Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 04

Kapavietė – ne gėlynas ir ne kiemas: kodėl akmens plokštės yra geriausias sprendimas

Nuolatinės kapavietės priežiūros neišvengsime, jeigu ji tinkamai nesutvarkyta, želia piktžolės, samanos, o pamatai suskilinėję. Pasivaikščiojus po kapines matome, kad pastaruoju metu vis daugiau žmonių pasirenka kapavietes uždengti akmens plokštėmis. Sprendimas iš tiesų ne tik estetiškas, bet ir praktiškas. Nuo ko pradėti tvarkyti naują ar seną kapavietę?
Kapavietė
Kapavietė / „Vienuolių akmenys“ nuotr.

„Kapų lankymas – sakralus aktas, skirtas susitikti su mirusiais artimais žmonėmis. Prie kapo parymokime, pasimelskime, prisiminkime brangų žmogų. Buvimas kartu su Anapilin išėjusiu brangiausiu žmogumi yra didžiausia vertybė. Toks turėtų būti mirusiųjų pagerbimas, tačiau neretai į kapines išsiruošiame todėl, kad reikia nuravėti žoles, palaistyti gėles“, – sako Daiva Švobienė, įmonės „Vienuolių akmenys“ pardavimų vadovė.

Neretai žmonės kreipiasi dėl senos kapavietės sutvarkymo – yra seni pamatai, nori tik uždengti nauja plokšte. „Tai klaidingas noras ir štai kodėl. Visada patariu naujai įrengti kapavietę, nes seni pamatai gali būti įtrūkę, be to, anksčiau juos įrengdavo kaip tvorelių pamatą, o akmens plokštėms reikia lygaus, tvirto pamato. Įrengiant naują pamatą dedamos laikomosios sijos. Be to, pamatas turi būti ir su nuolydžiu, kad ant plokštės paviršiaus nesusilaikytų vanduo. Jeigu vis dėlto norėsite palikti senus pamatus, mes negalime suteikti garantijos. Vizualiai gali ir nesimatyti, bet senas pamatas gali būti skilęs ir sugadinti akmens plokštę“, – išsamiai paaiškina Daiva.

Kapavietės įrengimas – visos giminės sprendimas

Dažnai žmonės teiraujasi, kaip įrengti kapavietę, jeigu į ją dar bus laidojama. Pastaruoju metu vis dažniau planuojama mirusiojo palaikus kremuoti ir laidoti urną, tačiau D.Švobienė pataria nepriimti galutinių kategoriškų sprendimų, nes juos kartais gyvenimas pakoreguoja – vyresniame amžiuje žmonės persigalvoja ir pageidauja Anapilin iškeliauti tradiciniu būdu. „Visada sakau, kad jei turite ką laidoti, pagalvokite apie galimybę plokštę pakelti. Tokiais atvejais viena plokštės dalis yra neužsandarinama, montuojama su silikonu, todėl ją pakelti lengva“, – teigia Daiva.

Jeigu planuojate laidoti urną, geriausias sprendimas toje plokštės vietoje įmontuoti puodą gėlėms, o atsitikus nelaimei jį nesunku iškelti.

„Darome kapavietės projektą ir deriname su užsakovais – tai nėra trumpas kelias, nuo pirmo apsilankymo iki kapavietės įrengimo su žmonėmis susitinkame keletą kartu. Atvyksta ne tik vaikai, kurie užsako, atvyksta ir tėvai, seneliai, nes kapavietės įrengimas – visos giminės noras. Sprendimą priima žmonės, o mes tik padedame savo patarimais“, – sako pardavimų vadovė.

Renkantis plokštę, reikia pagalvoti ir apie paminklą, įvertinti bendrą vaizdą. D.Švobienei keista, kad žmonės pirmiausia renkasi paminklą, po to uždengimo plokštę: „Žinoma, paminklas yra svarbu, jį renkasi visa giminė iš didelio asortimento, paminklų kainos svyruoja nuo 200 iki 2000 eur.“

„Vienuolių akmenys“ nuotr./Kapavietė
„Vienuolių akmenys“ nuotr./Kapavietė

Lietuvių noras – ką nors pasodinti, kad žaliuotų ir žydėtų

Pasak „Vienuolių akmenys“ darbuotojos, pastaruoju metu populiarėjantis sprendimas – plokštėmis uždengti ne visą kapą, bet palikti vietos gėlėms. Jeigu akmens plokštėmis uždengiamas visas kapo plotas, dažniausiai žmonės nori įmontuoti puodą ir pasodinti gėlių, ar į vazą pamerkti žiedų.

„Visada patariu, kokių žemių priberti į puodą, kad būtų kuo lengviau prižiūrėti augalus. Puodai dedami ant plokštės ir tai atspindi lietuvių norą, kad ant kapo kas nors žaliuotų, augtų ir žydėtų. Tikrai užtenka vieno ar kelių puodų, kad visą laiką žydėtų gėlės, tuo pačiu išlaisviname save nuo ravėjimo, nereikia kapstyti žemės“, – sako D.Švobienė.

Lietuviai mėgsta kapinėse sodinti medžius, tačiau D.Švobienė norėtų paprašyti gerai pagalvoti prieš priimant tokį sprendimą – juk medžio šaknys praeina pro pamatus ir juos pradeda ardyti. „Neseniai teko matyti puikų sprendimą – į puodą pasodintą svyrantį gluosnį – atrodo daug gražiau nei spygliuotis“, – patarimais dalijasi pardavimų vadovė.

Ne mažiau svarbu tarpusavyje derantys aksesuarai

Bendrą estetinį vaizdą sukuria ne tik kapavietės uždengimas plokšte, priderintas paminklas, bet ir aksesuarai – vazos, žvakidės ir kitos detalės. D.Švobienė pataria pagalvoti – geriau pasirinkti ne tokį didelį paminklą, bet skirti dalį biudžeto aksesuarams: „Kai per Vėlines ar kitomis progomis giminės lanko kapus, kapavietė būna nuklota žvakėmis – atrodo ne tik ne itin estetiškai. Dar reikia nepamiršti, kad žvakės, kurios gali būti su dažais, gadina akmens plokštes. Visada pasiūlau rinktis gerą, kokybišką italų gamybos žvakidę, kurios nenuvers vėjas, stiklas neįtrūks, ją patogu atidaryti ir įstatyti žvakę. Itališka produkcija pasižymi ilgaamžiškumu, o kokybė gerokai lenkia lenkišką.“

Svarbu įsigyti ir kokybiškus vazonus. Itališki vazonai nesutrūkinėja nuo šalčio, todėl daug paprastesnė priežiūra, nekelianti daug rūpesčių.

Kapinių „mados“ keičiasi

D.Švobienė pasakoja, kad per ilgus darbo metus ji pastebėjo, kaip keičiasi kapų tvarkymo mados: „Anksčiau buvo madinga raides ant paminklų iškalti, dabar populiaru įgręžti bronzines raides. Tai ilgalaikis sprendimas, be to, nenublunka.“

Anksčiau daugelis pageidaudavo ant paminklų išgraviruoti kryželius, pavaizduoti rūpintojėlį, dievulį, dabar dažniau renkasi stilizuotus piešinius. „Artimojo žmogaus išėjimas nekelia asociacijų su Dievo kančia – mane tai stebina“, – nuoširdžiai sako D. Švobienė.

Anksčiau buvo populiaru palikti kuo daugiau natūralaus antkapinio akmens, nupoliruoti vieną paminklo šoną. Ši mada išlieka ir dabar.

Dar prieš trejus metus kapinėse daug kur matydavome apvadėlius, tvoreles, dabar dominuoja plokštės.

„Vienuolių akmenų“ darbuotoją labai nustebino, net sugraudino dar viena tendencija – pastaruoju metu vis daugiau jaunų žmonių atranda savo proprosenelių kapus, kurie jau neprižiūrimi ir nori savo lėšomis kapavietes sutvarkyti: „Mane tai labai džiugina, kad jaunimas nori išsaugoti savo šaknis. Netiesa, kad kapų tvarkymas – senelių darbas, mano klientų didžioji dalis – jauni žmonės.“

Kapavietę galima susimažinti

Kaimiškose vietovėse paprastai kapavietės daug didesnės nei miestų teritorijose. Ne visada tuo reikėtų džiaugtis, nes sutvarkyti nestandartinio dydžio kapą kainuoja gerokai brangiau.

„Teko susidurti net su 6 metrų pločio kapaviete, nors joje palaidoti tik keli žmonės. Tokią kapavietę sutvarkyti gana sudėtinga, mes siūlome ją susimažinti iki standartinio dydžio, o likutį plotą užkloti trinkelėmis. Beje, dėl trinkelių reikėtų pasidomėti, ar kapinių administracija jas leidžia kloti“, – pasakoja D.Švobienė.

Vis dėlto, gražiau atrodo, kai gražiai sutvarkyta ne tik kapavietė, bet ir aplinka, tai leidžia prie kapo lengviau prieiti. Pamato šonus taip pat patartina apklijuoti plokštėmis, kad nesimatytų betono, kuris pradeda samanoti, trūkinėti.

Šiuo metu „Vienuolio akmenys“ siūlo nuolaidą standartinio išmatavimo kapavietei: granito plokštės 2,8x2,5 m kainuoja 1400 eur, o įrengimo darbus atlieka visoje Lietuvoje.

Plokštės ne tik gražu, bet ir praktiška

Praktiškiausia rinktis tokias akmens ar granito plokštes, kurios kuo mažiau traukia dulkes ir purvą, todėl visą laiką gražiai atrodo ir reikalauja mažiau priežiūros.

Tarp madingiausių plokščių dominuoja raudonos spalvos akmuo „Aurora“. Žmonės jį dažnai renkasi, nes reikalauja mažiausiai priežiūros, o atrodo gražiai.

Dar viena iš populiariausių plokščių „Orion“ yra melsvos spalvos, „kaip gyvenimo kelias“, pakankamai šviesus.

„Juodos spalvos plokštės atrodo solidžiai, tačiau ant tokio paviršiaus labai matosi dulkės – jeigu norite, kad jos atrodyti gražiai, reikia nuolat valyti. Visada apie tai perspėjame žmones“, – teigia D.Švobienė.

Renkantis plokštę reikia atsižvelgti ne tik į patinkančią spalvą ir raštą, bet ir į kapavietės aplinką – jeigu arti auga medžiai, nuo krentančių lapų ant šviesaus akmens gali likti dėmelių, įžaliuoti. Tokiais atvejais geriau rinktis „Aurora“ arba „Orion“ – šios plokštės netraukia į save vandens.

Lygioje vietoje, kur nėra medžių galima rinktis šviesią plokštę „Viscont white“.

Patyrę akmenskaldžiai dirba visoje Lietuvoje

Akmens plokštės yra ilgaamžės ir gražiai atrodo daug metų. „Vienuolių akmenys“ plokštėms suteikia 2 metų garantiją, bet jeigu kas nors atsitinka pasibaigus šiam terminui, įmonės darbuotojai linkę bendradarbiauti, nes gerbia ir rūpinasi savo klientais.

Įmonė dirba su granito plokštėmis, jas pjausto ir apdirba. „Mes visada suteikiame visą informaciją. Juk akmuo yra „gyvas“ ir gali nutikti visko“, – teigia D.Švobienė.

Granito ir akmens plokštės atsivežamos iš Indijos, taip pat kitų šalių. Jei kapavietė nestandartinio išplanavimo, labai didelė ar mažesnė, reikia pjauti pagal individualius išmatavimus ir tai kainuoja brangiau, nei standartiniai dydžiai. „Mūsų akmenskaldžiai labai patyrę, dirba daug metų. Labai džiaugiamės, kad mūsų komanda nesikeičia, ilgus metus visi dirbame kartu“, – akcentuoja pardavimų vadovė.

Ilgiau kaip 18 metų dirbanti įmonė „Vienuolių akmenys“ įsikūrusi Kaune, tačiau atlieka užsakymus visoje Lietuvoje. Pasak D.Švobienės, jų darbų galima pamatyti nuo Aukštaitijos iki Žemaitijos, ir Šilutėje, ir Telšiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas