Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 23

Kapų priežiūra: ką rinktis vietoj chrizantemų ir kaip sutarti su giminėmis dėl vieningo stiliaus?

Artėjant Visų šventųjų dienai ir Vėlinėms, kasmet suskumbame į kapines: grėbiame nukritusius lapus, pašaliname augalus, kurie nudžiūvo ir ieškome naujų sprendimų, kad kapai atrodytų tvarkingai ir santūriai.
Kapų priežiūra
Kapų priežiūra / 123RF.com nuotr.

Lina Liubertaitė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė sako, kad galvoti turime apie tvarius sprendimus. „Tai reiškia, kad mūsų pasirinktas apželdinimas ar puošyba turi būti ilgaamžiai“, – sako Lina ir dalijasi patarimais, kaip šiemet pasirūpinti kapais.

Asmeninio archyvo nuotr. /Tinklaraštininkė Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Tinklaraštininkė Lina Liubertaitė

– Kaip pasirūpinti kapais? Ką turime žinoti?

– Pati svarbiausia tendencija, kuri vis labiau įgauna pagreitį – nuo vienmečių augalų pereiname prie daugiamečių. Pažvelgus į apželdinimo madas, kurias diktuoja garsiausi pasaulio kraštovaizdžio dizaineriai ir tai, kaip tos mados prigyja mūsų šalyje, galima sakyti, kad tvarus apželdinimas reikalauja mažiau įvairiausių priedų, trąšų, pačių augalų, žmogaus darbo ir finansinių išlaidų. Natūralu, kad šios mados prigyja ir kapų priežiūros srityje.

Kapai yra ta vieta, kur mes neturime sąlygų prižiūrėti augalus taip, kaip savo kieme, be to, ne visi žmonės ir turi augalų priežiūros įgūdžių. Tad natūralu, kad populiarėja paprastesni sprendimai, kurie neprieštarauja ir gamtos dėsniams.

Galime palyginti vienmečius ir daugiamečius augalus. Vienmečiai visuomet reikalauja daugiau priežiūros, juos reikia sodinti mažučius, prižiūrėti, kad jie prigytų, laistyti, stebėti, kad neapželtų piktžolėmis, todėl kasmet jiems skiriame daug laiko.

Be to, jeigu norime, kad kapai visada atrodytų gražiai, vienos vienmetės gėlės sodinamos pavasario sezonu, kitos – rudenį. Norite nušauti vienu šūviu du zuikius? Rinkitės daugiametes gėles – tai ekologiškesnis, tvaresnis, gamtai artimesnis sprendimas, dėl kurio sutaupote laiko, skirto kapų ir augalų priežiūrai.

Fotolia nuotr./Viržiai
Fotolia nuotr./Viržiai

– O kokius augalus rinktis?

– Atkreipkite dėmesį, kokios sąlygos yra kapavietėje. Jeigu kapai yra ūksmingoje vietoje, tarp brandžių medžių, kurie meta šešėlį didžiąją laiko dalį, rinkitės pavėsį toleruojančius augalus, pavyzdžiui, melsves, bergenijas, astilbes, paparčius. Nebūtina ieškoti ryškių žiedų – augalai gali džiuginti ir išraiškingais lapais, spalvomis bei tekstūra!

Fotolia nuotr./Melsvė
Fotolia nuotr./Melsvė

Šių augalų pasirinkimas yra nemažas, todėl tikrai atrasite, kas jums patiks labiausiai.

Jeigu kapai yra saulėtoje vietoje, patartina rinktis saulę mėgstančius augalus, pavyzdžiui, įvairius sukulentus, šilokus, kurie atrodys gražiai ištisus metus. Levandos, katžolės ir čiobreliai taip pat yra puikūs ir kvapnūs augalai, kurie džiugins kiekvienais metais, juos nesudėtinga prižiūrėti.

– Kaip manote, kodėl chrizantemos dažniausiai laikomos kapų gėlėmis?

– Skirtingiems žmonėms skirtingi augalai asocijuojasi su kapų gėlėmis, pavyzdžiui, vieniems tai chrizantemos, o kitiems – našlaitės, kadagiai, buksmedžiai ar tujos. Beje, chrizantemos dėl savo įvairovės, spalvų dažnai pasitelkiamos ir įvairioms rudeninėms puokštėms ar kitam rudens dekorui.

Jeigu kalbėtume apie kapų puošybą, nesutikčiau, kad chrizantemos yra geriausias pasirinkimas. Anaiptol – tai yra trumpalaikė puošmena, kadangi pirmosios rimtos šalnos kaipmat pakanda chrizantemų žiedus, ir mes to grožio paprasčiausiai nebeturime bei sugaištame laiką tvarkydami nušalusius žiedus.

