Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 01

Kodėl sausio 1-oji nėra tinkama diena naujiems tikslams ir pokyčiams?

Kiek daug žmonių sausio pirmąją, Naujųjų metų dieną pasirenka tuo atskaitos tašku, kada sau prižada daugybę pokyčių gyvenime. Sakome, kad sportuosime, maitinsimės sveikiau, pakeisime darbą, atsisakysime žalingų įpročių... Pratęsti galite patys.
Naujųjų metų rezoliucija
Naujųjų metų rezoliucija / 123RF.com nuotr.

Tuos pažadus dažnas užrašome sau kasmet, tačiau metų gale peržvelgus tai, kas buvo įvykdyta, rezultatai nedžiugina. Kodėl taip nutinka?

Psichologė Jacqui Manning aiškina, kada yra geriausias laikas sau duoti pažadus naujiems metams ir kodėl juos reikėti atidėti kitam laikui nei sausio pirmoji, rašoma bodyandsoul.com.au.

Naujuosius metus dažniausiai pradedame darbingai, nes po šventinio laikotarpių daugeliui darbų kiekis išauga – kažko nesuspėjome atlikti, o gal per šventines dienas jų susikaupė neįprastai daug, todėl įtampa ir stresas tampa dažnu palydovu. Būtent dėl to gali būti sunku susikaupti imtis naujų tikslų, daryti didelius gyvenimo pokyčius ir tuo pačiu išlikti motyvuotiems.

Kadangi beveik viskas pasaulis būtent tuo pačiu metu imasi dėlioti Naujųjų metų tikslus, pasiduodame tai tėkmei net nepagalvodami, ar tikrai mūsų tikslai suderinti su mūsų asmeninėmis savybėmis ir mūsų norais.

Ką daryti, kad tikslai būtų iš tikrųjų įgyvendinti?

Weight Wachers atliko tyrimą apie tai, kaip australai vertina savo sveikatą ir kaip jaučiasi pandemijos metu. 56 proc. dalyvavusių apklausoje sveikatą laikė svarbiausiu prioritetu ir siekė ją per artimiausius šešis mėnesius pagerinti. Pagerinimas susijęs su svorio metimu (21 proc.) ir sportu (18 proc.). Psichologė sako, kad jos patarimas siekiantiems panašių tikslų Naujaisiais metais yra imtis mažesnių, mėnesio ar savaitės tikslų, kad išlaikytumėte savo motyvaciją.

Žmonės Naujaisiais metais sau kelia didelius, ambicingus tikslus, tačiau psichologės nuomone, geriau pradėti nuo mažesnių dalykų ir taip pasiekti tai, ko iš tikrųjų trokštate.

Taip pat labai svarbu susikurti realią sistemą, kuri padėtų jums pasiekti sėkmės ir įvertinti tai, ką jau pasiekėte kelyje – kitaip tariant, mažas pergales siekiant paties didžiausio tikslo švęskite ir džiaukitės, kadangi tai padeda išlikti motyvuotiems ir nepasiduoti.

Kodėl sausio pirmoji nėra tinkama diena?

Įgyvendinti savo svajones ir tikslus geriausia be spaudimo ir streso, kuris mus lydi nuo Kalėdų iki metų pabaigos. Puiku per visus metus apmąstyti, kur esate, ir kur norėtumėte būti. Tačiau pasak psichologės, geriausia savo tikslus apmąstyti pasirinkus tokią datą, kai esate labiausiai atsipalaidavę ir jaučiantys galintys imtis veiksmų.

Ir tas laikas ar data yra labai individualus! Pokyčiai priklauso tik nuo jūsų pačių terminų ir jūsų atrastos tinkamos rutinos. Vieniems tai gali būti laikas prieš sugrįžtant į darbus, kitiems – po atostogų, kai prasidės įprasta rutina. Nepriklausomai nuo metų laiko, darykite tai tuomet, kai jausite, kad turite laiko ir erdvės pagalvoti apie kelią, kuriuo norite eiti siekdami savo tikslų.

Psichologė pataria kelias savaites pailsėti psichologiškai ir fiziškai ir per tą laiką pradėti mąstyti apie savo kelią į sėkmę. Kai po tokios pertraukos jūs pasijausite žvalūs ir „atsinaujinę“, bus kur kas lengviau žengti pirmuosius žingsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant