Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kapų priežiūra: kaip išvengti dažniausiai daromų klaidų?

Prižiūrėdami kapus ne tik atliekame pareigą, bet ir puoselėjame pagarbą mirusiam žmogui bei rūpinamės jo atminimu. Nepaisant gerų ketinimų, kapavietės priežiūra kartais gali būti sudėtinga ir kelianti iššūkių.
Kapų priežiūra
Kapų priežiūra / Shutterstock nuotr.

Daugelis žmonių, neturėdami reikiamų žinių ir patirties, daro klaidas, kurios gali ne tik pabloginti kapavietės būklę, bet ir sukelti papildomų išlaidų.

Specialistas papasakojo, kokios klaidos yra dažniausiai daromos, ir patarė, kaip jų išvengti, rašoma laidojimo namų „Akmeka“ pranešime žiniasklaidai.

Neatkreipiamas dėmesys į paminklo stabilumą

Paminklas – svarbiausias kapavietės elementas, todėl jo stabilumas yra labai svarbus. Viena iš dažniausiai daromų klaidų – ignoruojami paminklo pokyčiai.

„Jei pastebite, kad paminklas pasviręs ar jo tvirtinimas atrodo netinkamas, geriausia kreiptis į specialistus, kurie gali profesionaliai įvertinti situaciją ir atlikti reikiamus taisymus. Netinkamai sutvirtintas paminklas gali nugriūti, pažeisti kapą ar net sukelti pavojų lankytojams“, – teigia laidojimo namų specialistas.

Žemės nusėdimas ir kapavietės reljefo pokyčiai

Kapavietės reljefas gali keistis dėl natūralaus žemės nusėdimo proceso. Tai ypač dažna problema naujose kapavietėse, kur žemė dar nėra pilnai susigulėjusi. Tokiais atvejais būtina reguliariai stebėti kapavietės paviršių ir, jei reikia, papildomai lyginti žemę ar iš naujo sutvarkyti skaldą.

Kapų tvarkymo specialistas rekomenduoja naudoti skaldą, kuri yra praktiška ir lengvai prižiūrima. Norint išvengti žolės augimo skaldoje, prieš ją pilant būtina tinkamai paruošti pagrindą. Dažnai naudojama geotekstilės plėvelė, kuri neleidžia piktžolėms augti, tačiau praleidžia vandenį, taip užtikrinant, kad skaldos paviršius išliktų švarus ir tvarkingas.

Netinkamai naudojami kapavietės aksesuarai

Dar vieni svarbūs kapavietės elementai yra įvairūs aksesuarai, tokie kaip žvakidės ir vazos. Pasak laidojimo namų specialisto, dažnai žmonės naudoja šiuos elementus netinkamai.

„Ypač dažna klaida – vazos be tinkamos vandens nutekėjimo sistemos. Jei vaza yra priklijuota ar įgrežta, būtina pasirūpinti, kad joje būtų skylutė vandeniui nutekėti. Priešingu atveju, šaltuoju metų laiku vanduo gali užšalti ir vaza gali sprogti“, – teigia laidojimo namų atstovas.

Be to, žvakidžių naudojime taip pat reikia būti atsargiems. Dažna klaida – per dideli žvakių papildymai. Specialistas rekomenduoja, kad žvakės papildymas būtų ne aukštesnis nei pusė žvakidės aukščio, kitu atveju – žvakidės stiklas gali skilti.

Netinkamų augalų pasirinkimas

Kapų tvarkymo estetikai dažnai naudojami įvairūs augalai, tačiau pasirinkus netinkamus augalus gali kilti problemų. Pavyzdžiui, didesnių medelių ar krūmų šaknys gali pažeisti paminklą ar kitus kapavietės elementus. Rekomenduojama rinktis žemaūgius augalus, kurie nereikalauja daug priežiūros, neužima per didelio ploto ir nekelia grėsmės kapavietės struktūrai.

Netinkama paminklų priežiūra

Pasitaiko atvejų, kai žmonės, norėdami nuvalyti paminklus, naudoja chemines priemones. Stiprios cheminės medžiagos gali pakenkti paminklui, sunaikinti augalus ar netgi užteršti aplinką. Dažniausiu atveju užtenka natūralių priemonių.

„Valant granitinius paminklus rekomenduoju juos nuplauti vandeniu, naudoti minkštą šluostę ar kempinę, kad nebūtų subraižytas akmuo. Marmuriniai paminklai reikalauja daugiau dėmesio – jie gali būti jautresni aplinkos poveikiui, todėl reikėtų vengti agresyvių valymo priemonių, valyti vandeniu ir švelniu muilu. Jeigu ant antkapio užtiško vaško, atšildykite jį karštu vandeniu ir atsargiai nugramdykite“, – patarimais dalijasi specialistas.

Profesionalų ignoravimas

Kapavietės priežiūra dažnai reikalauja specifinių žinių, ypač kalbant apie paminklo tvirtinimą ar kapavietės reljefo tvarkymą. Nepaisant to, daugelis žmonių vengia kreiptis į profesionalus ir bando atlikti darbus savarankiškai. Deja, tai gali sukelti dar daugiau problemų.

„Konsultacijos su specialistais yra ne tik protingas sprendimas, bet ir ilgalaikė investicija į kapo priežiūrą. Jie ne tik padės išsirinkti tinkamiausią kapavietės tvarkymo sprendimą, bet ir gali patarti dėl paminklo priežiūros ir kitų svarbių detalių. Profesionalų pagalba padės sutaupyti laiko bei išlaidų“, – teigia laidojimo namų atstovas.

Kapų priežiūra – tai ne tik estetikos palaikymas, bet ir atsakomybė už kapavietės tvarkingumą bei ilgaamžiškumą. Todėl svarbu suprasti, kad klaidos gali turėti ilgalaikes pasekmes, o jų išvengimas – investicija į ramybę ir pagarbą mirusiajam. Pasirinkus tinkamus aksesuarus, augalus bei atsakingai prižiūrint paminklus, galima išlaikyti kapavietę tvarkingą daugelį metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas