Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 31

Kokią patalynę pasirinkti? Specialistė įvardija jų pliusus ir minusus

Šią vasarą užklupus rekordiniams karščiams visi ieškojo būdų kaip išsimiegoti neatvėstančiomis naktinis. Anksčiau nei planuota prasidėjęs lietingas rudens sezonas privertė traukti šiltesnes antklodes iš palėpių ar spintų.
Mieganti moteris
Mieganti moteris / 123RF.com nuotr.

Kokią patalynę pasirinkti, kad ji tiktų ir karštą vasarą, ir vėsų rudenį? Kuo skiriasi skirtingų pluoštų antklodės? Pagrindinius sintetinės ir vilnonės patalynės skirtumus bei privalumus panešime spaudai išskiria natūralių audinių specialistė, vilnos gaminių kūrėjų „Flokati“ atstovė Žydrūnė Ragelė.

Tinkamai prižiūrima tarnauja dešimtmečius

Vienas iš pagrindinių sintetinių audinių privalumų – jie sukurti taip, kad būtų patvarūs ir ilgaamžiai.

„Sintetiniai pluoštai yra stiprūs, juos sugadinti nėra paprasta, jie nereikalauja didelės priežiūros, kad išlaikytų gerąsias savybes. Tinkamai prižiūrima vilnonė patalynė gali tarnauti daugiau nei dešimt metų. Tai stiprus audinys, patvaresnis už medvilnę ar šilką. Jos pluoštai yra sunkiai sugadinami, todėl dažniausiai vilnonė patalynė keičiama ne dėl to, jog susidėvėjo, o dėl elementarus noro atsinaujinti“, – kalbėjo Ž.Ragelė.

Anot specialistės, sintetinė patalynė šiuo atveju turi nedidelį pranašumą prieš vilną.

Pralaidumas orui svarbus tiek vasarą, tiek žiemą

Ž.Ragelė pasakoja, kad sintetinė patalynė dėl gamybos niuansų yra mažiau pralaidi orui, dėl to sunkiau sugeria drėgmę ir prakaitą.

„Bene didžiausias sintetinių audinių trūkumas tas, jog šaltomis naktimis jie negeneruoja papildomos šilumos, o šiltomis neatvėsina perkaitusio kūno. Sintetika nesugeria drėgmės ar prakaito ir jo neišgarina, todėl tokioje patalynėje gausiau prakaituojama, ypač tokiomis karštomis vasaromis.

Šiuo klausimu vilna turi pranašumą prieš sintetiką, nes yra beveik 90 procentų pralaidi orui. Taip pat ji reaguoja į žmogaus kūno temperatūros pokyčius, todėl tinkama visiems metų laikams“,– pasakojo Ž.Ragelė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Žydrūnė Ragelė
Asmeninio archyvo nuotr. /Žydrūnė Ragelė

Priežiūra – svarbu nepadaryti klaidų

Vis tik sintetika nereikalauja ypatingos priežiūros, specialaus apdorojimo ar ploviklių. Tik patariama vengti per aukštos skalbimo temperatūros, nes ji gali pažeisti audinius, net ištirpdyti ir taip sugadinti jos struktūrą.

Anot Ž.Ragelės, sintetinės antklodės yra puikus pasirinkimas viešbučiams, svečių namams, stovykloms – vietose, kur lengva patalynės priežiūra yra itin svarbus niuansas.

„Vilną skalbti arba valyti turėsite rečiau nei sintetiką. Prižiūrint vilnonę patalynę svarbu atkreipti dėmesį į rūšį, pavyzdžiui, merinosų avių vilnos patalus galima skalbti rankomis ar skalbimo mašina. Tuo tarpu kupranugarių ir kašmyro vilnos rekomenduojama valyti cheminiu būdu. Skalbiant skalbimo mašina svarbu naudoti skystą skalbiklį vilnai ir pasirinkti specialų režimą“, – pasakojo specialistė.

Daliai žmonių gali nepatikti specifinis vilnos kvapas, vieni jį užuodžia intensyviau, o kiti visai nejaučia. Kvapui esant per intensyviam patalynę patariama vėdinti sausoje aplinkoje, vengiant tiesioginių saulės spindulių.

Vida Press nuotr./Mieganti moteris
Vida Press nuotr./Mieganti moteris

Sutaupysite užvalkalų sąskaita

Vienas svarbesnių kriterijų renkantis pirkinius – kaina. Sintetiniai gaminiai pigesni nei pagaminti iš vilnos. Vis tik pastarųjų rekomenduojama nevilkti užvalkalais, tad taip galite ir sutaupyti.

„Avys kerpamos du kartus per metus, kupranugariai ir kašmyro ožkos šukuojamos tik vieną kartą, todėl vilnos pasiūla mažesnė, ją apdirbti nėra paprasta. Tad natūralu, jog vilnos gaminiai kainuoja daugiau. Sintetinis pluoštas – pigesnis, nes gaminamas pramoniniu būdu naudojant cheminius produktus. Visi šie veiksniai lemia šiek tiek mažesnę sintetinės patalynės kainą“, – kalbėjo Ž.Ragelė.

Anot specialistės, naudojant vilnonę patalynę jos rekomenduoja nevilkti užvalkalais. Ją velkant slopinamos natūralios vilnos savybės – oro pralaidumas, drėgmės išgarinimas, šilumos generavimas. Taip galite sutaupyti nepirkdami užvalkalų patalynei.

Ž.Ragelė teigė, kad vis daugiau žmonių atsisuka į darnų vartojimą, atsinaujinančių išteklių naudojimą, perdirbimą, tai turi įtakos natūralių gaminių išpopuliarėjimui.

„Turime vieną planetą, todėl privalome ja rūpintis ir naudoti kuo mažiau produktų, pagamintų iš iškastinių išteklių. Sintetinė ir vilnonė patalynė turi savo privalumų bei trūkumų. Svarbu įvertinti, kas jums svarbiau, kokio gaminio norite ir kokius lūkesčius jam turite. Taip pat būtina gerai žinoti, kaip prižiūrėti konkrečią patalynę, kad nepakenktumėte jos pagrindinėms savybėms“, – kalbėjo specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas