti šventinius indus, iš kurių nevalgome kiekvieną dieną. Padengus stalą tokiais indais jau savaime išgausime šventišką vaizdą. „Būtinai užtieskite staltiesę – rinkitės vienspalvę, geriausia, šviesią ar baltą (bet nebūtinai) – taip kasmet galėsite vis kitaip dekoruoti stalą“, – sako Skaistė.

Ji siūlo būtinai atsigręžti į gamtą ir pasinaudoti jos gėrybėmis. Žalios šakelės gali būti puikus pasirinkimas. Ir tai ne tik eglės ar pušų šakos, bet ir kėnio, kadagio, buksmedžio ar amalo šakos.

„Viską siūlau derinti prie jūsų interjero, nes itin moderniam interjerui netiks tai, kas puikiai žiūrėtųsi sodyboje. Moderniame interjere tiks ir įvairūs blizgučiai, žaisliukai, o sodyboje dailiai atrodys džiovinti augalai, smilgos“, – pataria dekoro meistrė.

Apskritai net paprastos šakos iš miško gali tapti puošmena. Galite išlaikyti jų natūralų vaizdą arba nupurkšti spindinčiais – sidabriniais, baltais ar auksiniais – dažais ir net pakabinti virš stalo. Papuošti tokias šakas galite žaisliukais, kankorėžiais ar kuo tik sugalvosite. „Aš kažkada dariau tokiai šakai papuošimus iš skardinių, iš kurių sukūriau varpelius“, – pasakoja Skaistė.

Ji prideda, kad geriausia rinktis vieną spalvą ir bandyti su ja sukurti stalo dekorą, atkreipti dėmesį į stilistiškai panašius daiktus, kuriuos galite panaudoti.

123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras

„Aš pati neįsivaizduoju kalėdinio stalo dekoro be jau minėtos staltiesės, servetėlių ir žvakių. Pastarąsias rinkitės įvairių formų – ilgas, aukštas ar cilindro formos, pasitelkite žvakides, nes jos nuostabiai papuošia stalą“, – sako moteris ir priduria, kad dažnai dekoro elementų, servetėlių ir kitų dalykų galima atrasti parduotuvėse, kuriose kainos nesikandžioja.

Ji prideda, kad visada dailiai atrodys gamtos, žemės atspalviai – balta, žalia, smėlinė spalvos yra puikus pasirinkimas. „Dar labai madingi pinti padėkliukai, kuriuos aš dedu po lėkštėmis“, – pasakoja moteris.

Ką ji patartų tiems, kurie neturi naujausių indų arba šie nevienodi? „Taip galite sukurti dar įdomesnį dekorą, unikalų stilių ir išgauti nuostabų vaizdą. Dėl to tikrai nereikia jaudintis – verčiau pasitelkite savo kūrybiškumą. Be to, senesni indai suteikia dar daugiau žavesio, tad nebijokite derinti skirtingų lėkščių ar kitų stalo rakandų.

Tik gal reikėtų vengti itin kardinaliai skirtingų spalvų ir rinktis to paties tono atspalvius“, – pataria Skaistė ir priduria, kad dekoruojant stalą svarbu išlaikyti simetriją, nepersistengti su papuošimais, kad maistas tilptų ant stalo, o svečiams būtų patogu sėdėti.

Būtent dėl to ji dekoracijas kabina virš stalo – tai ne tik labai gražu, bet ir komfortiška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas