Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 08

Klauskite teisininko: ką daryti, jei kaimynas pasiaukštino sklypą ir nuolat aplieja?

Sakoma, kad kaimynų nepasirinksi, o mažiausiai problemų dėl jų turėsi, jei gyvensi nuosavame name. Vis tik net ir tokiu atveju yra savų niuansų. Štai 15min.lt skaitytoja, kaimynui pasiaukštinus savo sklypą, susidūrė su problema – jos sklypas, lyjant lietui ar tirpstant sniegui, yra užliejamas iš paaukštinto kaimyno sklypo bėgančiu vandeniu. Ką daryti?
Marika Pakėnė ir asociatyvioji nuotr.
Marika Pakėnė ir asociatyvioji nuotr. / Shutterstock ir asmeninio albumo nuotr.

Skaitytoja Aida klausia: „Sveiki, kaimynas išsikėlė sklypo aukštį ir užpylė žemėmis tvorą. Kalbėjome su juo ir sakėm, kad lietaus vanduo bėga į mūsų kiemą. Kaimynas žadėjo susitvarkyti, bet dar jokių veiksmų nesiėmė (praėjo metai). Ar galima teisiškai įpareigoti kaimyną susitvarkyti?“

Turite klausimų teisininkams? Kyla keblumų santuokos, šeimos teisės, finansų, nekilnojamojo turto, karjeros ar kitose aktualiose srityse? Rašykite el. paštu klauskiteteisininko@15min.lt ir užduokite klausimą, aiškiai išdėstant problemą. Į atrinktus klausimus 15min.lt Gyvenimo rubrikoje atsakys Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos (LJAA) nariai.

Koks leidžiamas sklypo reljefo nuolydis

Kaip teigia advokato padėjėja, LJAA narė Marika Pakėnė, keisti reljefą savo žemės sklype turi teisę kiekvienas, tačiau įstatymas įpareigoja žemės sklypo savininką, vykdant ūkinę ir kitą veiklą, nepažeisti šalia esančių sklypų savininkų teisių bei teisėtų interesų.

„Vadinasi, žemės sklypo nuolydžio formavimas turi būti atliekamas taip, kad nebūtų sudarytos prielaidos atsirasti žalai ar pažeisti gretimo žemės sklypo savininkų teisėms“, – sako advokato padėjėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas