Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 19

Kodėl katės murkia? Būkite dėmesingi savo keturkojams draugams

Murkianti katė daugeliui asocijuojasi su meile ir prieraišumu. O kaipgi kitaip? Juk, kai šalia vaikšto murkiantis augintinis, peršasi vienintelė išvada – jis nori parodyti, kaip stipriai myli savo šeimininką.
Katė
Katė / 123RF.com nuotr.

Štai rd.com rašoma, kad katės murkia tuomet, kai yra nusiteikusios draugiškai, atsipalaidavusios, tačiau jos taip pat murkti gali ir tada, kai yra alkanos, jaučia stresą ar skausmą.

„Viskas priklauso nuo konteksto, situacijos ir lūkesčių, – sako kačių elgsenos ekspertas ir veterinaras Tony Buffingtonas. – Naivu galvoti, kad katės murkia tik dėl vienos priežasties. Taip manyti yra tolygu, kad žmonės juokiasi tik dėl vienos priežasties.“

Juk vieni juokiasi iš tam tikrų linksmų situacijų, kiti kikenti gali dėl patiriamo streso, tad ir kačių murkimo priežastys – interpretacija.

Katės mamos murkia savo kačiukams, kurie gimsta akli tam, kad jie jaustų galintys gauti maisto ir šilumos. Veterinarai tiki, kad kačiukai murkia atgalios, kad atskleistų jog jiems viskas gerai ir sukurtų artimesnį ryšį su savo mama.

Murkimo metu išsiskiria endorfinai, todėl ekspertai galvoja, kad katės pasitelkia vibracijas, kad nusiramintų ir atsipalaiduotų. Tad murkti katės gali ir dėl to, kai yra glostomos savo šeimininkų, ir dėl to, kad nusiramintų – kitaip tariant, įveiktų skausmą.

Tyrimai atskleidžia, jog viso kūno vibracijos, siekiančios nuo 35 iki 50 Hz, gali skatinti kaulų gijimą. Kačių murkimo dažniai svyruoja nuo 25 iki 150 Hz, ir kai kurie mano, kad tokios vibracijos gali padėti kačiukams išlaikyti stiprų skeletą.

Na, o jeigu murkimas peržengia 150 Hz slenkstį, tuomet tai turi visai kitą pobūdį. Vienas tyrimas, publikuotas žurnale Current Biology atskleidė, jog kai katės siekia, kad šeimininkas jas pašertų, jų murkimo dažnis siekia nuo 220 iki 520 Hz ir priartėja iki kūdikio verkimo, kurio dažnis siekia 300–600 Hz. Tyrėjai mano, kad aukštesnis dažnis susijęs su tuo, kad jį sunkiau ignoruoti tiek kačių savininkams, tiek kūdikių tėvams.

Išvada viena – ne visi kačių murkimai reiškia tą patį. Tad geriausiai išanalizuoti žinutę, kurią siunčia katė, yra apsidairyti, kas vyksta aplink. Pietų metu galbūt murkimas reiškia maitinimo metą, o popiet – mėgavimąsi šeimininko kompanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas