„Didžiosios metų šventės – laikotarpis, kai norisi dalytis gerumu ir šiluma. Geriausia to išraiška – artimiausiems su meile išrinktos dovanos. Neabejoju, kad šiais laikais, kai aplink tiek daug dirbtinumo ir paviršutiniškumo, paties dovanotojo rankomis pagaminta dovana ne tik mielesnė širdžiai, bet ir gali ne vieną nustebinti“, – sako bendrovės „Arimex“ vadovas Arnas Jurskis. Jis pastebi, kad, ieškant originalių sprendimų, rankų darbo dovanoms puikiai gali pasitarnauti jau nuo senų laikų švenčių akcentu laikomi riešutai. Tai, kad švenčių laikotarpiu riešutai perkami dažniau, įrodo gruodžio pabaigoje kelis kartus padidėjantys riešutų ir džiovintų vaisių pardavimai. Galima spėti, kad šie produktai naudojami ne tik patiekalų, bet ir dovanų gamybai.
Tiems, kurie nori parodyti išskirtinį dėmesį artimiesiems ir nudžiuginti juos rankų darbo dovanėlėmis, štai kelios idėjos, ką galima pagaminti iš beveik kiekvienuose namuose esamų produktų, riešutų ir džiovintų vaisių, na ir, žinoma, meilės artimiesiems:
1 idėja. Suvenyrai iš negliaudytų riešutų
♦ Įvairios rūšies negliaudytus riešutus galima apipurkšti auksiniais ar sidabriniais dažais. Žvilgantys riešutai tinka ne tik stalui dekoruoti – pervėrę juos kaspinu, turėsite originalius eglutės žaisliukus arba dailią girliandą.
♦ Graikiniai riešutai puikiai tinka įvairiems darbams. Suvalgę riešutą, neišmeskite kevalo: į dailiai pusiau perpjautą kevalą įdėkite lapelyje užrašytą palinkėjimą, riešutą tvarkingai užklijuokite ir įteikite dovanėlę artimajam. Linkėjimas būtinai išsipildys! Arba, vos už kelis litus, ant riešuto galima išraižyti palinkėjimą, o išpaišytas ir mažomis megztomis kepurėlėmis padabintas riešutas nudžiugins kiekvieną vaiką.
♦ Mažiesiems turėtų patikti ir iš žemės riešutų pagaminti pakabučiai. Panaudojus dažų, medžiagų skiaučių, vielučių ir kitų smulkių daiktelių, paprastą riešutą galima paversti smagiu švenčių personažu. Pakabutis tinka ne tik vaikams žaisti, bet ir eglutei papuošti.
2 idėja. Arbata su džiovintais vaisiais
Kalėdų metu dovanoti arbatą įprasta. Tačiau ar bandėte draugus bei artimuosius nudžiuginti savos gamybos arbata? Paprastas juodosios ar žaliosios arbatos arbatžoles maišykite su įvairiausiais prieskoniais ir džiovintais vaisiais: spanguolėmis, razinomis, ananasais ar vyšniomis. Sukūrę unikalaus skonio arbatą, dailiai įpakuokite ją į dėžutę arba maišelį, perriškite kaspinu.
3 idėja. Meduje skrudinti riešutai
Šiems skanėstams pagaminti idealiai tinka migdolų arba lazdynų riešutai. Keptuvėje sumaišius truputį sviesto, medaus, aitriųjų paprikų ir žiupsnelį druskos, pakaitinkite 1–2 minutes. Į verdančią karamelę sudėkite riešutus ir kaitindami maišykite 2 minutes. Tuomet sudėkite visą masę į sviestiniu popieriumi dengtą skardą ir apie 15 min. kepkite 170 °C orkaitėje. Perdėkite riešutus į atskirą indą ir leiskite atvėsti, tačiau nuolat maišykite, kad šie nesusilydytų į vientisą masę. Pakavimui tiktų permatomas maišelis arba nedidelė dėžutė.
4 idėja. Karamelinis riešutų pyragas
Originalių ir įkvepiančių švenčių!
Straipsnio šaltinis: RsV agentūra AD VERUM