Rinkitės astrus, kurie pražys kiekvieną rudenį arba rudenines, sausų gėlių puokštes, papuošimus, kurie akis džiugins žymiai ilgiau nei chrizantemos.

– Kadangi chrizantemos daugiametės gėlės, gal galime jas iškart sodinti ant kapų ir taip kiekvienais metais džiaugtis jų žiedais?

– Taip, chrizantemos yra daugiametis augalas, tačiau labai lepus, todėl išlaikyti jas taip, kad jos kasmet žydėtų pasodintos ant kapų – sudėtinga. Chrizantemų augintojai norėdami jas pražydint šiuo metų laiku, įdeda daug pastangų – augalai laikomi tam tikroje temperatūroje. Be to, chrizantemas reikia genėti. Jeigu tikitės, kad pasodinę jas kasmet matysite dailų ir spalvingą kupstą neįdėję pastangų, taip, deja, nebus.

– Tad kaip pasirūpinti kapais, kad jie atrodytų šiuolaikiškai ir ko vengti?

– Didžiausia bėda, kai artimieji, lankantys kapus, vienas po kito juos puošia skirtingais papuošimais. Tokiu atveju įsivyrauja chaosas, kadangi skiriasi gėlių, krepšelių, puošmenų, žvakių ir kitų kapams būdingų atributų stilius.

Geriausia, jeigu giminaičiai susitartų, kaip prižiūrės kapus ir kokias dekoracijas, spalvas, žvakes rinksis. Tokie bendri susitarimai yra svarbus ir naudingas dalykas, padedantis išvengti tiek fizinės, tiek vizualinės taršos ir bendromis jėgomis pasiekti, kad kapas atrodytų harmoningai.

Venkite pigaus plastiko naudojimo. Plastikas, visų pirma, tiksinti ekologinė bomba, o jo kapinėse, kapų papuošimuose naudojama vis dar labai daug. Jeigu pažiūrėtume, kiek kapinės užima ploto visoje Lietuvoje ir kiek daug jose plastiko, kuris dažnai sukrenta į šiukšliadėžes net nerūšiuotas, apimtų didelis liūdesys. O juk kapinės lygiai taip pat yra gamtos ir jos ciklo dalis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žvakė ir gėlės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žvakė ir gėlės

Nebūtina ant kapų uždegti labai daug žvakių, kadangi daugelis jų jau išdegusios ir likusios su parafino likučiais keliauja į sąvartynus ir tikrai teršia aplinką – yra neperdirbamos. Tvaresnis sprendimas – palikti žvakės dėklą ir keisti žvakę, kuri yra viduje.

Tobula mintis paskirti žvakėms vietą, kur jas būtų galima įdėti po gaubtu ar dangčiu, į žibintą be papildomo plastiko. Pagalvokite, ką kiekvienas galime padaryti ir pakeisti, kad taršos būtų mažiau.

– O kaip reikėtų vertinti dirbtines gėles?

– Jeigu tokios gėlės yra iš perdirbamo plastiko ir vėliau jas galėsime rūšiuoti, sprendimas yra geras, kadangi tokia puošmena tarnavo ne vienerius metus. Tačiau jeigu nusipirkome puokštelę su dirbtinėmis gėlėmis ir iškart po Visų Šventųjų ir Vėlinių dienos išmesime, mes tiesiog švaistome.

Tad jeigu planuojate sutvarkyti kapus po Vėlinių, geriau pamerkti gyvų gėlių negu nešti puokštę, sukurtą iš įvairių medžiagų, kadangi tokias bus galima išmesti į žaliąsias atliekas.

Galite išmėginti floristų sukurtus darbus tiek iš kokybiškų dirbtinių gėlių, tiek iš džiovintų augalų, kurie gali atrodyti įspūdingai ir tarnauti ilgus metus. Be to, tokius natūralius papuošimus galite pasidaryti ir patys.

Na o paprasčiausia, visgi, auginti daugiamečius augalus, tuomet neprireiks ir papildomų didelių pastangų.

Shutterstock nuotr./Chrizantemos
Shutterstock nuotr./Chrizantemos

– Ar kapinėse reikėtų vengti ryškių spalvų, o gal tai skonio reikalas?

– Geriausia, kai giminaičiai susitaria dėl kapų priežiūros ir pasitelkiamų spalvų, kadangi tai padės išvengti chaoso. Tačiau kokios spalvos naudojamos – ryškios ar pastelinės – tik skonio reikalas, juolab, kad galbūt velionis mėgo vieną ar kitą spalvą, todėl ji, naudojama kapų priežiūroje, turi ypatingą reikšmę. Čia tikrai nepadarysite klaidos, svarbiausia, nenaudoti pernelyg daug skirtingų spalvų ir pasistengti, kad jos derėtų tarpusavyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas