Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 10

Kalėdinis dekoras kitaip: antram gyvenimui prikeltos žaliavos pripildys pakilaus laukimo

Iš žurnalų iškarpų, o gal veltinio skiaučių, gimę žaisliukai eglutei, reklaminės skrajutės, virtusios šventine girlianda, o gal šventiniam įkvėpimui prisikviesti panaudota popierinė dėžutė su citatomis?
Dekoras kitraip
Kalėdinis dekoras kitaip / Asmeninio albumo nuotr.

Kaimynų vaikai šyptels išvydę naują žaisliuką (galima ir iš jau kurį laiką vienišaujančios namų kojinės), o gal mieliau sukurtumėte adventinį žibintą gruodžiui prisijaukinti (ypač, jei spintelėse lindi tuščių uogienių stiklainiukų)?

„Dar nebandytos, tvarios ir širdį glostančios rankų darbo dovanos ir dekoro idėjos neabejotinai nudžiugins ir pažadins kiekvieną švenčių laukimui. Ar esate pasiruošę į šių metų gruodį įsileisti daugiau tikrumo ir tvarumo“, – teiraujasi „Žaliasis taškas“.

Už lango įsiviešpatavus žiemai ir spustelėjus šaltukui, daugiau laiko praleidžiame namuose mėgaudamiesi šiluma, o kartu turime ir daugiau laiko kūrybai. Žiema ir žavi tuo, kad ir progų, kurioms galime kurti ir dekoruoti apstu: ir Kalėdos, ir Naujieji metai. Tik spėk suktis!

Asmeninio albumo nuotr./Kalėdinis žibintas
Asmeninio albumo nuotr./Kalėdinis žibintas

Savomis rankomis sukurtos dekoro detalės ne tik papuoš, sušildys, bet ir padarys gerokai jaukesnius namus, klasę ar mokyklą, bei leis tvariai panaudoti turimas antrines žaliavas: žurnalus, reklaminius lankstinukus, kartonines dėžes ar tekstilės likučius.

Didžiausia licencijuota pakuočių atliekų tvarkymo organizacija „Žaliasis taškas" dalijasi įkvepiančių ir rankoves atsiraitoti kviečiančių tvarių rankų darbo kūrinių pavyzdžiais šaltajam sezonui ir sako, kam pirkti, jei galime pasidaryti patys?

Labiausiai sušildo – rankų darbo dekoras

„Pledų namų" nuotr./Šventinės žvaigždutės iš popieriaus
„Pledų namų" nuotr./Šventinės žvaigždutės iš popieriaus

Į kalėdines dovanas kiekvienas įdedame dalelę savęs ir savo širdies. Labai svarbu ne tik tinkamai parinkti dovaną, bet ir ją dekoruoti, supakuoti, išmoningai įteikti.

Šiek tiek kūrybiškumo, kruopštumo, rankų darbo ir jūsų teikiama dovana tampa dėmesį prikaustančiu objektu. Akį traukiančios dovanos tampa tikru namų stebuklu ir kantriai lūkuriuoja Kalėdų rytmečio.

Tam nuostabos stebuklui sukurti tiks įdomesnis dovanų popierius, dekorui naudojami sausi augalai, o gal eglučių ar šakelių elementai, dovanų juostelė, nėriniai, siūlai, lipni juosta, karoliukai ir t.t. Dovanas pakuokite pasirinkę netradicines priemones ir išgausite pačius netikėčiausius derinius.

Žaisliukas – iš kojinės vienišės

Asmeninio albumo nuotr./Žaisliukas iš vienišos kojinės
Asmeninio albumo nuotr./Žaisliukas iš vienišos kojinės

Švelnukas – jaukus žaislas iš vienišos kojinės (būna liūdnų rytų, kai suprantame, jog mūsų mylimiausių kojinių pora ėmė ir išsiskyrė... Kol kas dar nėra aišku, kur susikrovusios daiktus pabėga kojinės, tačiau net ir tokioje situacijoje nereikia liūdėti).

Juk iš likusios vienos galima pagaminti akis džiuginantį žaisliuką, kuris bus mielas namų kompanionas, o gal pasitarnaus, kaip maža šventinė dekoracija ant jūsų puošiamos eglės? Tokio žaisliuko receptas daugiau nei paprastas.

Taigi, jums reikės:

Kojinės vienišės, jos užpildo (tam puikiai pasitarnaus medžiagos atraižos), dviejų sagučių akims, šventinės juostelės, veltinio (uodegytei), siūlo, adatos.

Kaip formuoti: į kojinę pridėkite medžiagų atraižų, kad žaislas išlaikytų savo formą. Žaislą formuokite panašiu principu kaip senį besmegenį – atskirkite dvi dalis – kūną ir galvą. Apatinė zuikio dalis bus didesnė nei viršutinė.

Suformavę zuikio kūną imkitės ausų: likusį kojinės galą įkirpkite, o likusius pakraščius gražiai ir tvarkingai susiūkite.

Kiškučiui ant kaklo galima užrišti kaspinėlį, iš sagučių suformuoti akis, na, o iš veltinio sukurti ir prisiūti uodegytę.

Kalėdinis žibintas iš tuščio uogienės stiklainio

Asmeninio albumo nuotr./Kalėdinis žibintas
Asmeninio albumo nuotr./Kalėdinis žibintas

Tamsiai vakarais namuose itin praverčia palangės šviesuliai. Ypač, jei turite tuščių ir šiuo metu nenaudojamų uogienės stiklainiukų paverskite juos palangės žibintais.

Dekoruoti juos idėjų, kaip ir būdų, labai daug. Taigi, kam pirkti, jei galima suteikti antrą gyvenimą jau turimam daiktui?

Norėdami įtraukti į šventinio pasiruošimo procesą pačius mažiausius, iš anksto pasirūpinkite klijuojamais lipdukais, o jei vaikai didesni, galima paprašyti jų nupiešti šventinių atributų (saldžių lazdelių, kojinių, besmegenių ir pan.) flomasteriais ar pieštukais.

Juos ant stiklainio reiktų tvirtinti klijais. Galima ir namuose pasiruoštais (šiek tiek miltų sumaišius su vandeniu gims puikiausias lipalas).

Visuomet žibintą papuoš šventinė juostelė: spalvas ir formas reikėtų rinktis pagal asmenines simpatijas. Juostelę galima prilipinti stiklainėlio viršuje ir apačioje, galima ir tiesiog surišti.

Na, ir nepamirškite žvakės įkurdinti jau dekoruoti žibinto viduje. Neabejojame, kad jūsų vakarai su šiais žibintais taps kur kas jaukesni.

Žurnalų iškarpos – kaip eglutės žaislai

Asmeninio albumo nuotr./Žiburiuojanti eglutė dovanų maiše
Asmeninio albumo nuotr./Žiburiuojanti eglutė dovanų maiše

Kiekvienas namuose tikriausiai atrastume jau perskaitytų žurnalų, skaičiuojančių paskutines savo valandas. O jei gražiausias iliustracijas juose iškirptumėte ir paverstumėte mažos eglutės žaislais? Tiesa, kiek sentimentaliais, popieriniais.

Savo bičiuliams nepadovanosite naujutėlaičio automobilio ar tik sukurtos išskirtinio dizaino suknelės? Bet visuomet galima dovanoti jų mini versiją. Tegul tai bus jūsų palinkėjimai, pakabinti ant eglutės su mintimi, kad išsipildytų.

Ši idėja gera tuo, kad nepasiekiamų norų ir svajonių nėra. Jei galite iškirpti, padarę skylutę perverti adata su siūlu, teliks pakabinti. Popierinėms iškarpoms tinka viskas: kvepalai, aukštakulniai, papuošalai ir viskas, apie ką tik jūsų artimiausi svajoja!

Medžiaginis žaisliukas – gruodžio žaliaskarei

Asmeninio albumo nuotr./Siūtas žaisliukas eglutei
Asmeninio albumo nuotr./Siūtas žaisliukas eglutei

Galite gaminti širdeles, paukščiukus, eglutes ir viską, ką tik norite matyti ant eglutės. Mes gaminsime trikampę eglutę. Šiam sumanymui labai pravers audinių likučiai.

Ant dvigubo audinio nusipieškite eglutės kontūrą ir ją išsikirpkite. Gavę dvi vienodas iškarpas susiūkite, nepamirškite į vidų pridėti smulkių audinio skiautelių, kad eglutė išlaikytų savo formą.

Tuomet dekoruokite spalvotais karoliukais. Priklijuoti galite karštais klijais. Eglutės viršūnėlėje nepamirškite prisiūti kilpelės, kad būtų žaisliuką kaip pakabinti.

Kitas variantas – įsmeigti pagaliuką, tuomet žaisliukas tampa dar universalesnis, gali papildyto advento vainiko dekorą, atsidurti vazoje ir pan.

Popierinė žvaigždučių girlianda eglutei

„Pledų namų" nuotr./Žvaigždutės eglutei
„Pledų namų" nuotr./Žvaigždutės eglutei

Kaip žaliavą kurti žvaigždutėms galima panaudoti reklamos lankstinukus, turimus žurnalus ar tiesiog turimą kartoną.

Ranka nupiešus norimą žvaigždutės formą ir ją iškirpus, telieka šį veiksmą pakartoti tiek kartų, kiek jums norisi, tiksliau, kokio ilgio girliandą įsivaizduojate.

Vaikai labai mielai padės jums žvaigždutes nuspalvinti. Tam tiks vėlgi pačios įvairiausios priemonės: akvarelė, guašas, pieštukai ar kreidelės.

Jau sukaupus pageidaujamą kiekį žvaigždučių teliks jas sujungti pasitelkus adatą ir siūlą. Sukurta girlianda labai papuoš eglutę ar kitą jūsų norimą namų (tinka ir segti prie užuolaidos, dekoruoti įkvėpimo lentą ir pan.).

Naujiems metams žiburiuojančios citatos

Asmeninio albumo nuotr./Žiburiuojančios citatos
Asmeninio albumo nuotr./Žiburiuojančios citatos

Jums reikės nedidelės dėželės karpytiems popierėliams sudėti. Puiku, jei tokią surasite namuose ir pritaikysite.

Taip pat pravers senas kalendorius. Įprastai juose kone kiekvienai dienai galima surasti pritaikytą citatą. Jas ir siūlytume iškirpti: kuo daugiau tokių rasite, tuo turtingesnis bus jūsų dėželės turinys.

Prieš dovanodami citatų kraitelę draugei pasirūpinkite jos apšvietimu. Magiškai ši dovana atrodo nutvieksta mažų šviečiančių lempelių, o jei dar įteikiate vakare, kai aplink tamsa...

Taip pat vertėtų pagalvoti apie išskirtinį linkėjimą ir jį užrašyti ant dovanojamos citatų dėželės. „Žiburiuojančių metų“, „Kad visuomet surastum kelią tamsoje“ ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas