Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant

Būsto saugumas ir patogumas dažnai priklauso net ir nuo tokių smulkių detalių kaip elektros kištukiniai lizdai. Elektros inžinierius atskleidžia, kaip neapsirikti ir išsirinkti tinkamiausio tipo bei galios kištukinius lizdus su USB jungtimi virtuvei, darbo ar miegamojo kambariui.
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant / „Spreadway“ nuotr.
Temos: 2 Elektra Namai

Dar palyginus neseniai rinkoje pasirodė kištukiniai lizdai su USB jungtimi, kurie yra ne tik saugesni, nes leidžia atsikratyti daugybės laidų, adapterių ir ilgintuvų, bet ir žymiai greičiau įkrauti įvairius elektronikos prietaisus. Šių įrenginių pasirinkimas rinkoje šiandien yra gan platus, todėl vartotojams dažnai kyla klausimų, į kokias savybes bei parametrus reikėtų atkreipti dėmesį renkantis šias elektros instaliacijos detales savo namams.

Kištukiniai lizdai su USB jungtimi yra skirtingų tipų, todėl renkantis tinkamiausią, svarbu atsižvelgti į 4 svarbiausius aspektus: kištukinio lizdo galią, prietaisų, kuriems jis bus naudojamas pobūdį, jungties tipą bei galią.

Kaip nustatyti, kokios galios lizdo reikia?

Pasak elektros valdymo bendrovės „Schneider Electric“ inžinieriaus Arnoldo Minelgos, kištukiniai lizdai su USB jungtimi yra skirtingų tipų. Juos galima suskirstyti į 3 pagrindines grupes pagal galią ir įkrovimo pajėgumus.

7,5-27 W galios lizdai su USB jungtimi skirti įkrauti nedidelius įrenginius, tokius kaip išmanieji laikrodžiai, šviestuvai, išmanieji telefonai, kuriuos galima įkrauti naudojant A arba C tipo USB jungtį.

27-45 W galios USB kištukiniai lizdai pritaikyti planšetiniams ir mažiems nešiojamiesiems kompiuteriams įkrauti.

45-100 W galios lizdai yra skirti nešiojamiesiems kompiuteriams ir monitoriams.

„Žinant, kokius prietaisus ketinama dažniausiai įkrauti, lengviau pasirinkti ir reikiamos galios kištukinį USB lizdą. Pavyzdžiui, nedideliems išmaniesiems įrenginiams skirta „Schneider Electric“ jungiklių ir kištukinių lizdų serija „Sedna Design & Elements“, kuri yra viena populiariausių Lietuvoje. Jos asortimentą sudaro USB kištukiniai lizdai, kurių galia nuo 7,5 W iki 45 W. Didesnio galingumo USB kištukinių lizdų, kurių įkrovimo galia viršija 45 W, galima rasti „Merten“ serijos asortimente. Jį nuo šių metų papildė 65 W galios C tipo USB kištukiniai lizdai, pritaikyti galingesnei įrangai įkrauti“, – pažymi A.Minelga.

„Spreadway“ nuotr./Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
„Spreadway“ nuotr./Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant

A, C ir A+C tipo lizdai. Kuo jie skiriasi?

Kiekvieno kištukinio USB lizdo techninėje specifikacijoje nurodomas jo tipas, ženklinamas raidėmis A, C arba A+C.

Kaip pažymi A. Minelga, A tipo lizdus turi mažesnio galingumo, senojo tipo įrenginiai, kuriuos sparčiai keičia įrenginiai su C tipo kištukiniais lizdais – mažesne, ovalios formos jungtimi. Svarbu ir tai, jog mažos galios kištukiniai lizdai yra naudojami su A tipo USB įkrovimo kabeliais, kurių galuose yra skirtingo tipo prievadai. Tokių kabelių, su stačiakampio formos jungtimi, galima rasti daugelio namuose. „Kadangi seniau įsigytus prietaisus mes daugeliu atveju galime naudoti dar mažiausiai keletą metų, rekomenduojame kiekvienuose namuose įsirengti bent keletą A tipo USB lizdų“, – pataria ekspertas.

„Šiuo metu yra labiausiai paplitusi C tipo USB jungtis, naudojama daugelyje išmaniųjų įrenginių. C tipo USB kištukiniai lizdai pritaikyti greitam tiek nešiojamų kompiuterių, tiek telefonų įkrovimui. Kadangi šiuo metu USB-C jungtis tampa vis populiaresnė, rekomenduojame USB C tipo lizdus įsirengti visose patalpose, kuriose gali būti naudojami kraunami prietaisai“, – pataria A.Minelga.

A+C tipo kištukiniai USB lizdai pritaikyti įkrauti tiek naujesnės, tiek senesnės kartos išmaniuosius įrenginius, nes jie turi dvi A ir C jungtis.

USB lizdo galia ir įkrovimo greitis

Renkantis USB kištukinį lizdą taip pat verta atsižvelgti į jo tiekiamos elektros srovės stiprumą (matuojamą amperais). Įrenginiams su didesniais akumuliatoriais reikės didesnių srovės stiprių, kad jie būtų įkraunami pakankamu greičiu. Pavyzdžiui, daugumai išmaniųjų telefonų įkrauti reikia 1 A srovės, o planšetiniam kompiuteriui (su didesniu akumuliatoriumi) paprastai reikia maždaug 2 A srovės. Tai reiškia, kad jei bandysite įkrauti planšetinį kompiuterį iš prievado, kuris tiekia tik 1A srovę, įkrovimas užtruks gana ilgai arba įrenginys net nerodys, kad jis įkraunamas.

Kai kurie pigesni rinkoje siūlomi USB kištukiniai lizdai su dviem ar daugiau jungčių srovę paskirsto visiems tuo metu įkraunamiems įrenginiams, todėl jų įkrovimo procesas užtrunka keliskart ilgiau.

„Todėl renkantis USB lizdą, svarbu atkreipti dėmesį į jo galią. Ją galima nesunkiai paskaičiuoti. Pavyzdžiui, jei ant gaminio pakuotės nurodyti įkrovimo parametrai 5 V ir 1,5 A, tai reiškia, kad įkrovimo galia yra 7,5 W (5 V x 1,5 A = 7,5 W). 5 V ir 3 A USB lizdo įkrovimo galia bus 15 W, o tai iš tikrųjų reiškia, kad prietaisai bus įkraunami greičiau ir efektyviau. Pavyzdžiui, „Sedna“ C tipo USB 45 W jungtis įkraus išmaniojo telefono bateriją iki 70 % vos per 30 minučių“, – sako A.Minelga.

Prieš perkant USB lizdą svarbu įsitikinti, ar jis suderinamas su turimasi išmaniaisiais įrenginiais. Pasak A.Minelgos, „Schneider Electric“ kištukiniai lizdai su USB jungtimis pritaikyti tiek Mac iOS, tiek Android, Windows mobiliesiems ar planšetiniams kompiuteriams.

„Spreadway“ nuotr./Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
„Spreadway“ nuotr./Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant

Kaina ar saugumas?

Kaip pastebi specialistas, ne visi parduotuvių lentynose esantys gaminiai gali būti kokybiški ir saugūs. Abejotinos kokybės kištukiniai lizdai gali ne tik sutrumpinti išmaniųjų prietaisų gyvavimo ciklą, bet ir sukelti gaisro pavojų namuose.

„Kadangi USB lizdai paprastai montuojami sienose ar balduose, svarbu, kad jie atitiktų saugumo reikalavimus, turėtų apsaugą nuo viršįtampių ir perkaitimo. Į šias funkcijas tikrai verta atsižvelgti renkantis sieninį USB lizdą savo namams“, – pataria A.Minelga ir priduria, jog šiomis funkcijomis pasižymi visi „Schneider Electric“ gaminiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas