Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 20

Kauniečio garaže – įspūdinga 300 mėsmalių kolekcija: „Kažkas ją pavadino vegetarų siaubo kambariu“

Kaunietis Žilvinas Kemežys yra neabejingas įvairiausiems sendaikčiams, kurių jo garaže ir namuose galime rasti su kaupu. Senoviški lagaminai, fotoaparatai, radijo imtuvai, netgi kažkada turėti 20 motociklų – visa tai tik dalelė jo gausios ir įvairiapusiškos kolekcijos.
Žilvino Kemežio kolekcija
Žilvino Kemežio kolekcija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kas labiausiai Žilviną patraukė prie sendaikčių ir kodėl būtent mėsmalės pastaruoju metu jį domina labiausiai?

„Keistas tas mano užsiėmimas (šypsosi). Vieną kartą nuvažiavau pas pažįstamą žmogų į kaimą ir iš ten parsivežiau mėsmalę, seną laikrodį, siuvimo mašiną. O kaimynystėje bare savininkas interjerą dekoravo mėsmalėmis. Pagalvojau – jis renka, kodėl aš negaliu. Mes nelenktyniaujame, bet pas mane mėsmalių jau yra daugiau“, – šypteli sendaikčių mėgėjas ir teigia, kad jo asmeninį mėsmalių muziejų norintys apžiūrėti yra mielai laukiami – tereikia susitarti dėl laiko.

Pirmoji mėsmalė, patekusi į kolekciją, buvo vokiška, tačiau joje yra ir daugybė kitų įdomių eksponatų, pavyzdžiui, kavamalių – spalvingų, besiskiriančių savo dydžiu, formomis, modeliais. Viską, kas mala, Žilvinas renka į savo kolekciją.

– Iš kur mėsmalės atkeliauja į jūsų muziejų?

– Mėsmales perku sendaikčių turguose, ieškau skelbimuose. Atrandu eksponatų iš Klaipėdos, Kauno, Prienų, daugiausiai, žinoma, aptikau Kaune – Aleksoto turguje, „Urmo“ bazės organizuojamuose sendaikčių turguose. Kur nuvažiuoju, ten stengiuosi pasižiūrėti, ar jau turiu tokią mėsmalę, ar ne.

Tarp mano mėsmalių kolekcijos galite pamatyti ir kavamales, trintuves (tarkas), ir netgi makaronų gaminimo mašinėlę – sako, kad ji yra pokario laikų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žilvino Kemežio kolekcija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žilvino Kemežio kolekcija

– Mėsmales dažniau perkate ar gaunate dovanų nuo tų, kurie žino jūsų aistrą?

– Dovanoti niekas nedovanoja, jas reikia įsigyti (juokiasi). O ir kainos iš tikrųjų pasikeitė – štai anksčiau buvo galima nusipirkti už kokius penkis litus, dabar kaina jau - nuo 5 iki 50 eurų. Šiaip esu išleidęs pinigų tikrai daug. Žinote, viskas priklauso nuo parduodančio žmogaus – ar jis nori tave „nuskriausti“, ar nori tuo daiktu atsikratyti. Juk mėsos malimas rankomis jau seniai išėjęs iš mados.

Kažkada turėjau 20 visų rusiškų markių motociklų, 300 radijo imtuvų, apie šimtą fotoaparatų, dešimt dviračių – tada buvo tikrai beveik kaip muziejuje.

Ar planuoju ir toliau rinkti? Planuoju, tik pastaruoju metu jau nebeatrandu nieko naujo – viską turiu. Mano mėgstamiausias kolekcijos daiktas – kavamalė. Ji man labai graži – manau, ji skirta naudoti kelionėse, kadangi yra nedidelė, susilanksto. Aišku, yra ir daugiau mylimų ir gražių eksponatų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žilvino Kemežio kolekcija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žilvino Kemežio kolekcija

Mėgstu rinkti įvairius modeliukus, lagaminus, radijo imtuvus, ventiliatorius, projektorius ir kitus sendaikčius, kolekcionuoju senovines nuotraukas su motociklais.

– Kuo jus apskritai traukia seni daiktai?

– Sunku pasakyti. Štai mėsmalių, kiek žinau, niekas nerinko, nekolekcionavo – mačiau tik jau minėtame bare. Ne visiems yra gražu, ne visi supranta senovę, retro, o man patinka, traukia.

– Turite ir senovišką motociklą „Dnepr“ su lopšiu, ZAZ automobilį. Ar tokiais važinėti smagiau?

– Man tiesiog patinka – nė vienas nevažinėja jau tokiais automobiliais, o aš važinėju – vasaros sezonu. Žiemą statau į garažą – kad Lietuvos orai negadintų. Važiuodamas tokiu automobiliu visada sulauksi daugiau dėmesio nei su įprastu, kadangi jų keliuose yra likę tikrai mažai.

O štai motociklu su bendraminčiais kiekvienais metais keliaujame į Aukštadvarį – ten vyksta suvažiavimai, darome ekskursijas po vietines apylinkes, niekada nepraleidžiame „Bike Show“.

Paskutinis pirkinys – „Volkswagen Cabriolet“. Pasitaikė taip gerai išlaikytas automobilis ir turėjau imti, nors iš pradžių norėjau pirkti „Moskvich“. Apskritai kažkada turėjau 20 visų rusiškų markių motociklų, 300 radijo imtuvų, apie šimtą fotoaparatų, dešimt dviračių – tada buvo tikrai beveik kaip muziejuje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žilvino Kemežio kolekcija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žilvino Kemežio kolekcija

– Ar daug laiko skiriate savo išskirtiniams pomėgiams?

– Kada galiu, tada keliauju į turgus ieškoti sendaikčių. Pradedu ieškoti nuo mėsmalių arba nuo to, kas paprasčiausiai akis patraukia.

Savo kolekciją turbūt sukaupiau per dešimt metų. Visko aš čia turiu, o kai ieškodavau, kuo toliau, tuo labiau pagaudavo azartas, vis atsirasdavo įdomesnių daiktų, kuriuos norėjau įsigyti.

– Kokie jūsų tolesni planai?

– Paprasti – planuoju ir toliau plėsti esamą kolekciją, – šypsosi Žilvinas ir juokauja, kad kažkas jo kolekciją taikliai pavadino vegetarų siaubo kambariu.


Spalvinga asmenybė – tai straipsnių ciklas apie įdomius ir aistringus žmones. Pažįstate tokių, kurie užsiima kokia veikla, yra kažką sukūrę įdomaus, stebina aplinkinius? Siūlykite el.paštu gyvenimas@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas