Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 04

Klauskite teisininko: kokie trūkumai laikomi esminiais, kad galėtum nutraukti namo pirkimo-pardavimo sutartį?

Pasaulį prieš kelerius metus klupdžiusi pandemija atnešė pokyčių – žmonės pradėjo labiau vertinti gamtos draugiją, ramybę, o neretai – ir atskirtį. Tad natūralu, kad padaugėjo įsigyjančių nuosavą namą ar sodą. Deja, nors medinis namas mūsų vaizduotėje asocijuojasi su tvarumu ir ilgaamžiškumu, jis gali turėti rimtų trūkumų, kurie pastebimi neiškart.
Silvija Skrebytė ir asociatyvioji nuotr.
Silvija Skrebytė ir asociatyvioji nuotr. / Shutterstock ir asmeninio albumo nuotr.

Su tokia problema susidūrė ir 15min.lt skaitytoja, kuri vos įsigijusi rąstinį namą pastebėjo, kad jo sienose įsikūrę kenkėjai. Spręsti tokią problemą – brangu ir sudėtinga, tad kokių dar priemonių galima imtis, įsigijus nekokybišką namą? Ir ar įmanoma tokiu atveju nutraukti pirkimo-pardavimo sutartį?

Visa tai aptaria Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos narė, advokatė Silvija Skrebytė.

Skaitytojos Sniežanos klausimas: „Noriu paklausti dėl galimybės nutraukti sutartį pastebėjus trūkumus: ar rąstinio namo užkrėstumas medienos kenkėjais yra esminis sutarties pažeidimas? Šių metų vasarą pasirašėme sodo namo pirkimo-pardavimo sutartį ir jau pirmąjį savaitgalį pastebėjome, kad kažkas ne taip sienose, vėliau atsirado ir ropojančių vabalų. Išsiaiškinusi, kas tai, iš karto informavau pardavėjus ir notarą. Kaip įrodymus turiu faktinių aplinkybių protokolą, dalyvaujant biologui, ir antstolės faktinės apžiūros vaizdo įrašą. Juos taip pat parodžiau pardavėjui ir notarui, tačiau pardavėjai atsisako nutraukti sutartį, bando sumenkinti trūkumus.“

Turite klausimų teisininkams? Kyla keblumų santuokos, šeimos teisės, finansų, nekilnojamojo turto, karjeros ar kitose aktualiose srityse? Rašykite el. paštu klauskiteteisininko@15min.lt ir užduokite klausimą, aiškiai išdėstant problemą. Į atrinktus klausimus 15min.lt Gyvenimo rubrikoje atsakys Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos nariai.

Trūkumai paaiškėjo vėliau? Nuo atsakomybės tai neatleidžia

Advokatės S.Skrebytės teigimu, pagal pirkimo-pardavimo sutartį pardavėjas privalo patvirtinti pirkėjo nuosavybės teisę į daiktą bei jo kokybę, nepaisant to, ar tai sutartyje numatyta. „Daikto kokybė turi atitikti sutarties sąlygas arba įprastus reikalavimus, o pardavėjas atsako už bet kokį neatitikimą, kuris buvo nuosavybės teisės perėjimo momentu, net jeigu tai paaiškėja vėliau“, – pabrėžia advokatė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas